Tien tips voor lange vliegreizen met peuters en kleuters
Maar hoe overleef je zo’n vliegreis als je daar een peuter of kleuter bovenop gooit? Je weet wel: zo’n minimensje dat zijn of haar volle mobiliteit combineert met een beperkt redeneringsvermogen. Ik deed de test, en deel graag met jou tien nuttige tips om deze uitdaging te overleven. Alle tips werden persoonlijk uitgetest door ons gezin tijdens onze recente trip naar Miami.
1. Stel je erop in.
Verwacht niet dat je aan dat boek van Karin Slaughter gaat kunnen beginnen, of gezellig die nieuwe reeks gaat kunnen bingewatchen. Nope. Jouw taak de komende uren is het entertainen en rustig houden van je oogappel. Met wat geluk kan je in shiften werken met je partner. Wij hadden echter twee kids onder onze hoede, dus veel rusten was er niet bij.
2. Negeer boze blikken van medepassagiers
Maak je geen illusies, moeilijke momenten zullen er sowieso zijn. Kleine kinderen kunnen nu eenmaal zulke lange periodes niet overbruggen zonder een paar schreeuwconcerten. Ik had me voorgenomen om me niet te excuseren bij medepassagiers, of oordopjes uit te delen. Ik doe immers mijn best.
3. Breng je eigen entertainment mee.
Misschien had je gerekend op een hoop spelletjes en de laatste Pixarfilms aan boord, dankzij het schermpje voor je? Bleek op de heenvlucht dat net onze systemen niet werkten. Mijn man overtuigde de stewardess nog om het hele multimediasysteem te resetten, maar het mocht niet baten. Gelukkig had ik in mijn handbagage wel een boel speelgoedjes zitten. Op de terugvlucht was er trouwens wel een film, met Reese Witherspoon, dezelfde voor het hele vliegtuig, gedubd in het Duits.
4. Laad je tablet of laptop maximaal op.
Op veel luchthavens zijn er aan de gate zelfs nog last-minute oplaadpunten. Je kan eventueel ook een externe batterij voorzien voor extra kijkplezier!
5. Geef je kinderen geen Dunkin’ Donuts voor je op het vliegtuig stapt.
Hoe hard ze ook zagen en hoe hard je er stiekem ook zelf één (ok ik geef toe, twee) wilt. Kinderen, suiker en kleine ruimtes zijn geen goede combi.
6. Voorzie reservekledij voor peuters en kleuters die nog niet 100% zindelijk zijn.
Of nog beter, doe hen toch nog maar een pull-up luier aan. Onze – dachten wij - zindelijke kleuter deed op beide vluchten in zijn broek. Ja, de grote boodschap! Begin het maar eens op te kuisen in het mile-high toilet. Bovendien hadden we geen reserveondergoed bij in de handbagage. Houston, we have a problem.
7. Breng je eigen snacks mee.
Op lange vluchten is er dan wel eten voorzien, kleine kinderen kunnen daar niet op wachten. Een tussendoortje is trouwens een welgekomen afleiding tijdens het schreeuwen, ik bedoel, spelen. Gelukkig wordt het eten van de kindjes meestal wel eerst rondgebracht. Geef de overschot zeker niet terug aan de crew, want dat van de kinderen is altijd beter dan wat jij geserveerd krijgt. Ik at dus met veel plezier de overschotjes van de kinderen op.
8. Beter één plooibuggy in de hand, dan een lamme arm.
Ook al zitten onze kinderen doorgaans niet meer in een buggy bij uitstapjes, het bewees toch echt zijn nut tijdens onze reis. Op grote internationale luchthavens moet je soms grote afstanden overbruggen, en ook vaak lang wachten aan de incheck-balie, veiligheids-en grenscontroles. Dan is zo’n zitplaatsje echt geen overbodige luxe. Op quasi alle vluchten mag je trouwens tot aan het vliegtuig rijden met je buggy, en krijg je die direct terug bij het uitstappen.
9. Geef je kinderen de ruimte om hun energie kwijt te raken voor het boarden.
Deze tip dank ik aan mijn schoonzus, met wiens gezin we de reis maakten. Zij organiseerde een uitputtende loopwedstrijd aan de gate, net voor het boarden. De kinderen geraken dat laatste beetje energie kwijt, (opgedaan door de suiker in de donuts) en je creëert een extra kans dat de kinderen even indommelen tijdens de vlucht. Het werkte trouwens! Op de terugvlucht sliepen mijn kinderen een hele poos.
10. Tot slot, laat je niet afschrikken door mijn tips.
Mits wat voorbereiding en de juiste ingesteldheid zijn verre vliegreizen met kleine kinderen perfect doenbaar. Achteraf bekeken viel het best mee. Eenmaal op bestemming hadden we immers een zalige vakantie, en al die fijne vakantieherinneringen maken de mindere momenten meer dan goed.
Goede reis!
Elke of funmomlife
Voor meer tips en tricks kan je ook altijd het boek Ik ga op reis en ik neem mee... de kinderen raadplegen. Meer info vind je hier.