6620fi.jpg

Rust, lieve mama, rust… in het belang van jezelf, je partner en je kinderen!

30/03/2020

Tijdens de lockdown ben je als moeder alles tegelijk: werknemer, kok, kuisvrouw, leerkracht, misschien tuinvrouw en bovenal moeder. Het is werkelijk onmogelijk om alles tot in de puntjes goed te doen. Wanneer je krampachtig alle ballen hoog tracht te houden zal je of uitgeput geraken of voortdurend op de tippen van je tenen lopen. En dit laatste is even vol te houden, maar niet op lange termijn.

Over de wereld gezien zijn er doorgaans vier systemen van zich vestigen als kersvers getrouwd koppel: bij de familie van de vrouw (matrilocaat), bij de familie van de man (patrilocaat) of vrij bij een van de twee families (ambilocaat). In onze samenleving hanteren wij het systeem van neolocaat: het koppel gaat in plaats van dicht bij een van de twee families dicht bij het werk wonen, op een nieuwe plaats, afgezonderd van hun steunend netwerk.

Aangezien het als koppel onmogelijk is om een kind (laat staan meerdere kinderen) op te voeden zonder verdere hulp zijn wij genoodzaakt om beroep te doen op een betalend netwerk: voor- en naschoolse opvang, poetsvrouw, strijkdienst, tuinman, … Maar al die hulp valt nu weg door de lockdownmaatregelen. En wanneer we toch dicht bij ons steunend netwerk wonen, mogen ze ons niet komen helpen. Onze village valt geheel weg…

Prioriteiten

Als ouder is het dan ook heel belangrijk om te kijken welke rol we nu de hoogste prioriteit geven. Als je je huis even netjes wil als wanneer de poetsvrouw komt, zal je minimum acht uur per week ononderbroken moeten poetsen. Als je je strijk en was perfect wil, zal je ook hier verschillende uren per week ononderbroken aan moeten werken. Als je even toegewijd wil lesgeven als de juf, zal je ook hier verschillende uren per dag moeten aan besteden, … En daarbovenop nog een voltijdse baan… De rekening is snel gemaakt, dit gaat simpelweg niet.

Je kan als een vrouw niet doen wat eigenlijk wordt verdeeld over een heel dorp. Dat mag je niet van jezelf verlangen. Wanneer je dit wel doet zal je of snel de uitputting nabij zijn of met een kort lontje lopen. En dan komt de enige rol waar je niet vervangbaar bent in het gedrang: die van moeder zijn.

Leg de lat wat lager

Het is dan ook van alle belang om de standaarden met zijn allen wat lager te leggen. Misschien mag het huis er net iets minder proper bijliggen dan wanneer de poetsvrouw dit voor zich neemt. Wellicht is het geen probleem dat dingen netjes worden opgeplooid in plaats van gestreken, … en ga zo verder. Op die manier lukt het misschien, heel misschien om af en toe ook gewoon even te zitten.

Ja, zitten en niks doen… Want dit is het moment waarop je net het hardst aan het werk bent als moeder. Je bent even een baken van rust, brengt rust in de chaos en bent beschikbaar. Al snel zal er minimum een van je kinderen op je schoot zitten om mee te genieten van die rust en zo ook zelf weer rustig te worden.

Tony Crabbe, auteur van ‘Nooit meer druk’ zegt het zo mooi: ‘Je kan maar vijf dingen in je leven echt goed doen. Al de rest vraag om onzorgvuldigheid.’  En deze regel geldt nu meer dan ooit. Wat vind jij echt belangrijk? Waar zet jij op in als moeder en als vrouw? En waar kan je gerust wat onzorgvuldigheid toelaten in je leven?

Rust

Want een moeder die rust, die oplaadt en dus even gewoon niets doet, maakt het ware verschil. Kinderen kunnen zichzelf reguleren via jou, komen weer tot zichzelf, gaan minder conflicten hebben met jou en met elkaar en gaan vrij en ontspannen kunnen spelen… Er is ruimte voor genieten van elkaar, verbinding, een optimale gezondheid en een goed werkend immuniteitssysteem.

Gun jezelf die rust waar jij, je partner en je kinderen zoveel nood aan hebben door heel wat andere dingen heel bewust wat minder goed te doen …

 

Meer concrete tips over verbindend opvoeden en moederondersteuning vind je hier.