6840fi.jpg

Voor al je (Instaproof) kiddo-plaatjes: de DIY-babyfotosessie

26/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Mooie foto’s van je al even mooie baby? Kans is groot dat je, een paar weken na de geboorte, nogal wat aanbiedingen in de bus krijgt voor ‘gratis babyfotosessies’ (They know!). Die shoots zijn natuurlijk nooit echt helemaal gratis en doorgaans ook nogal cliché. Denk: de baby in sepia (1), de baby in duffe Anne Geddesposes (2) en de baby met een veel te klein, bizar haarbandje op (3). Dan klop je misschien liever aan bij een leuke fotograaf waarmee je een zelfde gevoel voor esthetiek deelt? Of je probeert zelf eens iets.

Borstel alle rommel aan de kant, want met deze tips schiet je thuis zelf het perfecte plaatje. (Is dat bedankkaartje ook meteen geregeld!)

Aan het woord: Lieselot Engelen, fotograaf

Nodig: 1 x blije baby

Start met een gevoede baby en in een warme kamer. En neem vooral je tijd. Werkt je baby even niet mee? Probeer het dan gewoon een andere keer. Kindjes forceren werkt meestal niet. Dat weet ik uit ervaring. Dat geldt trouwens ook voor de pose. Geforceerde houdingen laat je beter achterwege. Wikkel je kindje in een mooi dekentje of leg het in een leuke mand. Hoe natuurlijker, hoe beter. Het perfecte shot maak je wanneer je mini zich helemaal op zijn gemak voelt.

Kleur is ook leuk

Om wat kleur in je beeld te brengen, werk je met leuke accessoires. Denk aan: knuffels, speelgoed, mutsjes of haarbanden. Je kunt met felle kleuren werken, of net met meer aardse tinten. Het hangt er maar van af waarvan je zelf fan bent. Houd het wel simpel. Jouw kindje is het onderwerp, de fotoprops moeten niet met alle aandacht gaan lopen.

Zacht op bed

Je bed is een ideale plek voor een fotosessie. Je kunt dan vanuit alle perspectieven werken en dat is fijn om te experimenteren. Om je kindje wat rechtop te zetten, gebruik je een borstvoedingskussen waarover je een mooie doek of een lakentje drapeert. Zorg er ook voor dat de achtergrond leeg is. Een verdwaald borstkompres is minder fotogeniek.

Lamp uit, zon aan

De mooiste foto’s maak je met natuurlijk licht. Maak je foto daarom naast een raam en leg je kindje er met het gezicht naartoe. Op die manier krijg je het mooiste licht in de oogjes. Vermijd direct zonlicht: dan wordt een egale belichting moeilijk.

Voor de afwisseling: detailfoto’s

Een leuke reeks foto’s bestaat niet enkel uit portretten, maar is een goeie mix van ruimere shots waarop je de omgeving laat zien, portretten en detailfoto’s: close-ups van handjes, teentjes, een schattig plukje haar, details van een jurk of een handje dat rond de lievelingsbeer geklemd zit.

Selfie?

Je armen zijn natuurlijk maar zo lang als ze zijn. En eerlijk, een echt flatterende selfie? Ik kan het niet. Wil je graag samen met je kleintje op de foto, dan kan een minitripod handig zijn. Zo’n klein statief is echt niet duur en het handigst om jezelf scherp in beeld te krijgen zonder al te veel gedoe. Het voorkomt beweging in je foto’s en je kunt – zonder dat je je smartphone met de hand moet bedienen – checken hoe je in beeld komt en in alle rust je compositie bijstellen.

Nabewerking

Bewerk ik beelden met mijn smartphone, dan doe ik dat met de apps Afterlight en/of  VSCO-cam. Er staan leuke presets op waarmee je basisbewerking al vrij goed zit. Daar kun je dus gewoon op verder bouwen. Overdrijf niet met bewerken. Te harde contrasten of te veel kleur toevoegen, kan je foto al snel verprutsen. Ook leuk als je meerdere foto’s samen wilt  plaatsen in een collage: de app Unfold. 

10.000 foto’s op je telefoon? Zo houden deze mama’s het een beetje overzichtelijk:

  • ‘Bewerk je foto’s altijd met dezelfde filter: zo passen ze al mooi bij elkaar wanneer je een (digitaal) album of een fotoposter maakt.’ - Michèle
  • ‘Houd ook de extreem slechte foto’s bij. Speciaal voor je ugly photo album met alle bloopers.’ - Ann-Sophie
  • ‘Stop al je favorieten meteen in een aparte folder op je telefoon. Hoef je niet door je hele fotorol te ploegen wanneer je een album wilt samenstellen.’ - Julie D.
  • ‘Geen tijd om te kiezen? Druk een heleboel losse foto’s af. Sommige kun je in een album plakken, andere in een mooie doos bewaren.’ - Greet
  • ‘Google Foto’s is handig: je kunt grootouders en andere babysympathisanten toegang geven tot je babyalbum. Zo hoef je niemand te spammen: ze kunnen zélf even komen kijken of er nieuwe foto’s zijn.’ - Rien
  • ‘De app 1 Second Everyday moedigt je aan om elke dag één seconde te filmen met je smartphone. Vervolgens plakt hij alle seconden aan elkaar tot een flitsend filmpje. Je kunt ook retroactief je oude filmpjes importeren in de app.’ - Gelein

Het is een fase

Meer lezen?

‘Het is een fase’ is een praktische lifestylegids voor je eerste jaar als mama, waarin je een antwoord krijgt op al je uiteenlopende vragen. Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes