Sinterklaas

Zo pakken jullie het aan met Sinterklaas: de resultaten van onze poll!

24/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Nu de Sintgekte weer helemaal is losgebarsten, waren we weleens benieuwd om te horen hoe jullie het allemaal aanpakken. We polsten daarom via een poll naar jullie gewoontes, en werden overspoeld door jullie enthousiasme: met meer dan 3.000 beantwoordden jullie onze vragen. Hierbij de resultaten! 

Voor alle duidelijkheid: er is geen goed of fout, geen ‘te veel’ of ‘te weinig’, ‘te vroeg’ of ‘te laat’. We vinden het gewoon weleens interessant om te zien hoe andere ouders het aanpakken.

Budget

Op de vraag hoeveel ouders gemiddeld spenderen per kind, gaf 38% aan dat dat bedrag tussen de €25 en de €50 ligt. Bij 36% ligt dat tussen de €50 en de €100. Bij 12% ligt dat bedrag onder de €25 en bij 13% ligt het boven de €100. 

Uit de reacties kunnen we opmaken dat de bedragen sterk uiteenlopen. Bij de ene is er (quasi) geen budget, terwijl er op andere plaatsen eerder €250 per kind wordt uitgegeven. 

Het budget hangt daarnaast vaak af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van de kinderen (hoe ouder, hoe groter vaak het budget omdat baby- en peuterspeelgoed nu eenmaal goedkoper is), op hoeveel plaatsen de Sint langskomt (zo vinden verschillende ouders dat er veel te veel wordt gebracht bij de grootouders) en hoe uitgebreid Kerst al dan niet gevierd wordt met cadeautjes. 

Ook het soort speelgoed speelt een rol. Zo vertelt een mama dat ze graag ook iets educatiefs koopt, maar dat zijn jammer genoeg vaak dure stuks. De ene koopt ook liever één groot stuk, terwijl de ander liever voor veel kleine cadeautjes gaat. 

Verschillende mensen geven ook aan dat ze hun budget geregeld uit het oog verliezen, en uiteindelijk een pak meer uitgeven dan ze eigenlijk hadden gepland. ‘Knap dat mensen het kunnen met een beperkter budget – ik neem me dat altijd voor, maar alles is zo duur …’ Al kunnen ouders dat soms ook relativeren: ‘Uiteindelijk duurt die periode dat ze er écht bewust naartoe leven en erin opgaan maar een paar jaar.’ 

Sint-shopping 

De meeste ouders (69%) shoppen voornamelijk in aanloop van de Sint-periode, terwijl zo’n 31% het hele jaar door cadeautjes probeert te sprokkelen. Iets meer dan de helft (53%) doet die aankopen wanneer dat het beste uitkomt, 47% laat zich daarbij leiden door wanneer er interessante promo’s te vinden zijn. 

Bij iets meer dan de helft van de kinderen (55%) wordt er een combinatie van nieuwe spulletjes en tweedehands gebracht. Bij 42% zijn dat alleen nieuwe spullen, en bij 3% enkel tweedehands. 

Speelgoedopruiming 

Bij 14% van de gezinnen is het een jaarlijkse gewoonte om in aanloop van de Sint grote kuis te houden in het speelgoed en dergelijke, om zo wat extra ruimte te creëren. 59% houdt geregeld zo’n opkuis, maar daarom niet speciaal rond de Sint-periode, en 27% doet zelden zo’n opruiming. 

Het speelgoed waar niet langer mee gespeeld wordt (en dat nog in goede staat is) probeert 41% van de ouders terug te verkopen. Daarnaast geeft 32% van de ouders het weg aan vrienden of familie, 17% brengt het naar de Kringwinkel en 11% schenkt het aan een vzw die het kan wegschenken zodat álle kinderen een fijne Sinterklaas- of eindejaarsperiode kunnen beleven. Verschillende ouders gaven ook aan dat het in de praktijk om een combinatie van deze verschillende opties gaat. 

In sommige gezinnen is er een hele fijne traditie waarbij de kinderen iets uit hun speelgoedkast uitkiezen om ‘aan de andere kindjes te geven’ en dat bij hun schoen zetten, zodat de Sint er een ander kindje blij mee kan maken.

Daarnaast worden ook crèches en scholen vaak genoemd om ‘oud’ speelgoed aan te doneren, en sommige stuks worden ook op zolder of in de kelder bewaard om misschien later te kunnen dienen voor de kleinkinderen. 

Schoentje zetten 

Ook de gewoontes rond het bezoekje van de Sint verschillen van gezin tot gezin. Bij 66% van de ouders komt de Sint langs in het weekend vóór 6 december, bij 27% is dat in de nacht van 5 op 6 december. Bij 3% van de gezinnen komt de Sint in het weekend ná 6 december, en bij 4% is dat wanneer de kinderen naar school of een activiteit zijn. Op de plekken waar Sint-Maarten gevierd wordt in plaats van Sinterklaas gebeurt dat op 11 november. 

En dan zijn er nog de eigen tradities. Zo zijn er heel wat gezinnen waar er een Sinterklaasontbijt aan huis wordt gebracht wanneer de Sint is langs geweest, om gezellig samen van te genieten tussen het spelen door. Sommigen eten met het gezin of met de hele familie klaaskoeken, bij anderen staan er elk jaar pannenkoeken of wafels op het menu en nog weer anderen smullen van boterhammen met de chocolade die net werd gebracht (en van mandarijntjes, om het toch wat gezond te houden).

Er zijn gezinnen bij wie er een live bezoekje van Sinterklaas gepland staat. Ook waar Sinterklaas 's nachts langskomt zijn er vaak tradities, zoals vuile handen van de roetpieten op de deur of een spoor van letterkoekjes, chocolade en pepernootjes van aan de slaapkamerdeur tot aan de tafel. In veel gezinnen wordt er 's avonds een liedje gezongen voor Sinterklaas wanneer het schoentje gezet wordt, en op sommige plekken wordt er geen schoen maar een bord klaargezet. En dan is er nog het spannende moment 's morgens, waarbij het de gewoonte is om allemaal samen naar beneden te gaan en te ontdekken wat de Sint gebracht heeft. Een magisch moment om die blije snoetjes te zien! 

Hoe jullie het ook aanpakken, groot of klein, we hopen dat alle ouders mogen genieten van enthousiaste kinderkreetjes en blinkende oogjes. Want het draait natuurlijk niet om het bedrag dat je uitgeeft, wel om het enthousiasme van je kinderen en het warme gevoel dat je daarvan krijgt.