mama met peuter in zetel

Soms heb ik even geen zin in mama zijn. Ben ik de enige?

22/06/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- I am bored of being bored. -

JE BENT ZEKER NIET DE ENIGE. Ook al is dat een groot taboe om over te praten. Vroeger was het not done om te zeggen dat je niet gelukkig was na de bevalling. Die tijd hebben we gelukkig achter ons gelaten. Maar steeds meer vrouwen merken ook dat ze eigenlijk helemaal niet graag moeder zijn.

Het moederschap zoals het is

Moeder zijn is een beetje topsport. Er wordt van je verwacht dat je constant aanwezig en beschikbaar bent voor een klein mensje. Ook al heb je daar geen zin in en ben je moe of ziek. Je moet flesjes geven of de borst, luiers verschonen, badjes geven, zorgen dat er propere kleertjes zijn, zorgen dat je baby slaapt wanneer hij of zij het nodig heeft. Je moet er staan.

Door de onderbroken nachten voel je je meer een zombie dan een gewoon mens en toch ga je door. Je doet het een beetje op automatische piloot, maar je doet het. Als je baby ouder wordt, is het ook nog eens de bedoeling dat je hem entertaint, met hem de deur uit gaat, hem de wereld laat zien en ‘leuke’ dingen doet.

Moederschap gaat erg over opofferen, wegcijferen en geven. Heel veel geven. En in eerste instantie krijg je relatief weinig terug. We mogen dan wel allemaal zeggen dat de liefde voor je kind onvoorwaardelijk is, die liefde moet soms ook groeien. Je moet elkaar leren kennen en het is echt niet altijd zo dat je vanaf de eerste seconde een hele diepe verbinding voelt met je kind.

Ik vind het dus ook heel logisch dat het voor sommige vrouwen erg moeilijk is om continu voor hun kind te zorgen. Kijk zelf maar eens hoe gemakkelijker het is om op je werk te vergaderen met collega’s waarmee je een goede band hebt: ze geven je energie. Doe je hetzelfde met een collega die je minder goed ligt, dan ga je opzien tegen de vergadering en kost het ook veel energie.

Ik begrijp dus heel goed dat een mama die geen diepe band voelt met haar kindje het moederschap beleeft als een sleur die vooral veel energie vraagt.

Baby blijft niet klein

Daarnaast is niet iedereen gemaakt om te zorgen voor een kleine baby. Het kan echt heel vermoeiend zijn om er dag in dag uit voor klaar te staan. Als je daar eerlijk over bent, dan is het ook gemakkelijker om voor je eigen comfort te zorgen en hulp te vragen of je extra te laten ondersteunen door je partner. Je moét je baby niet leuk vinden. Je móét het moederschap niet geweldig vinden. Baby’s zijn gewoon voor sommige vrouwen niet zo interessant. Zo, the word is out.

Houd het leuk voor jezelf

Stel nu dat jij een van die vrouwen bent die niet zoveel heeft met baby’s, dan kun je je behoorlijk genaaid voelen in je kraamtijd. Al die kirrende moeders op de televisie en in boeken, en jij zit de uren af te tellen tot je partner thuiskomt zodat je ein-de-lijk nog eens iets zinvols kunt vertellen tegen iemand. Over je oh zo interessante dag dan nog, die bestond uit kaka, tepels en luiers. Belangrijk is dus om het voor jezelf plezant te maken en te houden.

Zo maak je het leuk voor jezelf

  • Ga het huis uit. Het kan een hele opgave lijken en nog meer werk met zo een kleine baby, maar ga vanaf een week of vier à vijf gewoon het huis uit. Isoleer je vooral niet.
  • Spreek af met andere moeders. Moeders die je kent, moeders die je nog niet kent, moeders op het internet. Desnoods moeders die je aanspreekt in de speeltuin, ook al heb je met je drie weken oude baby daar helemaal nog niets te zoeken.
  • Zorg voor voldoende tijd voor jezelf. Schakel de grootouders in zo vaak als je het nodig hebt. Eén of twee uurtjes per dag tijd voor jezelf kunnen al wonderen verrichten.
  • Investeer tegelijkertijd ook voldoende in de band met je baby. Hij blijft niet voor eeuwig klein en opeens heb je daar een knulletje voor je staan dat vraagt of hij met je kan trouwen. Je hart smelt toch al op voorhand?

Meer lezen?

 
Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes