mama en baby

Vrouwen vertellen hoe het echt is om als veertiger nog mama te worden

20/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Als het gaat over het krijgen van kinderen, dan is er niet één perfecte tijdslijn die voor iedereen van toepassing is. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen: wanneer kom je je partner tegen, wanneer zijn jullie klaar voor kinderen, hoe vlot lukt het om zwanger te raken, en nog zoveel meer. Cijfers tonen wel aan dat er tegenwoordig meer vrouwen op latere leeftijd beslissen nog aan kinderen te beginnen. En daar zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden. Aan de ene kant ben je wijzer en rustiger, anderzijds heb je misschien minder energie voor die kleine spring-in-’t-velds. Een paar mama’s delen hun ervaringen. 

Chris (45)

Ik kreeg mijn enige kind op mijn 41ste. Het is eigenlijk echt fijn geweest. Ik heb het gevoel dat ik het beste van twee wereld heb gekend: ik kon elf jaar lang werken, reizen en tijd doorbrengen met mijn man voordat we aan kinderen begonnen. 

Een kindje in ons leven passen is niet zo moeilijk geweest. Hij vond zijn plekje en hoort er nu helemaal bij. We voelen ons heel comfortabel en op ons gemak, iets wat we misschien minder waren geweest als we op jongere leeftijd aan kinderen waren begonnen. 

Anoniem

Mijn kindje werd geboren twee maanden voordat ik 42 werd. De zwangerschap verliep verrassend vlot, als je bedenkt hoeveel commentaar mensen hadden over “een zwangerschap op mijn gevorderde leeftijd”. 

Ik ben blij dat ik een heel leven heb gehad voordat ik een kindje kreeg. Daardoor heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb, en ik heb perspectieven en ervaringen die ik kan delen met mijn kind. 

Jennifer (42)

Ik was heel “oud” volgens mijn omgeving. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat mijn ervaringen tijdens mijn zwangerschap en bevalling veel verschilden met die van anderen, medisch gezien. Mijn zwangerschap kreeg dan wel officieel het label van “gevorderde maternale leeftijd” (of erger nog: geriatrische zwangerschap!), maar de opvolging was niet zo anders. Ik werd van dichtbij opgevolgd i.v.m. de ontwikkeling van de foetus en mijn vruchtwater, maar dat was het. Ik had één vervelende gynaecoloog tijdens een routineonderzoek die me vertelde “dat mijn baby kon sterven (als ik niet genoeg echo’s kreeg)” terwijl alles er perfect gezond uitzag, maar verder verliep alles prima. 

Ik denk wel dat ik het ouderschap als iets moeilijker heb ervaren, omdat ik zo vast zat aan mijn manier van doen en omdat ik veel vrijheid had gekend voordat ik kinderen kreeg. Nu sta ik de hele dag ten dienste van iemand anders. 

Anderzijds heb ik het gevoel dat ik iets wijzer ben dan 15 jaar geleden, dat is misschien een voordeel. Over het algemeen is het een fantastische ervaring, en ik hoop dat mensen die op latere leeftijd overwegen een gezin te starten zichzelf die optie geven. Laat de maatschappij je niet vertellen welke tijdslijn je moet aanhouden! 

Kat (47)

Ik kreeg mijn oudste kind toen ik 42 was, en daarna een tweeling vier dagen voor mijn 46ste verjaardag. Soms voel ik me een beetje vreemd, omdat de ouders van de vriendjes van mijn kinderen 15 jaar jonger zijn dan ik ben. Maar meestal speelt dat geen rol. Ik ben online een paar mama-vriendinnen tegengekomen. 

Ik ben blij dat ik gewacht heb, want op die manier heb ik heel wat toffe dingen kunnen doen voor ik kinderen kreeg. Ik heb bijvoorbeeld veel gereisd en heb verschillende jobs gehad. Ik hoef nooit terug te kijken en het gevoel te hebben dat ik geen leuke dingen kon doen als twintiger. Tegelijk maakt het mij een beetje verdrietig dat ik wellicht nooit de kans zal krijgen om mijn achterkleinkinderen te ontmoeten. 

Anoniem 

Ik was 40 toen ik mijn derde kindje kreeg (en 36 en 38 bij de oudste twee).  Ik ben er zeker van dat er voordelen zijn aan kinderen krijgen op jongere leeftijd, maar ik heb het zelf altijd fijn gevonden om een oudere mama te zijn. Ik heb al veel dingen kunnen doen die ik wilde doen. Ik heb gereisd, bouwde een carrière op, genoot van grote avonturen. Mijn man (die zes jaar ouders is dan ik) en ik waren ook klaar voor kinderen. We hadden meer spaargeld, meer geduld en meer flexibiliteit op het werk dan toen we jonger waren. 

Ik had ook al meer ervaring met kinderen. Ik ben een nanny geweest, en er waren al veel kinderen in mijn familie en vriendenkring. Op die manier kon ik heel wat ervaring opdoen, ik was “de toffe tante” voordat ik zelf kinderen had. 

De nadelen? We zijn ouder en hebben minder energie. Ik ben soms bang dat wij er niet meer zullen zijn als mijn kinderen onze leeftijd hebben. Maar evengoed zijn we er dan gewoon wel nog. 

Randee (48)

Ik kreeg mijn tweede kind toen ik 41 was. Ik had een hoogrisico-zwangerschap en kreeg heel wat controles. Mijn eerste werd prematuur geboren, dus we waren heel voorzichtig. Ik ben veranderd van dokter, omdat de eerste me een uitbrander gaf omdat ik “op mijn leeftijd nog zwanger was geworden”. 

Ik heb nu een gezonde en brutale dochter van 7, maar oh … wat ben ik moe. Mijn moeder was al grootmoeder op deze leeftijd! En omdat ik bijna altijd de oudste mama ben in de groep, denken de jongere mama’s dat ik één of andere Yoda ben en beschik over speciale wijsheid. Maar serieus, ik probeer gewoon langer wakker te blijven dan de kinderen!

Laura (45)

Ik ben een mama van in de 40 met kleuters. Ik kreeg mijn dochter toen ik 40 was, en mijn zoon volgde 17 maanden later. Ik was 39 toen ik trouwde – ik was daarvoor nog niemand tegengekomen met wie ik kinderen wilde of met wie ik wilde trouwen. Ik ben mij er héél bewust van dat we heel veel geluk hebben gehad. En we zijn niet de enigen die zoveel geluk hebben om op deze leeftijd nog kinderen te krijgen. We hadden geen problemen om zwanger te raken, ik had vlotte zwangerschappen en we kregen gezonde baby’s. 

Mijn gynacoloog had me ook gezien in de jaren dat ik single was en ze kende mijn kinderwens. Er was zelfs een punt waarop we gepraat hebben over mijn andere opties. Ze is fantastisch en heel ondersteunend. Wellicht zou niet elke dokter zo gereageerd hebben, maar mijn persoonlijke ervaring was fantastisch. En als je die ervaring niet hebt, dan zou je iemand moeten zoeken die je wel steunt. Hopelijk vind je een andere gynaecoloog in de buurt die je kan steunen, want het is niet zo ongewoon om als veertiger nog een baby te krijgen. Zoek een dokter die je steunt zodat je de zorg krijgt die je verdient! 

 

Bron: Romper