papa met baby

Mooi voorbeeld: Finland hervormt ouderschapsverlof voor meer gendergelijkheid

6/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het was al een hele tijd aangekondigd, maar afgelopen weekend ging de hervorming van het ouderschapsverlof in Finland effectief in. Die hervorming houdt in dat beide ouders vanaf nu niet minder dan elk 160 dagen kunnen opnemen. En dat is nog niet alles: ouders kunnen ook beslissen om tot 63 dagen door te schuiven naar hun partner. 

Op die manier zou het gemakkelijk moeten worden om gezin en carrière te combineren en kan de verantwoordelijkheid voor de zorg en opvoeding van kinderen beter verdeeld worden. 

Bij de hervorming werd rekening gehouden met alle mogelijke gezinsvormen: alle ouders die de voogdij hebben over hun kind krijgen dezelfde rechten, zonder rekening te houden met hun gender en ongeacht of ze de biologische ouders zijn van het kind dan wel de adoptieouders. 

Een fantastisch voorbeeld, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat ons landje volgt. Al is Finland hiermee nog niet de koploper – dat blijft Zweden, waar ouders samen recht hebben op maar liefst 480 dagen ouderschapsverlof. 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes