15 dingen die je beter loslaat om een gelukkige ouder te kunnen zijn
1. Veronderstellingen
We zijn geconditioneerd door onze omgeving om te geloven dat het ouderschap en de kinderjaren zus of zo moeten zijn. Maar als je je vasthoudt aan hoe dingen “verondersteld” worden te zijn, dan mis je het plezier van hoe de dingen écht kunnen zijn.
Wees bereid in vraag te stellen wat je prioriteiten zijn als ouder, en waarom.
2. Score bijhouden
Hou jij mentaal de score bij? Welke ouder doet het meest? Wie is het meest consequent? Welke mama doet het meest in de klas van je kind? Scores bijhouden is verspilde energie. Doe gewoon wat je wil en kan doen.
Voel je niet verplicht door de bijdrage van anderen. En verplicht anderen niet om evenveel te doen als jij.
3. Dwang
Als ouder heb jij de verantwoordelijkheid om grenzen te stellen. Maar als een kind consequent weigert zich aan een bepaalde grens te houden, forceer dat kind dan niet. In de plaats daarvan kan je jezelf én je kind de vraag stellen: “Waarom?” Beschouw jezelf als de vertrouwde gids voor je kind, niet als de dictator.
Als je kind dat zo aanvoelt, is de kans groter dat hij/zij écht zal luisteren. En dat zorgt voor minder strijd en frustratie voor jullie allebei.
4. Schreeuwen
Als je geen schreeuwer bent, dan is deze niet voor jou. Maar als je durft te schreeuwen als je kwaad bent, vraag jezelf dan af: heeft roepen je relatie met je kind versterkt? Schreeuwen gebeurt meestal uit kwaadheid, en het intimideert en schrikt kinderen af. Het maakt vertrouwen en een gevoel van veiligheid kapot.
Besteed aandacht aan de omstandigheden waarin je begint te roepen, en probeer dergelijke scenario’s te veranderen in de toekomst.
5. Je nood aan perfectie
Voor eens en voor altijd: er bestaat geen perfecte ouder. Omhels je imperfecties. Lach met jezelf. De beste ouders zijn bereid om altijd bij te leren, te veranderen en te verbeteren.
6. Piekeren
Door veel te piekeren wordt het niet veiliger voor je kind. Het maakt jou niet gelukkiger. En het leert je kinderen om in angst te leven.
Laat je zorgen los en focus je op dankbaarheid voor de veiligheid van je kind op dit eigenste moment.
7. Dezelfde regels voor iedereen
Elk kind is uniek. Wat werkt voor het ene kind werkt niet altijd voor een ander kind. Er zijn bepaalde standaardregels die voor iedereen gelden (beleefd zijn bijvoorbeeld). Maar hou in je achterhoofd dat een eerlijke ouder zijn niet inhoudt dat je exact hetzelfde moet doen op exact dezelfde manier voor elk kind.
8. Het voedselgevecht
Als je eist dat je kind een aantal happen neemt, dan zorg je voor strijd aan tafel – en misschien wel een eeuwige strijd met eten voor je kind op latere leeftijd.
Zorg voor gezonde maaltijden en moedig je kinderen aan. Laat je kind zijn voorkeuren uitspreken. Focus op een algemeen gezond eetpatroon, eerder dan je te richten op dat ene hapje tijdens de maaltijd.
9. Je rol als event coördinator
Als je het gevoel hebt dat het ouderschap een loopband is waarvan je het ritme niet kan bijhouden, dan neem je misschien te veel verantwoordelijkheid voor het plannen van de tijd van je kinderen. Maak plannen die je kinderen steunen in hun ontwikkeling, maar plan niet elke minuut van hun dag.
Rusttijd is van belang voor veel kinderen. Een moment van verveling geeft je kinderen verantwoordelijkheid over hun eigen tijd. Geef hen wat materiaal en laat kinderen de ervaring creëren die ze willen. Je wordt er allemaal gelukkiger van.
10. Ongezonde zelfopoffering
Als een ouder geef je genereus liefde, tijd en aandacht aan je kinderen. Maar je mag jezelf niet opofferen simpelweg omdat je een ouder bent. Als je je eigen basisbehoeftes uit het oog verliest, dan leer je je kinderen dat ze geen zorg voor zichzelf moeten dragen als ze ouder worden.
11. Schuldgevoelens
Ouders trappen soms in de zelfopofferingsval omdat ze te veel onnodige schuldgevoelens hebben. Schuldgevoelens kunnen nuttig zijn als je ze gebruikt om in te zien waar je veranderingen zou moeten maken. Maar overweldigende, verlammende schuldgevoelens die je het gevoel geven dat je waardeloos bent als persoon of als ouder brengen niets op.
Je bent genoeg, precies zoals je bent.
12. Omdat ik het zeg
Als ouder heb je meestal het laatste woord. Maar jij en je kind zullen allebei gelukkiger zijn als jij niet de enige bent die zijn zegje mag doen. Op de gepaste leeftijd kan je je kind betrekken in beslissingen die een invloed op hem/haar hebben.
Door je kinderen te tonen hoe je beslissingen neemt, geef je hen de sleutel om later zelf goede beslissingen te kunnen maken.
13. Negatieve boodschappen
Er worden zoveel boodschappen keer op keer herhaald tegen kinderen: Je bent te luid, je bent te stil, je stelt te veel vragen, je bent vermoeiend, je bent veeleisend, je praat te veel, je zou meer vriendjes moeten maken, praat eens wat luider, zit nu eens stil, lach eens wat meer.
Nochtans kan je exact hetzelfde gedrag op een positieve manier benaderen.
In plaats van te zeggen “Je praat te veel” kan je je ook focussen op “Jij maakt gemakkelijk nieuwe vriendjes”.
14. Je eigen kindertijd
Wat heb je in je eigen kindertijd ervaren waarvoor je je kinderen absoluut wil behoeden. Werd je gepest op school? Hadden jullie geld te kort? Voelde je je niet goed genoeg?
Je angsten kunnen ervoor zorgen dat hetzelfde patroon opnieuw gecreëerd wordt. Laat je kinderen niet in de val trappen van jouw angsten uit het verleden. Laat ze los. Creëer hetgeen je wil, niet hetgeen je niet wilt.
15. Opgeven
Ik heb ouders gehoord die zich zorgen maakten dat ze hun kind hadden beschadigd. Dat ze een fout hadden gemaakt die levenslang effect zou hebben.
Het is nooit te laat om een betere ouder te zijn.
Of je kinderen nu 4 of 40 zijn, ze beantwoorden oprechte liefde van hun ouders.
De effecten van fouten die je hebt gemaakt zullen misschien wat langer blijven nazinderen als je kind wat ouder is. Maar het is nooit onmogelijk om de gelukkige, ondersteunende ouder te worden die je wil zijn.
Geef niet op! Je hebt alles in je om een goeie ouder te zijn.
Bron: Motherly