Ik word papa boek

Ken je een daddy to be? Krijg GRATIS hét boek dat van hem een legendaddy maakt!

29/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Vuistje en een high five: je wordt papa! Dankzij jouw duit in het zakje (of moeten we zeggen uit het zakje?), dankzij jouw snelste zwemmertje groeit er een klein wezentje in de buik van je vrouw of vriendin. Maar terwijl je bezig bent met jezelf op de borst te kloppen ... maak die borst van je maar nat, want je wereld staat over enkele maanden op zijn kop! Geen nood, we helpen je. En lichten alvast een tipje van de wat-te-doen-sluier voor de bevalling. En voor alle andere gouden raad: doe mee aan de Nestlé Baby&Me give-away en krijg GRATIS een boek vol top-papa-tips.

What to do

Tot nader order kan je als toekomstige papa de bevallig niet overnemen. Ik stond erbij en keek ernaar dan maar? Nee hoor, het betekent niet dat papa geen rol kan spelen tijdens de bevalling.

Er zijn een aantal dingen waarmee je vrouwlief kan bijstaan en steunen:

 1. Creëer een prettige en rustige omgeving. Probeer er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er niet te veel prikkels zijn in de ruimte. Dus niet tegelijkertijd de radio en tv opzetten, en ondertussen telefoneren of bezig zijn met iets dat geluid maakt op je smartphone. Niet echt bevorderlijk voor de concentratie, noch het humeur. Door de zorgen voor rust kan de mama zich helemaal richten op wat belangrijk is: jullie kleintje er zo vlot mogelijk uit krijgen.
 2. Speel haar coach. Heb je haar vergezeld naar de prenatale cursus en weet je nog hoe de ademhalingstechniek in mekaar zat? Puf dan mee met haar en stimuleer haar om op haar ademhaling te letten. Op die manier kan ze zich vlotter door haar weeën puffen.
 3. Zorg voor haar. Dat kan je op allerlei manieren doen: masseer haar rug tijdens de weeën, geef haar wat water te drinken of veeg het zweet van haar voorhoofd met een fris washandje.
 4. Pas je aan haar noden aan. Misschien wil ze helemaal niet dat je met haar meepuft en bij ze je toe ‘dat je gewoon je bek moet houden’. Misschien wil ze helemaal geen washandje op haar voorhoofd en mept ze je hand boos weg … Ga niet in discussie – pick your battles, die techniek komt ook nog van pas eens je kind er is, geloof ons – en houd rekening met haar noden.
 5. Blijf in de buurt. Misschien heb je het gevoel dat je er maar wat verloren bij zit en dat je haar helemaal niet kan helpen. En misschien vind je het vreselijk om te zien hoe ze afziet en pijn heeft. Blijf toch maar in de buurt, gewoon het feit dat je er bent zal voor haar waarschijnlijk al een grote steun betekenen.

 

What NOT to do

Aha, even belangrijk, Misschien soms zelfs nog belangrijker dan wat je wel kan doen. Onthoud dat het tijdens de bevalling toch vooral om de mama en baby draait, en dat het dus niet het moment is om de lolbroek uit te hangen.

We vermoeden lichtjes dat deze acties bijvoorbeeld niet echt geapprecieerd zouden worden:

 1. Theatraal op je horloge kijken en vragen ‘of het nog lang gaat duren’.
 2. Luid geeuwen en zuchten of laten merken dat het ‘toch vermoeiend is’ om zo te zitten wachten tot de baby er is.
 3. In slaap vallen. En al zeker niet snurken tijdens de (zwaarste) weeën.
 4. Klagen dat de stoelen ongemakkelijk zitten en dat je rug behoorlijk pijn begint te doen.
 5. De uitslagen van sportwedstrijden, politieke onderwerpen, jullie huisdier … bespreken met het medisch personeel. Hallo, je partner ligt te bevallen, weet je nog?
 6. Zeggen dat je perfect weet hoe je partner zich nu voelt, ‘want die ene keer ik mij blesseerde bij het judo was ook zo vreselijk’.
 7. Luid smakkend eten en ondertussen met volle mond uitroepen hoe heerlijk het wel niet is. Of het omgekeerde, klagen dat het niet echt te vreten is. Je partner heeft waarschijnlijk al uren niet meer gegeten en ziet dus niet op die info te wachten, en misschien is ze zelfs misselijk van al die pijn …
 8. Zeggen dat het blijkbaar toch wel meevalt, dat bevallen. Of zeggen ‘zo erg kan dat nu toch eigenlijk niet zijn, hé!’.
 9. Achteraf verkondingen dat het toch heel zwaar was, zo assisteren bij een bevalling. En zo ongemakkelijk, die ziekenhuiszetels. Maar dat hebben ‘jullie’ toch goed gedaan!

 

Boek ik word papa

GIVE-AWAY ‘Ik word papa’

Ken je een daddy to be?

Of ben je er eentje?

Ga naar the DADDY CORNER van Nestlé Baby&Me en schrijf hem/je in.

En krijg gratis hét boek om vlotjes door zwangerschaps- en babyland te geraken.

Toptips en weetjes om een legendaddy te worden!

Klik je gordel vast, en geniet van deze dolle rit richting het ouderschap.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes