Planningsplankje

Op tijd op school: DIY planningsplankje

19/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De ochtendrush is vaak niet te onderschatten. En een lanterfantende peuter die gewassen en gevoed naar school moet, helpt niet. Je kunt zorgen voor een extra stimulans door zelf een planningsplankje te maken. 

Op school werken ze vaak met een overzicht van de dag met pictogrammen of tekeningen. Dit werkt goed voor peuters omdat ze baat hebben bij structuur. Met dit planningsplankje kunnen ze, wanneer iets in de ochtend in orde is, het kaartje zelf omdraaien. 

planningsplankje

Denk bijvoorbeeld aan ‘taakjes’ als: opstaan, tandenpoetsen, pipi doen, kleren (laten) aandoen, ontbijten, boekentas maken/nemen … Je kunt de kaartjes ook makkelijk aanpassen wanneer ze wat ouder worden.

Benodigdheden 

 • Houten plankje van ongeveer 25 bij 10 centimeter 
 • Schuurpapier
 • Bordverf
 • Houten wasknijpers
 • Alleslijm
 • Lijmstift
 • Stevig, gekleurd papier (twee verschillende kleuren)
 • Krijtje
 • Ophanghaakjes of zelfklevende variant

Werkwijze 

 1. Schuur het plankje wat bij tot het splintergevaar geweken is.
 2. Schilder het plankje aan de voorkant met bordverf; geef het zeker twee lagen.
 3. Wanneer het droog is, nagel je aan de achterkant twee haakjes zodat je het plankje nadien kunt ophangen (je kunt ook een zelfklevende variant gebruiken als je hamer in het tuinhuis ligt en het buiten regent).
 4. Meet af waar je de wasknijpers zult plakken, zodat er overal evenveel ruimte tussen is. 
 5. Plak de wasknijpers met alleslijm op het plankje. Druk stevig aan. 
 6. Je kunt bovenaan horizontaal ook een extra wasknijper plakken om een krijtje vast te houden.
 7. Plak twee kleuren papier met een lijmstift op elkaar en knip er vijf dezelfde vormen uit (maak eventueel in karton eerst een sjabloon).
 8. Teken aan de ene kant de zaken die nog moeten gebeuren en aan de andere kant de zaken die in orde zijn. Bij het taakje ‘opstaan’ kun je bijvoorbeeld de maan aan de ene kant tekenen en de zon aan de andere kant. Bij ‘tandenpoetsen’ kun je een tandenborstel met tandpasta aan de ene kant tekenen en een blije dansende tand aan de andere kant. Of print gewoon leuke prentjes af, plak ze op elkaar en plastificeer ze.
 9. Teken of schrijf op het plankje met een krijtje de dag van de week
planningsplankje

Meer lezen

De leukste DIY's voor mama's (in spe)

Knutsel zelf de origineelste spulletjes voor je baby en peuter! ‘De leukste DIY’s voor mama’s (in spe) is hét creatieve boek om cadeau te doen aan die zwangere vriendin of om gewoon lekker voor jezelf te kopen.

Opgedeeld per thema: de geboorte plannen, aparte aankondigingen, een creatieve kraamperiode, een leuke kinderkamer en voor het eerst naar school.

Bijzondere knutselwerkjes waar je geen dure materialen of specifieke voorkennis voor nodig hebt, enkel een onweerstaanbare creakriebel: een polaroidmuur van het kraambezoek, decoratie voor het eerste feestje, afscheidscadeautjes voor de kinderopvang, etc.

Meer info vind je hier
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes