Mama ligt neer op de zetel

7 tips tegen haarverlies bij seizoenswissel of na zwangerschap

17/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb je het ook al gemerkt? Tijdens je zwangerschap heb je de haardos van je dromen. En tijdens de wintermaanden ziet je haar er ook veel beter en voller uit. Maar na je bevalling? Of wanneer de lente zich aankondigt? Bye bye mooi haar … Je verliest er aanzienlijk wat van. Help!

Vanwaar dat haarverlies?

Alles heeft te maken met … hormonen.

Haaruitval na je bevalling is heel normaal. Je hormonen moeten weer een juiste balans vinden. Tijdens je zwangerschap maak je namelijk veel oestrogeen aan. Dat hormoon zorgt er ook voor dat je haar in de groeifase (anagene fase) blijft zitten. Heel wat vrouwen merken dan ook dat hun haar sneller groeit en dikker aanvoelt als ze zwanger zijn.

Maar na je bevalling herstelt die hormoonbalans zich: je oesterogeenspiegel daalt weer naar het normale niveau van voor je zwangerschap. Het gevolg? Je haar valt aanzienlijk uit. Want het haar dat had moeten uitvallen tijdens de 9 maanden zwanger zijn, maakt een inhaalmanoever en valt nu in 1 keer uit.

Tijdens de lente kunnen we genieten van meer uren zon – hoera! Dat heeft niet alleen een invloed op ons humeur, maar ook op je hormonenbalans. Bovendien zou dat een invloed hebben op je haarfollikels: het aantal haarfollikels in rust neemt toe.

Dat wil zeggen dat je sneller en meer haar verliest. Tijdens de zomer en winter zit zo’n 5 % van je haar in ‘ruststand’.

Tijdens de lente en zomer is dat 10 % van je haar. Dat verklaart waarom je tijdens die zonnigere seizoenen meer haar verliest.

Tips voor gezond haar

Geen paniek: die felle haaruitval na je zwangerschap is tijdelijk en omkeerbaar.

Bij de meeste vrouwen zal de normale haargroeicyclus binnen de zes maanden of tussen de zes en twaalf maanden na de bevalling hervatten. En ook een seizoenwissel duurt niet eeuwig.

Maar je kan de natuur wel een handje helpen.

1. Vermijd stress

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar stress verergert haaruitval.

Probeer voldoende te bewegen of aan sport te doen, dat ontspant. Vergeet niet te ademen. Ademhalingsoefeningen zijn echt een aanrader en heel makkelijk overdag in te passen. Slaap voldoende! Het is een essentiële remedie tegen stress. En ten slotte: denk zoveel mogelijk positief. Duw de negatieve gedachten weg – mindfullness is daarbij bijzonder hulpzaam.

2. Let op je voeding

Te weinig ijzer zorgt voor meer haaruitval. En ja, ijzertekort komt na een zwangerschap al eens voor. Zet dus maar goed veel ijzerrijke groenten op het menu! Maar zorg daarnaast vooral voor een gezond, evenwichtig en gevarieerd menu met vis, vlees, groenten en fruit.

3. Start een kuur met voedingssupplementen

Mama met baby aan ontbijttafel

Voedingssupplementen met vitamines A, B, C en E en met zink ondersteunen een gezonde haardos. Alline Procap is een uniek, compleet en gepatenteerd voedingssupplement voor het haar.

Alline procap1 bevat het biologisch beschikbare keratine. Dat eiwit, waaruit 95 % van ons haar bestaat, geeft het haar structuur en maakt het stevig.

De keratine wordt bovendien aangevuld met 11 vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, E en ß-caroteen) en 3 mineralen (zink, ijzer en koper), die elk een rol spelen in de haarcyclus.

De inname ervan draagt dus bij aan haargroei en het behoud van normaal haar. Na inname van 2 capsules per dag (bij de maaltijd) gedurende 3 maanden stelt 100 % van de vrouwen vast dat ze minder haar verliezen2.

4. Wees voorzichtig met je haar

Kam het voorzichtig en niet te vaak. Mijd de haardroger en andere stylingtools. Die zijn niet goed voor broos haar. Wacht ook even met je haar te kleuren tot de haaruitval stopt.

5. Verander je kapsel

Heb je het echt gehad met je haar? Ga even langs bij de kapper. De ideale me-time en wie weet staat een kortere coupe je beeldig.

6. Laat je haar regelmatig knippen

Het is misschien een drempel als je lang haar hebt – je kent het zinnetje ‘zo weinig mogelijk eraf he’ wel ;-) – maar regelmatig (elke 3 tot 6 maanden) je haarpunten (ongeveer 1 cm) laten bijknippen als ze gespleten zijn, is een echte opkikker voor je haar.

7. Voed je haar met hydraterende producten

Zorg er ook voor dat je producten gebruikt die aangepast zijn aan jouw haartype. En waarom niet: verwen jezelf met een lekkere hoofdmassage om de bloedtoevoer te stimuleren, zodat je haar sneller teruggroeit.

 

Alline procap wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Beer. C. et al. (2014).

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Alline Procap. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes