6744fi.jpg

Vijf superkrachten waarover je beschikt als ouder

16/05/2024

Als ouder beschik je te allen tijden over vijf superkrachten die je kind kunnen ondersteunen wanneer hij of zij  het even lastig heeft. Door alle indrukken van de dag, door conflicten die zich voordoen met broer of zus, door de informatie die onvermijdelijk toch bij je kind terecht komt en heel veel andere dingen kan je kind uit balans geraken. Dit kan zich uiten in dwars gedrag, zeuren, conflicten, terugtrekken of net over-aanwezig zijn, wispelturigheid, … Wanneer dit gedrag zich stelt is het van belang om je kind te helpen terug in evenwicht te komen. Als we dat niet doen zal het gedrag escaleren en voor je het weet staat er wel 

Gelukkig hebben we als ouder vijf superkrachten die we altijd op zak hebben.

 1. De superkracht van onze ogen
  Oogcontact is de meest primaire vorm van verbinden. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de diepe relatie tussen baby en kind, maar ook volwassenen kunnen heel diep contact maken door elkaar in de ogen te kijken. Het is alsof we elkaars ziel ontmoeten in elkaars ogen. Wanneer je kind overspoeld wordt door indrukken of emoties volstaat het vaak om gewoon even in alle rust diep in elkaars ogen te kijken. De kans is groot dat je kind zal zuchten van opluchting omdat het zo wezenlijk wordt gezien in wie hij of zij is. En je kind kan weer door in alle rust en harmonie.
 2. De superkracht van onze oren
  Luisteren naar je kind doet wonderen. Laat je kind vertellen hoe hij of zij de situatie beleeft. Het enige wat je moet doen is non-verbaal uitstralen dat je alle tijd hebt om het verhaal te horen in al zijn geuren en kleuren  Hierbij is het van alle belang dat je niet onderbreekt, alles serieus neemt en niets minimaliseert. Zodra je kind zich erkend voelt en dus ervaart dat alles wat hij of zij voelt of beleeft helemaal ok is, zal hij of zij diep ontspannen en weer in alle rust en harmonie kunnen doorgaan.
 3. De superkracht van onze mond
  Je mond doet wonderen, niet door woorden te gebruiken, wel door geruststellende geluiden te maken. Geluiden van diep uitademen zoals ‘wooosh’, ‘aaaaaaah’, ‘hmmmmm’, … hebben een heel geruststellend effect op de primaire delen van de hersenen van je kleintje. Wanneer je dit deel van het brein kan kalmeren zal je kind weer door kunnen in alle rust en harmonie.
 4. De superkracht van onze handen
  De kracht van aanraking mag nooit onderschat worden. Wanneer je kind zich verloren voelt op een zee van emoties of indrukken kan je hem of haar ‘redden’ door hem of haar aan te raken. Dit creëert hormonen die ons verbonden doen voelen en ons tot rust brengen; zowel fysiek als mentaal. Ons lichaam zal in zogenaamde homeostase komen (een toestand waarin alle lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloedsomloop, temperatuur, … in balans zijn) en ons brein komt in een staat van rust waardoor we in volle gezondheid en verbinding weer door kunnen.
 5. De superkracht van onze neus
  Alle mindfulness-, yoga- en andere ontspannende technieken gebruiken de kracht van de ademhaling. Samen met je kind diep inademen door de neus en lang en krachtig uitblazen door de mond fungeert vaak als een reset-knop waarmee alles weer werkt zoals het moet en de rust bij je kind en in het hele huis kan weerkeren.

 

Meer informatie over verbindend opvoeden en algemene ondersteuning voor mama’s vind je op mamacoach

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes