Koesterweek

Wereldlichtjesdag: toon je hart voor alle gezinnen die een kind* missen

4/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Vandaag, de tweede zondag van december, is het ‘Wereldlichtjesdag’. Over heel de wereld worden er vanavond om 19u kaarsjes aangestoken om kindjes die gestorven zijn te herdenken. Door de verschillende tijdzones gaat er dan een golf van warm licht over de hele wereld. Want fysiek zijn die kinderen er misschien niet meer, toch horen ze er altijd bij.  

Zeker de aanloop naar de feestdagen is voor gezinnen met verdriet vaak extra moeilijk, daarom organiseert het Berrefonds al voor de vierde keer een eigen Koesterweek. Het Berrefonds is vooral bekend van de Koesterkoffers die via ziekenhuizen en andere zorgverleners gratis geschonken worden aan ouders wanneer ze een kindje verliezen. Zo’n koffer zit vol spulletjes om de laatste tastbare herinneringen te maken en een leven lang te koesteren. Denk maar een bewonderbuisje voor een haarlokje of nageltje, koesterbandjes voor levenslange verbondenheid of een knuffel met een zakdoekje vol lichtgevende sterretjes voor eventuele broertjes en zusjes.  

“Elk jaar schenken we zo’n 1.500 Koesterkoffers aan gezinnen, dat zijn er ontzettend veel,” vertelt Christine Vandenhole, oprichter van het Berrefonds en mama van Berre*. “Toch rust er nog altijd een groot taboe op het verlies van een kind. Veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren, zijn bang om iets verkeerd te zeggen en zeggen dan maar helemaal niets. Daar willen we met een actie als de Koesterweek iets aan doen. Want iedereen kent wel iemand die een kind verloor en allemaal samen kunnen we deze gezinnen beter ondersteunen.” 

Onder het motto ‘toon je hart’ zullen tijdens de Koesterweek maar liefst 250 steden en gemeenten en heel wat ziekenhuizen een Koestervlag met een groot hart laten wapperen. Je kan ook zelf een poster printen om voor je raam te hangen of een mooie hartjespin kopen, een prachtig symbolisch gebaar voor gezinnen in je buurt die een kind* moeten missen. Je kan zelfs deelnemen aan een heuse challenge en elke dag op een andere manier je hart tonen op je sociale media. 

Dit jaar is JBC een van de warme partners van de Koesterweek. Iedereen die een kind mist kan een prachtige koestertrui personaliseren via de website van JBC. Zo kan je de naam van je kindje naast het koesterhartje laten borduren en meer dan ooit tonen dat je een kindje mist. Berrefonds en JBC hopen dat de koestertruien een uitnodiging zullen zijn tot veel warme gesprekken, aan de feesttafel of ergens anders. De opbrengst van deze truien gaat volledig naar het Berrefonds, zodat ze kunnen blijven zorgen voor de gezinnen van morgen. 

Verder is er tijdens de Koesterweek nog een heel programma met webinars en workshops voor gezinnen, zorgprofessionals, leerkrachten en ambtenaren. Want iedereen krijgt ooit te maken met iemand die een kind verloor. Het Berrefonds sluit de Koesterweek dit jaar af met een hartverwarmend papacafé. 

Het volledige programma van de Koesterweek vind je hier terug. 
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes