7584fi.jpg

De 6 grootste leugens die ik geloofde vóór ik mama werd

21/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Als ik kinderen heb …’. Ja, we hebben allemaal wel enkele uitspraken die zo begonnen. Alleen, eens die lieve bloedjes er zijn, blijkt het soms zo een heel klein beetje anders te lopen dan je had gedacht. 6 ‘leugens’ die ik geloofde voor ik kinderen kreeg vs. de realiteit.

1. Leg je baby indommelend, maar nog net wakker te slapen

Hilarisch deze! Weet je wat er gebeurde toen ik mijn wakkere baby in haar bedje legde? Twee grote ogen die me aanstaarden als ‘Oké, cool. Ik wil hier wel heel even wat chillen. Maar wat doen we daarna dan, mama? Wandelingetje? Oh ja, laten we een blokje om lopen in de draagzak! En dan kunnen we daarna gezellig een filmpje kijken. Met een beetje melk erbij voor mij, graag. Bedankt!’

Een indommelende baby … wat is dat trouwens? Baby’s hebben 2 standen: ‘klaarwakker’ en ‘ik moet NU gaan slapen. Dus melk alsjeblieft!’.

2. ’s Avonds kan je lekker q-timen en je band versterken met je partner

Juist ja … dit werkte heel even, toen we nog maar één kindje hadden dat nog net iets vroeger in bed lag dan wij twee. Lang heeft dat niet geduurd. Nu hebben we twee kinderen, waarvan er eentje graag zo laat mogelijk een middagdutje doet … om dan laat –  lees: ik hoop op samen met mama en papa – te kunnen gaan slapen.

Zodus: heel wat avonden kruipen we alle vier ongeveer op hetzelfde moment in onze nest. Mama en papa doodop om 21 uur, that is. Dat is geweldig, want ‘geen gaan slapen gevechten’. Maar ook geen us-time. Oh ja, op sommige avonden kan ons geluk niet op en vallen beide kindjes mooi op tijd in slaap. Maar dan zijn wij meestal ongeveer hersendood en veel goeie gesprekken, laat staan andere activiteiten komen er dan ook niet van.

Wanneer we dan wel genieten van elkaar? Na een geweldig leuke dag met het gezin, vol avonturen voor klein en groot, en wanneer we met opgeladen batterijen thuiskomen. En dan een filmpje opzetten voor die twee bloedjes van ons ;-). Dan, wanneer er vier oogjes aan het scherm plakken, kunnen we op het gemak even praten.

3. Full time borstvoeding? Ongeveer 6 maanden

Ik dacht dat ik zo’n 6 maanden borstvoeding zou geven. En dan zou ik overschakelen op vaste voeding – het zou zo schattig zijn als mijn kleintje zat te knoeien met die papjes en ik stilaan de borstvoedingsmomenten kon afbouwen tot een ochtend- en avondsessie tot de leeftijd van 1 jaar.

Mijn kinderen hadden andere plannen. Op 6 maanden was de interesse in vaste voeding zo ongeveer 0,0. Ik schotelde lekkere broccoli voor, of pompoen, of … en kreeg steevast de ‘moet dit echt in mijn mond? Ik vind het leuker als het in mijn haar zit’-blik. Pas rond een jaar konden we echt spreken van eten, en dan bedoel ik voeding van meer dan 1 erwt groot in de mond steken.

4. ‘Je moet … Anders zullen ze nooit …’

Die goed raad van iedereen en overal, moet je opvolgen. Ik ben na een tijdje selectief doof geworden.

Want toen mijn oudste geboren werd, besloot ik om haar zoveel mogelijk in mijn armen of dicht bij mij te houden voor een dutje. Zo’n pasgeboren hummeltje heeft dat contact echt nodig. En ik zelf misschien ook wel. Tot iemand – ahum, meer dan 1 iemand – me zei dat ze toch echt wel alleen moest kunnen dutten. Wij probeerden dus over te schakelen.

Toen ze 4 maanden oud was, kreeg ik een minicrisisje. Waarvoor hebben we dat park en dat bedje??? Zal ze ooit op haar eentje kunnen slapen? En hoe moet ik hier dingen gedaan krijgen? Nu, er was geen reden tot paniek. Die kleine mensjes leren echt zo snel en kunnen meer dan je denkt. Ze doen het gewoon op hun eigen tempo. En enkele dagen na mijn kleine meltdown knorde mijn kleintje lekker alleen tijdens haar dutjes.

5. Het wordt makkelijker eens ze ouder zijn

Moehahahaa! Maar goed, eerlijk: dit is maar een halve leugen. Natuurlijk is het met een vijf- en driejarige makkelijker dan met een tweejarige en een pasgeboren baby. Dat waren pittige dagen. Ja, onze nachten worden nog maar een paar keer onderbroken in plaats van standaard om de 1 tot 2 uur. Autoritten gaan niet meer gepaard met helse schreeuwpartijtjes voor het grootste deel van de tijd.

Maar … nu krijgen die mini’s wél stilaan een duidelijke eigen mening. En willetje. En andere plannen dan diegene die jij in gedachten had. En benen die makkelijk van je weglopen. Dát kan een baby niet!

En het wordt zo vaak gezegd, maar het is waar: kleine kindjes, kleine problemen (meestal toch). Je lost ze op met een tutje, een knuffel, een beetje melk … Eens ze ouder worden is het tijd voor de iets creatievere oplossingen. En ze zien worstelen met zichzelf of kleine levensprobleempjes is ook niet altijd een cadeau voor je moederhart. Dan misschien toch nog liever die peutercrisis in het midden van de winkel.

6. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn

Technisch gezien is dit volledig waar. Je leven met kinderen is compléét anders dan je leven zonder kinderen. Maar waarom wordt dit altijd met zo’n negatieve ondertoon gezegd? Alsof je leven zo vreselijk wordt, zonder vreugde, voorbij is bijna?

De waarheid? Ja, je leven verandert helemaal. Neen, het is niet meer hetzelfde. Met kinderen is het zoveel rijker, liefdevoller, beter!

 

 

(vrij naar Mother.ly)