mama staart uit raam met baby op arm

Hoe kan ik ermee stoppen mezelf de hele tijd te vergelijken met anderen?

19/06/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- The fastest way to kill something beautiful is to compare it to something else. -

IK GELOOF DAT ER NIETS IS WAT MENSEN ZOVEEL BEZIGHOUDT ALS ZICH VERGELIJKEN MET ANDEREN. Dat begint vaak al in het gezin van herkomst: zich vergelijken met broers of zussen. Ouders zijn daar ook vaak schuldig aan, met opmerkingen zoals: ‘Bij jouw zus is dat nooit een probleem.’

Later komt dan het vergelijken met vriendjes erbij, wat ook door ouders stevig wordt gecultiveerd via opmerkingen als: ‘Kijk eens, Lars kan al fietsen, goed, hé!’ Zonder het te weten, geven we onze kinderen het gevoel dat ze minder waard zijn of iets niet goed kunnen. Het vergelijken wordt ons eigenlijk met de paplepel ingegeven. Belangrijk dus om je daar als moeder heel bewust van te zijn met betrekking tot je eigen kindje, zodat de geschiedenis zich niet herhaalt.

Toen je volwassen werd, heeft het vergelijken zich wellicht ook doorgezet op je werk, je partner, maar ook op hoe je denkt over je lichaam en over jezelf. Je zult altijd wel iets of iemand gevonden hebben die het op een of andere manier anders of beter deed dan jij.

Vergelijken is menselijk

Eerst en vooral is jezelf vergelijken met anderen iets heel menselijks. Je bent dus zeker niet abnormaal. Maar vergelijken is een destructief mechanisme met veel nadelen.

 • Je vergelijkt jezelf altijd met mensen die het beter, mooier en sneller voor elkaar hebben.
 • Het kost onnoemelijk veel tijd en energie, die je echt beter aan andere zaken besteedt.
 • Er is maar één leven waarover je controle hebt en dat is het jouwe. Waarom zou je je dan focussen op het leven van iemand anders?
 • Vergelijken is alleen maar slim als je duidelijke parameters hebt, maar bij mensen is dat sowieso een onmogelijk idee.
 • Je bent nooit klaar met vergelijken, er is altijd wel iemand bij wie je heel je leven kunt aftoetsen.
 • Je ontneemt jezelf veel plezier.

Dus, het is een menselijk gegeven, maar het levert je eigenlijk helemaal niets op behalve veel energieverlies en twijfel.

Hoe kun je het verminderen?

Aangezien al dat vergelijken je alleen maar ongelukkiger maakt, is het goed om eens te kijken hoe je dat wat meer in de hand kunt hebben. Hierbij een paar tips die kunnen helpen.

 • Wees je bewust van het negatieve effect van jezelf te vergelijken. Het levert niets op. Helemaal niets. Dus stop ermee.
 • Mensen zijn vooral bezig met zichzelf. Jij ook blijkbaar. Er is niemand die het belangrijk vindt wat jij doet of niet doet. Misschien heel even, een paar seconden, maar echt niet zo heel lang. Of je nu cupcakes of een taart bakt, of een gebakje gaat kopen, het maakt niet zoveel uit. Doe vooral wat je zélf belangrijk vindt.
 • Jezelf vergelijken met anderen heeft ook vaak te maken met een diep verlangen om goedgekeurd te worden en dus ook graag gezien te worden. Maar er is slechts één iemand die die bevestiging kan geven over wat je doet, en dat ben je zelf.
 • Wees dankbaar voor alle mooie dingen die op je pad komen. Er is zoveel moois in de wereld. Blijf niet hangen bij ‘ik heb minder’ of ‘zij heeft meer’ of ‘ik doe het minder goed’. Je doet heel veel dingen fantastisch. Word je daar bewuster van en schrijf ze ook op, zodat je er meer van doordrongen kunt worden.
 • Als je merkt dat je opnieuw in je vergelijkingspatroon valt, haal dan eens diep adem. Spreek jezelf toe en vergewis je ervan dat het enkel je ego is dat zo spreekt. Geef jezelf een schouderklopje en zeg dat het niet belangrijk is in het grote geheel. Jij bent belangrijk. Je karakter, je persoonlijkheid, je valkuilen, je kwaliteiten. That’s all that matters.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes