5029fi.jpg

101 vragen van kersverse mama’s: Hoe overleeft onze relatie deze baby?

28/05/2019

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

Hoe overleeft onze relatie deze baby?

- The struggle is part of the story. -

EEN BABY ZET JE RELATIE BEHOORLIJK ONDER DRUK. Dat is bij alle koppels zo. Jullie moeten aan zoveel dingen tegelijk wennen: een baby in huis, je emotionele en fysieke worstelingen, jullie hebben minder tijd voor elkaar, er moet meer gebeuren in huis, je man is zijn vrouw een beetje kwijt, de baby claimt aandacht en liefde, de buitenwereld moeit zich exponentieel meer met jullie huishouden, er móét meer want luiers kun je bijvoorbeeld echt niet missen, jullie zijn vermoeid en kribbig, afspraken maken is nu bijna onontbeerlijk… Allemaal extra uitdagingen die veel stress kunnen teweegbrengen. Het is daarom niet verwonderlijk dat 30 tot 35 % van de relaties strandt na de geboorte van een baby. Maar, geen paniek. Het is niet omdat jullie door een moeilijkere periode gaan dat jullie huwelijk op de klippen zal lopen.

Realisme helpt

Eerst en vooral is het belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de situatie. Een baby zét je relatie onder druk, dat is bijna een statistisch feit. Maar dat wil niet zeggen dat de relatie an sich niet goed zit. Jullie worden uitgedaagd door het leven, maar het fundament kan daarom nog wel goed zitten. Ik geloof dat het al veel helpt om zo te kijken naar de relatie en te beseffen dat die realiteit is wat ze is. Dit is ook jullie kans om de relatie extra kleur te geven, elkaar nog beter te leren kennen en elkaar te helpen waar nodig. Net ook in deze periode is het nodig om de relatie voldoende te voeden. Je kunt dat doen op verschillende manieren.

Communicatie

Nog nooit was het zo belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Aangezien jullie door de druk en de vermoeidheid soms op de toppen van jullie tenen lopen, treedt er al eens miscommunicatie op. En voor je het goed en wel doorhebt, zit het spel weer op de wagen. Door een verlaagde emotionele weerstand lijkt het soms dat je partner je moedwillig tegenwerkt. Je neemt alles wat hij zegt ook veel persoonlijker.

Maak tijd

Door het zorgen voor de baby kan het weleens gebeuren dat jullie elkaar kwijtraken. Wanneer heb je de laatste keer iets samen gedaan? Al was het maar samen de afwas doen. Op zich maakt het niet zo heel veel uit wat je samen doet, als je maar samen tijd doorbrengt. Het gaat erom dat je kunt genieten van elkaars gezelschap en verbinding voelt. Als dat er langere tijd niet meer is, bestaat de kans dat je naast elkaar gaat leven en uit elkaar groeit. Door je innerlijke gevoelswereld langere tijd af te sluiten van je partner, verlies je elkaar ook emotioneel uit het oog. Het is moeilijk om dat proces om te draaien, want het lijkt alsof je partner een hele periode van jouw leven heeft gemist. Zeker als jonge moeder is het belangrijk om veel te ventileren want er gebeurt ook zoveel vanbinnen. Het is net die emotionele afstand die veel koppels de das omdoet. En ja, daar moet je soms een oogje voor dichtknijpen en beslissen om je hart voor hem te openen.

Intimiteit

Het is volstrekt normaal en menselijk dat jullie seksuele leven op een lager pitje staat tijdens en na de zwangerschap. Daarin weer op dreef geraken is vaak géééén kwestie van libido maar wel van willen. Wil je je weer fysiek openstellen voor elkaar? Dat kan op heel subtiele manieren: een zoen, elkaar een hand geven in het openbaar, een streling over zijn schouder als je voorbijloopt, een knuffel. Wees waakzaam dat je niet in een vermijdingscyclus terechtkomt, waardoor je bijvoorbeeld geen knuffel meer durft te geven omdat hij dan denkt dat er seks van komt. Sommige vrouwen gaan zo hun partner steeds meer vermijden, wat de afstand enorm groot maakt. Om de veiligheid op te bouwen kun je ook afspreken dat je partner enkel in de slaapkamer avances mag maken. Dat bakent voor jou grenzen af en zodoende kun je op dat vlak meer tot rust komt. Het is dus zeker belangrijk om er actief mee bezig te zijn. Je zult merken dat wanneer er meer affectie is, jullie als stel ook dichter bij elkaar komen.

Onthou vooral dit

Het is zeker normaal en realistisch dat je relatie onder druk komt te staan.

Maak duidelijke afspraken over wie wat doet, wanneer en hoe. Spreek uit wat je belangrijk vindt en waarom.

Ga elkaar fysiek niet uit de weg. Dit is meer een kwestie van willen dan van goesting.

Durf te vragen wat je partner nodig heeft. Is dat genegenheid, structuur, liefde, affectie, seks, orde of verbinding?

cover 101 vragen van kersverse mama's

Meer informatie over het boek vind je hier.