3618fi.jpg

5 tips om restjes van kruiden te verwerken

23/01/2023

5 handige tips om de overschot van je kruiden toch te kunnen gebruiken.

1. Dragon

Steek de takjes dragon in een flesje azijn. Het flesje mag echt volgepropt worden met dragon. Laat dit tot een jaar staan en je hebt een heerlijke dragonazijn. Perfect voor vinaigrettes of bearnaise saus

2. Basilicum

Plet de basilicum samen met kristalsuiker. Heerlijk bijaardbeien of in een natuuryoghurt.

3. Pepers

Laat de pepers drogen in een oven van 80 graden. Afhankelijk van de grootte en dikte van de pepers mogen ze tussen de 8 en 10 uur drogen. Als ze mooi uitgedroogd zijn, kan je ze verpulveren tot poeder. Zo heb je heerlijk zelf gemaakte chilipoeder.

Je kan ze ook in een fles olie proppen (bv olijfolie of koolzaadolie voor een minder uitgesproken smaak) en een paar maandjes laten trekken. Zo maak je een lekker pikante olie voor in pasta’s of op pizza’s.

4. Vanillestokjes

Als je het merg van een vanillestokje hebt uitgehaald, kan je de stokjes in een pot kristalsuiker maken. De kristalsuiker neemt het vanille aroma op en je hebt heerlijke vanillesuiker

5. Peterselie

Als je de blaadjes van de peterselie hebt gebruikt, heb je nog de steeltjes over. Deze kan je gebruiken in je kruidentuiltje om een bouillon te trekken of voor sauzen en stoofpotjes

TIPS:

  • THEE : Restjes citroen, munt, tijm, rozemarijn, salie, kaneel en gember zijn heerlijk om in een thee te verwerken. Kook je water en laat de kruiden even (max 5 minuten) in het hete water weken. Je kan verschillende kruiden mixen en je komt zo tot de meest verrassende en heerlijke combinaties.
     
  • Doe één van de voorgaande kruiden in een leuk potje met een mooi lintje. Doe het mee op bezoek bij vrienden of familie als kadootje. Altijd een voltreffer!
     
  • Koop zoveel mogelijk plantjes ipv afgesneden kruiden. Plant de restjes in de tuin en met een beetje zorg, liefde en geluk gaat het plantje mooi groeien en heb je de ganse zomer verse kruiden in de tuin. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes