7591fi.jpg

Mijn zoektocht naar een gezonder leven

26/08/2021

Een gezonde en energieke levensstijl, dromen we daar allemaal niet van? Ik alleszins wel. Maar hoe doe je dat in godsnaam? Hoe combineer je het zoeken naar een gezonde levensstijl met een drukke job en een gezin? Hoe zorg je dat je al die ballen in de lucht kan houden? Ik heb geen antwoord hierop, maar ben er wel volop naar op zoek. En die zoektocht naar een gezonde levensstijl wil ik graag met jullie delen. Vandaag: het startpunt en mijn plan voor een gezonder voedingspatroon.

Maar eerst en vooral: gezondheid, wat is dat eigenlijk? Of beter: wat is het niet?

Ik start met de laatste vraag: voor mij is gezondheid niet per definitie gewicht kwijt geraken. Ik heb volgens de officiële maatstaven een gezond gewicht (lees: mijn BMI valt, weliswaar nipt, binnen de normale grenzen), maar dat wil niet zeggen dat ik ook echt gezond ben. Er zijn waarschijnlijk mensen met een hogere BMI die gezonder leven dan ik. Dat is dus niet mijn doel. Wat niet wil zeggen dat ik nooit op de weegschaal sta en denk “er zou wel een paar kilo af mogen”. Maar ik probeer mij daar niet op te focussen.

Waarop focus ik mij dan wel? Voor mij betekent een gezonde levensstijl dat ik de kracht en energie heb om mijn leven te leiden zoals ik wil, dat ik mijn lichaam voldoende voedingsstoffen geef om aan te sterken en tegen ziektes te vechten, dat ik regelmatig beweeg op een manier die goed is voor mijn lichaam, én dat ik zonder schuldgevoel kan genieten van een “zondig”momentje af en toe. Het is niet omdat je gezond probeert te zijn, dat er geen frietjes van de frituur op tafel mogen komen. Integendeel, dat zorgt ervoor dat je kan volhouden.

Gezondheid is voor mij ook stressbestendigheid. Al geloof ik sterk dat dat samenhangt met de kracht en energie die je fysiek hebt. Een gezonde geest in een gezond lichaam dus, om het met een cliché te zeggen. Wat uiteraard niet wil zeggen dat het mijn doel is om nooit meer stress te hebben. Maar wel om mijn lichaam en geest van de nodige veerkracht te voorzien om met stresserende situaties om te kunnen.

Er zijn dus in mijn ogen drie facetten aan gezondheid die allemaal samen voor één geheel zorgen: voeding, beweging en mindset. Wat mij persoonlijk betreft, is er op elk vlak nog wel wat werk aan de winkel. Gaandeweg ga ik proberen om die drie facetten aan te pakken. Vandaag neem ik jullie mee in de start van het eerste aspect: de weg naar een gezonder voedingspatroon.

Om te weten wat ik kan verbeteren, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar het fout loopt. Wat zijn mijn valkuilen rond voeding?

 1. Suiker en zout
  Zoals ik al eerder zei heb ik niet zozeer een probleem met het vinden van een (min of meer) gezonde hoofdmaaltijd, maar wel met snacken tussendoor. Als ik een energiedipje voel aankomen (en dat gebeurt wel eens geregeld) heb ik de neiging om mij te storten op snacks die vol zitten met suiker, vet en/of zout. Niet meteen de beste keuze, want intussen weet zowat iedereen dat het snoepen van snelle suikers eigenlijk net voor meer energiedipjes zorgt. Maar die gewoonte is echt vastgeroest. Het wijzigen daarvan zal dus een serieuze uitdaging worden.
 2. Gedachteloos snacken voor de tv
  Soms gaat het een hele dag goed qua voeding, maar zodra ik ’s avonds in de zetel plof, heb ik zin in een snack. En meestal niet in een gezonde snack (zie mijn voorkeuren hierboven). Mijn voorkeur gaat naar pistachenootjes (uiteraard de gezouten versie), en dat potje knabbel ik dan meestal leeg zonder er echt bij stil te staan. Ook weer een kwestie van gewoonte dus. En een hardnekkige, weeral. Een tweede uitdaging :-). 
 3. Eetbuien bij stress en vermoeidheid
  Alles gaat gemakkelijker als je een fitte dag hebt. Dan beweeg je meer, zit je beter in je vel, en lijkt gezonde voeding ook een gemakkelijkere keuze. Maar o wee als er eens een slapeloze nacht tussen zit (dat gebeurt wel eens met ons vierjarig monstertje dat hier rondloopt). Of als het eens echt een stresserende dag is geweest op het werk. Dan lijkt er plots een gouden aureool te verschijnen rond zowat alles wat ongezond is, en lijkt elke vorm van weerstand daartegen ook gewoon te smelten als sneeuw voor de zon.
 4. De voorkeuren van mijn andere gezinsleden
  En dan bedoel ik niet mijn partner. Die is doorgaans nogal gemakkelijk wat voeding betreft en vindt het altijd positief als ik probeer iets gezond op tafel te toveren (ook al zijn niet alle experimenten even geslaagd, dat geef ik toe). Maar eten tevoorschijn toveren dat gezond is, evenwichtig, en gesmaakt wordt door onze kleuter? Dat is quasi onmogelijk. Op de “approved” lijst van Elise staan wortel, komkommer en broccoli. Dat is zowat alles van groenten. De lijst van vlees is iets uitgebreider maar daarom niet gezonder (lees: worst, schnitzel, curryworst, …). En daar houdt het zowat mee op. Met die ingrediënten is afwisseling creëren dus een hele uitdaging.

Het is uiteraard onbegonnen werk om alle problemen in één keer aan te pakken. Sommige mensen zullen misschien beweren dat het puur een kwestie is van karakter, zoals wanneer je op dieet gaat. Maar dat is nu net het punt: ik wil geen dieet. Ik wil niet beginnen met mezelf 100.1 restricties op te leggen, om vermoedelijk wel snel resultaat te hebben maar daarna alleen maar terug in oude gewoontes te vervallen. Ik wil kijken naar welke aspecten van mijn levensstijl ik kan aanpassen op een blijvende manier. Op een manier die mij past en die ik in principe kan blijven volhouden. En dat vind je nu eenmaal niet van de ene dag op de andere.

Het plan

vaag, en vage voornemens zijn meestal geen voorbode voor succes. Dus zal ik het wat concreter maken: als ik honger heb (of “een goestingske” :-)) zal ik proberen om mezelf eerst af te vragen waar ik juist zin in heb. Heb ik nood aan iets dat mij snel energie geeft? Of eerder iets hartigs om mij goed verzadigd te voelen? Met andere woorden: wat heeft mijn lichaam nodig?

Als ik die vraag heb beantwoord, probeer ik een “gezond” iets te vinden dat aan de voorwaarde voldoet. En als het antwoord is dat ik gewoon echt eens wil genieten van een lekkere koek of een lekker dessertje, ga ik dat ook gewoon doen zonder schuldgevoel (ah ja, een mens moet het allemaal wat kunnen volhouden he :-)).

Het vinden van gezonde alternatieven zal wat tijd vragen en niet onmiddellijk elke keer lukken. Maar dat is oké. Het is een proces, en dat vraagt wat tijd. Ik ga dus ook proberen niet te streng te zijn voor mezelf als het eens niet zo goed lukt. Al zeg ik daar duidelijk bij “proberen”, want ik heb de neiging om mezelf mijn eigen “fouten” nogal kwalijk te nemen. Maar zoals mijn dochter zegt (soms hebben die vierjarigen toch echt al wel wat levenswijsheid) : “van proberen kan je leren!”.

Momenteel hou ik ook bij wat ik eet en drink op een dag. Voor alle duidelijkheid: ik doe dat zeker niet om calorieën te tellen (daar zie ik niet echt het nut van in, en ik zou er ook niet graag mijn tijd in steken). Ik bekijk het eerder als een manier om inspiratie te blijven vinden. Later kan ik dan eens doorbladeren wat ik zowat als ontbijt heb gegeten bijvoorbeeld, en kan ik gemakkelijker teruggrijpen naar bepaalde gerechtjes of snacks. En bijkomend zorgt het bijhouden van wat je eet en drinkt er ook gewoon voor dat je bewuster nadenkt over die zaken (als in: “wil ik echt wel dat die zak snoepjes opgeschreven gaat worden, of zijn er zaken die beter in de plaats zouden staan?”). Het helpt mij dus om mijn eerste voornemen waar te maken. Ik wil daarmee zeker niet beweren dat jij hetzelfde moet doen. Zoals gezegd: ik schrijf hier neer wat voor mij werkt, en dat is niet noodzakelijk voor jou hetzelfde. Maar misschien kan ik je wel ideeën aanreiken die je mee op weg helpen.

Voorlopig is dat ook zowat mijn enige voornemen qua gezondere voeding: bewustere keuzes maken. Wat niet wil zeggen dat dit het eindpunt al is, maar ik begin liever klein en kijk dan wel waar ik uitkom en welke stappen ik daarna kan zetten. Waar ik juist ga uitkomen?  Geen idee. Hopelijk effectief bij een betere gezondheid. Hoe het concreet verloopt zullen jullie samen met mij ontdekken.

 

Deze blog verscheen eerder hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes