6038fi.jpg

11 manieren om bonuspunten te scoren als papa-to-be

9/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Wil je echt de award van attente wederhelft en beste daddy-to-be in de wacht slepen? Onderstaande acties zullen je ongetwijfeld de nodige bonuspunten opleveren. En da’s altijd mooi meegenomen, niet?

 1. Geef je partner een complimentje. Met een gemeend compliment scoor je altijd, maar nu zal het extra worden geapprecieerd. Je partner voelt zich misschien niet altijd even lekker, is wat moe en moet wennen aan dat lijf dat niet meer van haar lijkt. Als je laat blijken dat je vindt dat ze er nog steeds geweldig uitziet, dan zal dat haar zelfvertrouwen een boost geven.
 2. Steek een extra handje toe in het huishouden. Zelfs al zijn de taken sowieso al mooi verdeeld, het kan geen kwaad om nog een extra inspanning te doen. Is ze behoorlijk misselijk? Neem jij dan bijvoorbeeld het koken of de boodschappen voor je rekening.
 3. Laat haar af en toe een dutje doen. Een zwangerschap is behoorlijk slopend voor een vrouw, en zeker de eerste weken slaat de vermoeidheid genadeloos toe. ‘Schat, vlij jij je maar lekker neer op de bank voor een dutje, ik zal ondertussen wel dweilen’: bonuspunten verzekerd!
 4. Vraag haar hoe ze zich voelt. Ja, ze zal het uit zichzelf ook wel zeggen als ze zich echt lamlendig voelt. Maar het is net iets attenter als je interesse toont en het haar zelf vraagt, zodat ze niet het gevoel krijgt dat ze weer aan het zeuren is.
 5. Verras haar. Ga een boeketje bloemen halen, neem haar favoriete chocolaatjes mee of reserveer in een gezellig restaurantje. Zo voelt ze zich geliefd (want door die hormonen begint ze aan alles te twijfelen, bijvoorbeeld of jij haar nog wel aantrekkelijk vindt). En uiteindelijk is het niet niets wat ze doet, een mensje maken!
 6. Zoek een attentie uit voor na de bevalling. Misschien is het ook het moment om alvast een (kleine) attentie uit te zoeken waarmee je haar na de bevalling kunt verrassen? Je kunt na de bevalling een boeket bloemen kopen, of je kunt bijvoorbeeld een armbandje of kettinkje laten maken met de naam van jullie kindje erin verwerkt. In Amerika noemen ze zoiets een push present. En wij gokken dat de meeste vrouwen er weinig op tegen hebben dat dat gebruik ook bij ons wordt geïntroduceerd!
 7. Doe eens spontaan een suggestie bij de voorbereidingen. Maak een lijstje met jouw favoriete namen, een overzichtje van babywinkels of producten die je volgens je vrouwelijke collega’s zeker nodig hebt, een leuk ideetje voor het geboortekaartje… Wedden dat je partner aangenaam verrast zal zijn?
 8. Vertel haar dat ze het goed aanpakt. Het is altijd leuk om te horen dat je goed bezig bent. Dus zeg dat ook expliciet aan je partner: hoe ze ondanks de vermoeidheid en de misselijkheid toch alles weet te combineren, of hoe mooi die doopsuiker is waar ze met hart en ziel aan gewerkt heeft…
 9. Leg je hand spontaan op haar buik om de baby te voelen. En dan bedoelen we voor alle duidelijkheid: zonder na vijf minuten te klagen dat je echt niet comfortabel zit of dat je hand pijn begint te doen. Maak tijd om gefascineerd naar de bewegingen in haar buik te kijken, praat tegen haar buik en laat haar zien dat je net zo uitkijkt naar dat kleine lieverdje als zij.
 10. Vraag haar eens waarbij je haar kunt helpen. Natuurlijk kan ze ook zelf jouw hulp vragen, maar het is nog net iets leuker als jij je hulp spontaan aanbiedt. Het kamertje verven of behangen, het startbedrag aanvragen of kraamhulp regelen voor na de bevalling: er is genoeg te doen als papa.
 11. Plan als verrassing een babymoon. Een baby-watte? Een babymoon is een laatste vakantie onder jullie tweetjes voordat de baby komt, zodat jullie nog even in alle rust kunnen genieten van… euh… de rust. En van elkaar natuurlijk. Een beetje zoals jullie honeymoon dus, maar dan de ‘zwangere versie’. Als je hiermee die award van Beste Wederhelft niet in de wacht sleept, dan weten wij het ook niet meer!

Ik word papa

Meer lezen?

In 'Ik word papa' vind je tips en inspiratie voor papa's in spe. Meer info vind je hier