mama met baby op haar arm

De belangrijke eerste 1000 dagen: ook jullie voelen druk en stress door opvoedadvies

8/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat de eerste 1000 van cruciaal belang zijn in de ontwikkeling van een kind weten we intussen goed. Maar de slinger slaat wat door, zo klinkt het bij experten. De adviezen wegen zwaar op ouders die er extra stress van krijgen. En ook jullie voelen die druk, zo blijkt uit onze kleine rondvraag.

“Elk beginnend ouderschap is onzeker, en dat is helemaal niet erg”, zegt directeur Ilse De Block in De Standaard.

“Erger is het wanneer de onzekerheid gevoed wordt door adviezen uit wetenschappelijke hoek, die helpend bedoeld zijn, maar soms verpletterend overkomen.”

Hoe ervaren jullie al die adviezen, do’s en dont’s waarmee we om de oren worden geslagen? Wat doet dat met een mama en/of papa? Dat vroegen we ons af.

Meer druk en angst

Ja, ook jullie voelen duidelijk meer stress bij het opvoeden door het hele discours rond de eerste 1000 dagen en het belang ervan voor de (emotionele) ontwikkeling van een kind. Bijna de helft van jullie (48 %) antwoordt ‘ja’ (altijd of vaak) op de vraag of je meer druk voelt bij het opvoeden vandaag. En 40 % voelt druk soms. Slechts 12 % geeft aan nooit druk te voelen.

Op de vraag of je je onzeker voelt en schrik hebt om iets verkeerds te doen bij het opvoeden antwoordt 44 % dat altijd of vaak te voelen. 47 % voelt het soms en maar 9 % nooit.

Advies wordt te veel

44 % vindt de stroom aan adviezen en opvoedtips behoorlijk overweldigend, 47 % voelt dat soms zo aan. 9 % heeft er niet veel last van.

37 % vindt dat een beetje stress in een (jong) gezin nu eenmaal normaal is. 60 % vindt dat ook, maar enkel in bepaalde situaties (met triggers).

Gedeelde verantwoordelijkheid

Ondanks alle info van experts en adviezen allerhande voelen heel wat ouders toch dat ze er alleen voor staan: 39 % geeft aan dat altijd of vaak te ervaren, 42 % soms. 19 % heeft dat gevoel niet.

Moet de verantwoordelijkheid louter bij de ouders liggen in die eerste 1000 dagen? Daarover zijn jullie heel duidelijk: 88 % vindt dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat er ook een stukje ligt bij onze samenleving, de opvang, de omgeving (familie en vrienden) …

Kortom, you still need a village to raise a child.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes