vermoeide mama

Hoe overleef je een werkdag na een gebroken nacht?

27/05/2024

Het is weer één van die dagen. Dochter 2 vond het vannacht om de één of andere reden noodzakelijk om zes keer te checken of mama beschikbaar was. "Kassa 4, kassa 4, mama gevraagd aan kassa 4." Voor alle mensen die regelmatig in hetzelfde schuitje zitten: een aantal tips om de dag zonder al te veel kleerscheuren door te komen.

7 tips om de werkdag te overleven na een gebroken nacht

 1. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als het enigszins kan en je geen al te belangrijke vergaderingen in je agenda hebt staan, kun je maar beter wat camouflagestift op je kop (vooral rond je wallen) smeren en jezelf zo weinig mogelijk zichtbaar maken op je werk. Je kunt ook altijd een zak over je hoofd trekken, maar ik zou daar toch een beetje mee opletten… 
   
 2. Als je die dag toch veel en lang moet vergaderen: probeer ’s morgens vroeg je oogbollen OP je ooglid te schilderen. Het vergt een beetje oefening, dat geef ik toe, maar het is toch wel de moeite waard. Want dat wil zeggen dat, als je ogen gesloten zijn, het dus lijkt alsof je ogen gewoon open zijn. En je hoeft echt geen kernfysicus te zijn om de logica achter die kleine ingreep in te zien: je kunt schaamteloos een dutje doen tijdens de vergadering. Probeer wel af en toe eens met je ogen te knipperen (met andere woorden: je ogen open te doen), anders denken de mensen dat je een beetje last hebt van staar.
   
 3. Trek je coolste outfit aan. Ik weet het, na weinig slaap verlang je juist naar je meest comfortabele slobbertrui, je warme, lichtjes stinkende konijnenpantoffels en je breedste, minst sexy joggingbroek ever. Wel: don’t. Ik spreek uit ervaring, maar het loont om net op die dag een mooie T-shirt/bloes, jeans en een mooi blazertje aan te trekken. Vergeet wel niet een extra trui mee te nemen, want als je weinig geslapen hebt, heeft een mens het altijd veel te koud.
   
 4. Make-up, my darling, is echt geen uitvinding voor alleen maar modellen en celebrity’s, neen, het is juist ontworpen voor gewone mensen zoals jij en ik. Dek dat duffe huidje dus maar wat extra toe met een goede foundation (duurt echt maar een halve minuut), leg een laagje extra Touche Eclat op je wallen en gebruik wat fleurige lipgloss om de aandacht naar je mond in plaats van naar die vermoeide ogen te trekken. Dus: smeren en smeren! Omdat je het waard bent! O ja, een beetje blush kan ook nooit kwaad. Kwestie van de indruk te wekken dat je toch nog een beetje leeft…
   
 5. Na de middag gaat het gewoonlijk zwaar bergafwaarts. Koffie is your middle name. Ik weet het, het is misschien niet zo gezond, maar het is dat of aan de XTC zitten. Dus hey, dat kopje koffie of twintig valt dan toch nog wel ergens mee, niet?
   
 6. Zorg voor de volgende noodvoorraad tijdens je werk:
 • banaan (krachtvoer);
 • water (veel drinken is gezond, blablabla, maar het zorgt er bij mij ook voor dat ik niet in slaap val);
 • deodorant/parfum: altijd goed trouwens, want je collega’s willen geen stinkerdje rond hen, en je voelt je er ook weer een beetje fris door;
 • koekjes/noten: het één voor als je echt nood hebt aan slechte suikers, het ander voor als je op een, euh, iets gezondere manier energie wilt krijgen. (#PascaleNaessens #nootjesenzaadjeszijngezond).
 1. Op echt zware momenten: ga eventjes naar buiten om een frisse neus te halen of trek je even terug op het toilet. Daar kun je dan ongestoord en vol zelfbeklag een potje staan snotteren en pathetisch tegen de muur kloppen. Ja, je had ook evengoed een kat of een hond in plaats van een kind kunnen kopen. Dat was waarschijnlijk bevorderlijker voor je nachtrust geweest. Maar je hebt ze nu. Dus je kunt er maar beter heel hard mee lachen. (Slaap is trouwens zwaar overschat. En je kunt het ook zo zien: je hebt 's nachts meer tijd om dingen te doen. De krant lezen bijvoorbeeld. Vrienden opbellen. Je nagels lakken…)

 

Morgen is het weer een nieuwe dag!

And remember: morgen is er weer een nieuwe dag.

(Oké, en misschien ook een nieuwe onderbroken nacht, maar hey, ooit zullen ze wel een keertje doorslapen hoor, die grapjassen! En ja, tegen dan mag je weer in het midden van de nacht opstaan om hen van één of andere puberfuif te gaan afhalen. Dus ja, het ziet er relatief hopeloos uit. Maar hey, ergens in het midden zullen we wel eens een keertje kunnen bijslapen. Toch?)

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes