3799fi.jpg

Hoe overleef je mama zijn als introvert?

29/11/2023

Vrouwen komen soms bij mij aanlopen met de vraag of ze wel normaal zijn. Want andere moeders vinden het ge-wel-dig om dag in dag uit tijd door te brengen met hun kinderen. Ze moeten zich behoeden om de kindjes niet wakker te maken als ze slapen en genieten vol continue van de drukte, het lawaai, de intensiteit en het samenzijn. 

Het is hun léven om zoveel mogelijk tijd door te brengen met hun kinderen.

De mama die bij mij langskomt, is anders. Ze leeft van dutje naar bedtijd. Ze vindt het moederschap overweldigend en de constante nabijheid van haar kinderen beklemmend. In haar hoofd zoekt ze constant naar rust en momenten van stilte. Voor die gedachte voelt ze zich ontzettend schuldig en ze ervaart ook veel schaamte. Soms voelt ze zich een slechte moeder omdat ze vindt dat ze dit “toch wel zou moeten kunnen”. Goede moeders brengen toch het liefste zoveel mogelijk tijd door met hun kinderen?

Batterijtjes opladen

Niets is minder waar. Eerst en vooral bestaat er niet zoiets als “de goede moeder”. Elke moeder doet wat ze kan en volgens eigen vermogen. Maar wat er vaak speelt bij deze moeders is dat ze een introverte persoonlijkheid hebben. Introverte mensen laden hun energiebatterij op door tijd alleen door te brengen. Ze trekken zich graag terug in een cocon. Mensen met een extraverte persoonlijkheid laden net op door tijd door te brengen met anderen.

Introvertie heeft niets te maken met verlegen zijn of asociaal. Introvertie gaat enkel over hoe iemand de energetische batterij oplaadt. Als moeder maakt dit natuurlijk een groot verschil. Stel je een gezin voor met twee of meer kinderen: veel tijd alleen heb je niet. Er is altijd drukte, verwachtingen, lawaai, iets te doen. Wanneer je introvert bent dan wordt dit snel te veel en heb je constant het gevoel rond te lopen met een lege batterij. De meeste kinderen slapen niet elke nacht door tot ze vijf jaar zijn dus ook je avonden en nachten om op te laden hangen eraan. Voor je het weet, voel je je helemaal leeg en opgebrand. 

Wat kan je doen?

Een modus vivendi vinden als introverte moeder is niet evident. Kinderen hebben betekent sowieso veel tijd voor jezelf “opofferen” aan je kinderen, that’s part of the game. Nochtans is het ook heel belangrijk dat je als introverte moeder manieren vindt om op te laden en niet enkel als de kinderen slapen want dat is gewoon niet voldoende.

1. Werk met beurtrollen

Wanneer je een partner hebt, is hij (of zij) jouw redding. Spreek beurtrollen af om uit te slapen, de ochtend- of avondspits te doen of uitstapjes te doen met de kinderen. Laat de gedachte los dat je altijd-altijd alles samen moet doen. Iedereen gaat er meer aan hebben als jij regelmatig oplaadt zodat je met een volle batterij kan deelnemen aan gezinsactiviteiten.

2. Platte rust

Toen ik vroeger op kamp ging, hadden we altijd een uurtje platte rust. We mochten toen op ons bed lezen of brieven schrijven maar niet praten. Dit was een soort artificiële oplaadtijd. Ook met kinderen kan je dit doen. Met hele kleintjes is dat moeilijk maar met grotere kinderen lukt dit zeker. Leg je op de zetel, doe je ogen dicht, mediteer een beetje en vraag aan je kinderen om hetzelfde te doen. Wees er je bewust van dat je misschien ook introverte kinderen hebt die je dankbaar zullen zijn hiervoor. Dit hoeft geen uur te duren. Een halfuur is ook al veel. Wanneer je dit regelmatig doet, raken de kinderen hieraan gewoon en gaat het deel uitmaken van jullie gezinsleven.

3. Durf je leven in vraag te stellen

Eens je aanvaard hebt dat je een introverte persoonlijkheid hebt, is het zinvol om je leven in vraag te stellen. Hoe vaak zeg je “ja” op een feestje wanneer je er eigenlijk geen zin in hebt? Hoeveel energie kost je job jou door de veelvuldige sociale interacties? En wil je dit allemaal wel? Welke kleine veranderingen kan je toepassen waardoor je wat meer tijd alleen hebt? Think out of the box. Misschien leef je al heel je leven als extravert terwijl je eigenlijk introvert bent. Dit vraagt om wat introspectie.

4. Besteed je kinderen wat vaker uit

We zien allemaal onze kinderen graag, héél graag zelfs maar tijd zonder hen is ook heel erg leuk en nodig en zinvol. Babysits zijn er niet voor niks dus maak er gebruik van. Probeer ook weer de gedachte los te laten dat je ‘s avonds en in het weekend altijd-altijd er moet zijn voor de kinderen omdat je full time werkt. Jij bent ook belangrijk in dit verhaal. Je kinderen vragen in de eerste plaats dat jij goed in je vel zit. Dus zet je trots opzij en vraag eens aan mama’s van vriendjes of ze mogen blijven slapen. Vraag aan familie of vrienden om je kinderen mee te nemen voor een dag. En besteed die momenten enkel aan jezelf.

Deze vier kleine veranderingen kunnen je leven als introverte moeder danig verbeteren. Je gaat het gevoel krijgen dat je meer ademruimte hebt en hoewel je misschien minder tijd doorbrengt met je kinderen ga je toch het gevoel hebben dat de tijd meer kwaliteitsvol is.

Deze tekst verscheen eerst op de website van Lieve Van Weddingen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes