man legt hoofd tegen zwangere buik

Mannen hebben ook een tikkende biologische klok

12/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een biologische klok wordt meestal in 1 adem genoemd met vrouwen. Want dat een vrouw niet eeuwig vruchtbaar is, weten we. Hoe ouder je eicellen worden, hoe minder kans om zwanger te geraken. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat ook de leeftijd van mannen een rol speelt. Meer zelfs dan gedacht.

Een vrouw jonger dan 35 of ouder dan 40 jaar? Dan is de leeftijd van de man bijna van geen tel voor de kans op een gezond kindje. Maar wat met de leeftijdscategorie tussen 35 en 40 jaar?

Opvallend: is er een duidelijke daling van het aantal levend geboren kindjes bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar áls de man 40 jaar of ouder is. Dat blijkt uit een analyse van zo’n 19 000 ivf-cyclu door de Britse Human Fertilization and Embryology Authority.

Met andere woorden: vruchtbaarheid is ook een zaak van mannen en hun leeftijd. Een belangrijke bevinding die laat zien dat vruchtbaarheidsvoorlichting nodig blijft.

Jonge eicellen herstellen schade in sperma

Eicellen van jonge vrouwen hebben een soort superkracht, laten we zeggen. Ze kunnen DNA-schade in het sperma van een oudere man herstellen. Als een vrouw ouder is dan 40 jaar, daalt de kwaliteit van haar eicellen en zijn die minder in staat om die eventuele schade in het sperma te herstellen.

“Wat interessant is, is dat de leeftijd van de man meer invloed lijkt te hebben wanneer de vrouw tussen de 35 en 40 is”, vertelt een van de onderzoeksters Greeta Nargund.

Leeftijd doet ertoe

Het aantal kinderen dat gezond ter wereld komt, daalt van 32,8 % bij mannen onder de 35 tot 27,9 % als de man tussen de 40 en 44 jaar is. Bij mannen ouder dan 55 jaar daalt het geboortecijfer nog verder tot 25 %.

“We weten dat een hogere leeftijd van de man de conceptie vertraagt, de bevruchtingssnelheid verlaagt en kan leiden tot meer zwangerschapsverliezen of psychische stoornissen bij het nageslacht. Maar nu weten we dat voor vrouwen in een bepaalde leeftijdscategorie de leeftijd van de vader belangrijker is dan eerder werd gedacht”, aldus Nargund nog.

 

Bron: HLN

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes