4116fi.jpg

Ik ben moe dus ik eet: tips

29/09/2022

Als mama loop je eigenlijk standaard moe rond. En spijtig genoeg: als je moe bent, heb je nog meer zin in suiker. Koffie met suiker, een heel pak koekjes, een boterham met choco en chocoladekorreltjes… Eigenlijk zit het in onze natuur om te snakken naar suiker. Als we suiker eten, gaan onze hersenen stoffen activeren die ons goed doen voelen. Je wordt er blij van en dus heb je er ook zin in. Zelfs baby’s hoef je suiker niet te ‘leren’ eten. Zoet smaakt.

Bovendien: mama is uitgeput en heeft nood aan snelle energie. Suiker wordt sneller opgenomen in ons lichaam en door iets zoets te eten, lijken we een boost te krijgen. ‘Lijken te krijgen’ wel want het is een valse boost. Het geeft je heel eventjes verlichting, maar die verlichting is van heel korte duur.  Want wat snel wordt opgenomen, wordt ook snel verwerkt. What goes up fast, comes down fast … Je zult je dus weer heel snel moe voelen en opnieuw zin hebben in… suiker.

‘Sinds ik mama ben, ben ik bijna continu moe. De grootste boosdoeners zijn die onderbroken nachten. De ene nacht wordt mijn zoontje wakker door een nachtmerrie, de nacht erop heeft mijn dochter in haar bed geplast. En als ik dan ’s ochtends opsta, snak ik naar een suikerboost. Een paar klontjes suiker in mijn koffie, een boterham met een dikke laag Nutella…’

- SARA

 

Tips

  1. Als je een hongergevoel hebt, probeer dan eerst iets te drinken (idealiter water). Vermoeide mama’s hebben trouwens niet alleen vaak zin in lekker, ongezond eten, ze vergeten ook heel vaak te drinken. Eigenlijk heb je per dag 2,5 liter vocht nodig om te functioneren. Je haalt gemiddeld wel ongeveer 1 liter vocht uit je eten, maar dat wil zeggen dat je nog 1,5 liter vocht moet drinken. En neen, enkel koffie drinken is dus niet voldoende en al zeker niet gezond! Door te weinig te drinken krijg je een vochttekort en daardoor word je nog vermoeider. Bovendien kan een dorstgevoel zich ook vermommen als een hongergevoel, waardoor je al snel naar iets (zoets) zult grijpen…
  2. Eet gezonde tussendoortjes die vullen en minder snel voor een nieuwe dip zorgen. Een portie fruit of zuivel bijvoorbeeld. Of soep en rauwkost (worteltjes om op te knabbelen).

 

Mama Dieet

Mama Dieet

De laatste (zwangerschaps)kilo's die blijven plakken, die drang naar suiker door oververmoeidheid...  Het eetpatroon van jonge mama's laat vaak te wensen over. Toch willen we onze kinderen graag het goede voorbeeld geven en ons weer lekker in ons vel voelen.

Mama dieet is geen klassiek dieetboek, maar een 'gewoon gezond'-boek met duidelijke informatie, herkenbare mamaverhalen, praktische tips en heerlijke recepten.

  • Een gezond eetpatroon voor het hele gezin
  • Met handig weekschema en basisboodschappenlijstje
  • Een haalbaar plan met gemakkelijke recepten

Meer info over het boek vind je hier

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes