5297fi.jpg

Pak je koffers: 8 kindvriendelijke tips in de Ardèche

19/07/2023

Frankrijk is één van dé reisbestemmingen bij uitstek. De Ardèche is bijvoorbeeld een echte aanrader: niet té ver, mooi weer en een prachtige streek. Wij gingen er de voorbije jaren een paar keer op reis, en ik deel graag onze tips!

Wat ons betreft is de Ardèche een absolute aanrader: een prachtige streek waar veel te zien en te beleven is, een zonzekere bestemming, en op haalbare afstand om met de auto te gaan. De vorige keer stond ons lijstje met uitstapjes waaruit we konden kiezen op het einde van de reis nog behoorlijk vol, want we hadden de tijd niet om alles uit te proberen. Om maar te zeggen, je zal je niet snel vervelen.

Omdat het altijd handig is om tips te krijgen uit eerste hand: deze uitstapjes testten wij uit én werden door alle partijen goedgekeurd!

Louis

1. Bois de Païolive

Het 'Bois de Païolive' is een bos met rotsformaties, waarbij je met een beetje fantasie beelden van dieren in die rotsformaties kan ontwaren. Zo heb je de leeuw en de beer, een olifant, een aap en zelfs Cleopatra. Er zijn een paar verschillende tochten, die variëren in afstand. Met kleine kindjes opteerden wij voor de kortste tocht. Je kan vlakbij parkeren, en de weg staat aangeduid met gekleurde strepen op de rotsen. De weg is grillig, en op sommige plekken moet je echt over de rotsen klauteren. Niet aan te raden met een buggy dus ;-). Onze jongens vonden het fantastisch om te klimmen en te klauteren én om naar de beelden te kijken. Er volgde nog een geanimeerde discussie: waren de beer en de leeuw nu aan het vechten, of gaven ze elkaar een kus?

2. Le vélorail de St-Jean-le-Centenier

In de Ardèche zijn er twee vélorails. Wij trokken naar die van St-Jean-le-Centenier, omdat die voor ons het dichtste was. Het is een bekend concept: een oud treinspoor dat niet meer wordt gebruikt en speciale 'spoorfietsen' om langs dat spoor te rijden. Het mooie uitzicht over de wijnranken krijg je er gratis bij. Leuk met grote kinderen die zélf al kunnen fietsen, maar ook leuk voor de kleintjes, die mama en papa vrolijk aanmoedigen. Want eh... het gaat op een bepaald moment een beetje bergop, dus die aanmoediging kan je soms wel gebruiken. Zo heb je meteen al gesport ook tijdens je vakantie!

vélorail

3. Ardèche

De regio Ardèche heeft haar naam natuurlijk te danken aan de rivier l'Ardèche. Op veel plaatsen is die rivier eerder een rustig stroompje, waar je heel makkelijk kan pootjebaden. Op talloze plekken vind je leuke strandjes waar je je rustig kan installeren in het zonnetje (of in de schaduw, want het kan behoorlijk warm worden), om vervolgens verfrissing te zoeken in het water. Zo heb je de Pont d'Arc,  bij Vallon-Pont-d'Arc, en verder is er bij zowat elk stadje langs de Ardèche wel een strandje te vinden.

Wie al grotere kinderen heeft die kunnen zwemmen, kan ook gaan kajakken op de Ardèche. Een zalige manier om te genieten van een zomerse dag!

4. Gorges de l'Ardèche

De rivier de Ardèche heeft een enorme kloof uitgesleten. Langs een bochtige route die start aan Vallon-Pont-d'Arc heb je heel wat prachtige uitzichtpunten over die kloof. Je zit dan wel eventjes in de auto, maar wordt telkens beloond met fantastische panorama's. Als beloning en om wat te verfrissen kan je daarna de rivier in plonzen ;-).

Gorges de l'Ardèche

ferme des crocodiles

5. La Ferme des Crocodiles

In Pierrelatte heb je een soort dierentuin, vooral gewijd aan reptielen. Je vindt er enorm veel soorten krokodillen, maar ook schildpadden, slangen, vissen, ... Behoorlijk indrukwekkend voor de kindjes. Tussen het kijken naar de dieren kunnen ze zich ook uitleven op een speelpleintje. Dolle pret!

6. Stoomtrein door Les Gorges du Doux

Je hebt niet alleen de Gorges de l'Ardèche, ook die van le Doux is de moeite waard. Zeker als je die kan bekijken vanuit een echte, ouderwetse stoomtrein. Een belevenis voor de kindjes, prachtige panorama's voor de mama en papa: iedereen content!

Aven Marzal

7. Aven Marzal: Grotten & dino-park

Mijn zoontje vierde zijn vijfde verjaardag op reis, en dus mocht hij die dag kiezen wat we zouden doen. Het werd Aven Marzal, waar we eerst diep onder de grond de grotten bezochten. Interessant om te zien, en zelfs de jongens waren ervan onder de indruk. Er zijn wel veel trappen, dus met kleine kindjes kan een draagzak aan te raden zijn. Onze vijfjarige stapte alles zelf, de driejarige moest vooral gedragen worden... Het is er trouwens erg koud, dus een pull of jasje is ook aan te raden! Maar geen nood voor wie daar niet op voorzien is (zoals wij, als het buiten 35 graden is...): ze hebben zelf een noodvoorraad warme kleren liggen.

aven marzal

Na de grotten gingen we naar het dino-park (wij kochten een combi-ticket voor de grotten en het park). Daar krijg je een historisch overzicht van de verschillende soorten dino's, de evolutie, ... Er zijn ook een paar interactieve spelletjes (zoals: loop jij sneller dan een dino?), een zandbak waar de kinderen als een echte archeoloog de botten van een dino kunnen opgraven, en een grote trampoline op het einde van het park. Leerzaam én indrukwekkend!

Louis

8. Stadjes en marktjes

Zoals zowat overal in Frankrijk, zijn er ook heel wat leuke stadjes. Leuk om even rond te wandelen en de sfeer op te snuiven, een terrasje te doen, ... En nog leuker als je ook een marktje kan meepikken met verrukkelijke lokale producten (tapenades! wijntjes! nougat!), of waar je zakjes gedroogde lavendel kan kopen (zodat je thuis het hele jaar door kan nagenieten van die prachtige reis!).
Ook de kindjes genieten van al die geuren en kleuren, staan diep onder de indruk te kijken naar een straatmuzikant - en wie weet mogen ze zelf nog iets kiezen op de markt ;-).

Je ziet het, er valt meer dan genoeg te beleven in de Ardèche, met of zonder kinderen. Door terug te denken aan die prachtige reizen van de voorbije jaren, begint het hier alleszins alweer te kriebelen voor onze volgende reis!

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselle Blogt.