5165fi.jpg

10 vriendinnen die elke mama in haar leven zou moeten hebben

23/02/2023

Vriendinnen, die heb je gewoon nodig in het leven. Om samen leuke dingen te doen, om tegen te ventileren, om raad te vragen of te geven, om te gieren van het lachen, om de bloemetjes buiten te zetten of gewoon om je ervan te verzekeren dat je echt niet abnormaal bent. Vriendinnen halen de scherpe randjes van het leven van elke dag en zorgen ervoor dat je je begrepen voelt. En er zijn een aantal specifieke soorten vriendinnen die elke mama eigenlijk in haar leven zou moeten hebben (en dat kunnen ook gewoon een paar vriendinnen zijn die in meerdere categorieën thuishoren ;-) ): 

1. De mama die in hetzelfde schuitje zit

Jullie kindjes zijn ongeveer even oud, en je bevindt je in dezelfde levensfase. Jullie begrijpen elkaar dus perfect. Jullie vragen elkaar maar al te vaak “Is het normaal dat ….?”, “Doet de jouwe dat ook?” of “Voel jij je ook weleens zus of zo?”

Ze geeft je het gevoel dat jij normaal bent en dat je kinderen normaal zijn. Ze begrijpt je als je even niet uit je woorden geraakt omdat je een klein beetje vermoeid bent en je bijgevolg lichtjes onsamenhangend klinkt. En ze snapt het als jullie twintig verschillende topics aansnijden, maar geen enkel onderwerp afronden omdat jullie telkens weer gestoord worden door kleine kaboutertjes.

2. De mama die al een stadium verder zit

Ze is een bron van kennis voor jou, een alwetend toevluchtsoord. Ze heeft al heel wat euvels overwonnen en staat klaar voor de nodige peptalk als je die nodig hebt. Ze weet dat het zwaar kan zijn om mama te zijn, maar ze kan je ook vertellen dat die fases echt voorbijgaan. En dat er dan andere (leuke of minder leuke) fases in de plaats komen ;-). Ze is ook de eerste om dingen te relativeren en je eraan te herinneren dat er over twintig jaar niemand zal vragen of je kind flesjes of de borst kreeg, en dat je kind heus niet met een tut in de hand naar de middelbare school zal gaan.

3. De mama met kleinere kindjes

Bij haar heb jij het gevoel alsof je de mama-expert bent. Jij kan haar bijstaan met raad en daad en haar tips geven vanuit je eigen ervaring. En dat geeft je het gevoel dat je het zo slecht nog niet doet, als mama. Bovendien geniet je ervan om nog eens met zo’n kleintje bezig te zijn en word je helemaal nostalgisch: ‘Was die van mij ook zo?’ Maar hoe nostalgisch je ook wordt, je bent ook heel blij om te zien dat je al een serieuze weg hebt afgelegd en dat jullie al een hele evolutie hebben doorgemaakt als gezin.

4. De mama in de buurt

Misschien is ze je buurvrouw, of misschien leerde je haar kennen aan de schoolpoort. Het is in elk geval een zegen om een mama in de buurt te hebben met wie het klikt. En waarbij het ook klikt tussen haar en jouw kinderen. Jullie kunnen een playdate organiseren en zelf genieten van een kopje koffie met een goed gesprek terwijl de kids elkaar entertainen: win-win noemen ze dat. En in nood weet je dat je bij haar terechtkan en vice versa, bijvoorbeeld om de kindjes alvast op te pikken terwijl jij vaststaat in de file.

5. De vriendin die geen mama is

Soms kan het gewoon eens geweldig veel deugd doen om níet de hele tijd over kindertjes te babbelen. Ze zal misschien (al dan niet uit beleefdheid) weleens vragen hoe het gaat met die kroost van je, maar daarna gaat het al snel over alles, behalve kinderen. Daardoor voel je je even gewoon een vrouw en niet persé mama, en daar is niets mis mee!

6. De mama die je helpt te relativeren

Jullie verwijzen weleens lachend naar jezelf als loedermoeders, bad moms of slechte moeders, en jullie reiken geregeld een prijs uit voor de moeder van het jaar. Want nee, jullie zijn niet perfect, en jullie houden de schijn ook niet op voor elkaar. Dus als je weer eens een flater begaat, dan ga je dankzij haar niet in een hoekje zitten kniezen. Je beschouwt het gewoon als een blooper die voor de nodige hilariteit kan zorgen. Want perfecte is toch maar saai, nietwaar.

7. De mama die altijd eerlijk tegen je is

Met haar kan je over alles praten. En jullie zijn altijd eerlijk tegen elkaar. Jullie babbelen openlijk over gênante zwangerschapskwaaltjes en over alle details tijdens de bevalling. Over hoe je je écht voelde de eerste dagen na de bevalling. Over hoe je seksleven veranderd is na de kindjes (samsonseks, anyone?). Jullie hebben geen taboes, en het is heerlijk om te merken dat veel dingen zo herkenbaar zijn bij een andere mama. Dankzij haar neem je al die perfecte plaatjes op Instagram met een serieuze korrel zout, want je weet hoe het leven écht is bij andere mama’s.

8. De mama die je elke dag hoort

Of jullie elkaar nu zien op het werk, elkaar elke dag bellen of een intense Whatsapp- of Messenger-relatie hebben, jullie vertellen elkaar de kleine dingetjes van het leven. Als je nieuwe schoenen hebt gekocht, laat je het haar meteen weten. Zijn de kindjes ziek, dan ventileer je tegen haar. Akkefietje op het werk? Zij komt meteen to the rescue. Maar ook als je gewoon geen inspiratie hebt over wat je vanavond zou klaarmaken, dan weet zij wel raad. Hoe dan ook, zij zorgt dagelijks voor wat verstrooiing.

9. De mama met wie je even kan ontsnappen

Misschien zijn jullie sportmaatjes, misschien zijn jullie partners in crime om samen te kwijlen bij Mr. Grey in de cinema, of misschien kijken jullie samen naar Temptation Island. Misschien gaan jullie wekelijks (een) wijntje(s) drinken in jullie favoriete bar of schuimen jullie in de zomer samen festivals af. Of misschien gaan jullie elk jaar samen een weekendje weg, zonder man en kinderen, girls only. In elk geval koester je die momentjes dat jullie even ontsnappen aan de ratrace en dat jullie tijd hebben om bij te babbelen. Het zijn broodnodige momenten waarop je de batterijtjes volledig kan opladen en die je niet meer zou kunnen missen.

10. Je BFF

Ja, het klinkt misschien een beetje puberaal, maar zij is er altijd al geweest en ze zal er ook altijd blijven. Jullie hebben samen al heel wat meegemaakt, en jullie steunen elkaar door dik in dun. Wellicht is ze een combinatie van verschillende voorgaande categorieën van vriendinnen, en dat allemaal in één persoon. Ze was de eerste die je belde toen je een positieve zwangerschapstest had en ze gilde daarna even enthousiast als jij hoe blij ze wel was. Ze durft je een schop onder je kont te geven als het nodig is, en ze weet altijd precies wat ze moet zeggen. Yep, zij is goud waard. <3

Je eigen girl squad, dat maakt het leven net iets mooier. Ze zijn de peper en het zout in het leven. En elke mama zou ze moeten hebben, die vriendinnen. Het beste medicijn in het leven ;-).

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes