gezinsvakantie op reis

Dingen waar je op kan letten als je een gezinsvakantie boekt

29/11/2023

Gosia is een reizende mama die met haar twee dochtertjes o.a. in Thailand en Portugal heeft gewoond. In deze post deelt ze haar tips om zo succesvol mogelijk je reis met kinderen te plannen.

Als reizende mama weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn wanneer je met kleintjes op reis gaat.

Kindvriendelijke plek 

Het eerste wat ik doe bij het plannen van een gezinsreis is een grondig onderzoek van de bestemming. Is het een kindvriendelijke plek? Zijn er genoeg activiteiten die geschikt zijn voor de specifieke leeftijd van mijn kinderen? Een mix van avontuur en ontspanning is ideaal, zodat zowel de kleintjes als de ouders kunnen genieten. Ik raadpleeg hiervoor (naast Google) graag reisblogs en Instagram, en sla meteen alle tips voor de bestemming op in mijn Google Maps.

Bij het boeken van de accommodatie kijk ik altijd naar kindvriendelijke voorzieningen. Sommige hotels hebben familiekamers (verbonden kamers) of rechtstreekse toegang tot een zwembad. Als je een kindje hebt dat overdag nog slaapt, is dat extra handig. Een speeltuin of speelruimte is ook altijd een grote plus, evenals een centrale locatie zodat je niet te ver moet wandelen naar restaurants en bezienswaardigheden. 

Reizen met het vliegtuig 

Bij het boeken van je vlucht (als je met het vliegtuig gaat) heb ik de volgende tips: als je met een jonge baby reist, contacteer je luchtvaartmaatschappij om op voorhand een reiswieg (bassinet) aan te vragen. Deze is beschikbaar voor baby’s tot een bepaalde leeftijd en gewicht (check welke grens dit is voor jouw maatschappij). Zo’n reiswieg is heel handig om je baby te slapen te leggen en je handen vrij te hebben! Neem verder (niet te suikerrijke) snacks mee, speelgoed (iets dat ze nog niet kennen werkt het beste, ga eens langs bij de Action of Zeeman) en download filmpjes op je tablet. Hier vind je ook mijn handbagage checklist om te verzekeren dat je vlucht vlot verloopt.

Vergeet je buggy niet, die mag je gratis meenemen als je vliegt (en mag je normaal meenemen tot aan de ingang van het vliegtuig). Handig om te verkennen en voor dutjes on the go (een draagzak is daar ook ideaal voor). 

Veiligheid staat altijd voorop, vooral als je met kinderen reist. Check of er medische voorzieningen in de buurt zijn. Zorg ook voor de nodige reisverzekeringen en medicijnen.

Kindvriendelijke planning 

Wees niet te ambitieus in je planning. Pre-kids plande ik graag elke dag vol, maar intussen heb ik geleerd om het reistempo met kindjes rustig te houden. Las voldoende pauzes in, en laat ruimte voor spontane ontdekkingen. Dat zijn soms de beste herinneringen!

Last but not least, betrek je kindjes bij de reisplanning. Leg uit wat ze kunnen verwachten - vertel bijvoorbeeld wat er allemaal gaat gebeuren op de luchthaven, dat hun knuffeltje even door de scanner zal moeten, etc. Zo komen ze niet voor verrassingen te staan. Ik laat hen al van op jonge leeftijd ook de activiteiten mee kiezen, zodat ze zich betrokken voelen bij onze reis. Samen toeleven naar onze vakantie is voor mij deel van het plezier!

Met deze tips hoop ik dat jouw volgende gezinsvakantie een onvergetelijke en stressvrije ervaring wordt. Happy travels!

 

Gosia’s buitenlandse avontuur kan je volgen op Instagram, meer tips rond reizen of emigreren vind je op haar website. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes