4567fi.jpg

Kinderen en relaties: het leven is nu niet meer rustig

6/06/2023

Ze zeggen wel eens dat kinderen extra ballast op de weegschaal van je relatie zijn. Ze verstoren het evenwicht dat je als koppel had gevonden. Ik kan dat nu beamen. Ons rustige leven is niet meer.

Een kind is geen potje lijm

Ik begrijp dus ook dat veel koppels uit elkaar gaan. Een kind kan echt geen halve relatie weer aaneen lijmen. Integendeel, een kind schud je leven grondig door elkaar.

En dat staat zelfs los van hoe de conceptie ging, of je genoten hebt van je zwangerschap (of net niet), of je met een huilbaby te maken krijgt...

Met vallen en opstaan

Ik merk wel dat persoonlijke tegenslagen van ons net een hechter team hebben gemaakt. Onze weegschaal is door mijn extreme zwangerschapsmisselijkheid bijvoorbeeld even helemaal tilt geslagen.

Maar erna hebben we elkaar zoals meestal weer gevonden. En met de geboorte van onze kleinste hebben wij de moeilijkheden en (vaak leuke!) uitdagingen van het ouderschap met hernieuwde energie aangevat.

Een evenwichtsoefening

Ik weet niet wat de formule van een goede relatie is. Wij gaan ook door lastige periodes. Bij ons is er ook sleur. Maar we proberen onze weegschaal mooi in balans te houden.

En als er iets gebeurt dat ons weer even helemaal uit ons lood slaat, dan leggen we wat extra gewicht in de schaal om ons uit die negatieve spiraal te halen.

Dat is misschien mijn persoonlijke geheim: nooit opgeven, erop vertrouwen dat het weer goed komt en blijven investeren in elkaar en in ons gezin. Ik kus mijn beide pollekes dat mijn partner er net zo over denkt.