Lorentia

Lorentia’s slimme keukentips voor drukke dagen

29/04/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent Lorentia Veppi wellicht van haar hilarische filmpjes over het moederschap. Maar wist je dat ze ook een echte foodie is? In haar boek De tafel van Lorentia deelt ze 50 familierecepten om vingers en duimen bij af te likken. Bovendien heeft ze heel wat handige tips in petto. We delen alvast een paar van die slimme keukentips! 

1. Een van mijn grote geheimen? Kruiden!

Mijn kruidenkast is een magische plek vol smaakmakers: lookpoeder, uienpoeder, patatjeskruiden, gyroskruiden, kippenkruiden – noem maar op. Voor mij zijn het lifesavers, vooral na een lange dag wanneer ik geen zin heb om verse knoflook of ui te snijden. En weet je? Het smaakt nog steeds fantastisch. 

Behalve de spaghettikruiden, want die zijn echt heiligschennis volgens mijn vriend. Als trotse Italiaan kan hij het nauwelijks verdragen – zijn haren staan er rechtop van. ‘Hoe durf je?’ zegt hij dan. Nonna’s zouden zich omdraaien in hun graf. Maar weet je wat ik dan denk? Ach, laat al die nonna’s maar draaien. Als het lekker is, is het lekker!

2. Zó krijg je een vlezige tomatensaus 

Om tomatensaus te bereiden verwarm je een flinke scheut olijfolie, waar je fijngehakte ui en knoflook aan toevoegt. Je laat de ui rustig glazig worden, en giet er vervolgens passata bij. Wil je graag een vlezige saus, voeg dan twee extra boerenworsten toe (gehalveerd) en een portie ribbetjes. Als je dit lang laat pruttelen (2 uur), krijg je een heerlijke, vlezige saus. 

Extra tip: om een fles passata volledig leeg te maken, voeg je een klein scheutje water toe, schud je even goed en giet je dit bij de saus. Voeg een paar verse basilicumblaadjes toe voor extra smaak. 

3. Koolhydraatarm eten? 

Vervang basmatierijst dan eens door bloemkool- of broccolirijst. Zo krijg je een koolhydraatarme variant én krijg je nog eens extra groentjes binnen. 

4. Geen tijd of geen verse ingrediënten in huis? 

Geen stress! Met diepvriesgroenten en bouillonblokjes maak je in geen tijd een eenvoudige minestrone: stoof een uitje en wat knoflook aan, voeg diepvriesgroenten toe, breng aan de kook met bouillonblokjes en een blikje tomatenpuree, voeg wat aardappelen toe en werk af met een blikje kidneybonen en een blikje kikkererwten. Laat nog wat sudderen et voilà, je hebt een overheerlijke en snelle soep op tafel getoverd. Buen appetito

Tip: Wil je graag een stevigere soep? Voeg dan wat diepvriesgehaktballetjes of restjes kip toe. Simpel, snel en lekker warm = perfect voor drukke dagen!

5. Extra romige puree?

Wil je een extra romige, supergladde puree? Mix je aardappelpuree dan even kort met een handmixer!

6. Pasta met vis? 

Italianen eten geen oude, rijpe kaas op hun pasta’s met vis, omdat die de vissmaak neutraliseert. Als alternatief bakken ze oud brood in de pan met olijfolie en zout en strooien ze dat over de pasta. 

Meer lezen: De tafel van Lorentia 

De tafel van Lorentia

Voor fans van Lorentia Veppi is er nu ook De tafel van Lorentia, waarin Lorentia 50 van haar favoriete recepten deelt die drukbezette ouders moeiteloos op tafel kunnen toveren. Geen ingewikkelde ingrediëntenlijst of urenlang zwoegen in de keuken, maar slimme, smaakvolle gerechten die je gezin keer op keer laten genieten. Van doordeweekse toppers tot echte weekendklassiekers: zelfs de uitgebreidere recepten zijn makkelijker dan je misschien verwacht. 

Dit boek is niet alleen een kookboek, maar ook een liefdevolle ode aan de keukentafel waar herinneringen worden gemaakt. Van de traditionele Italiaanse keuken over oer-Vlaamse gerechten of een vleugje Azië tot Amerikaanse vibes: het boek neemt je mee op een smakelijke ontdekkingsreis.