twee mama's met baby

Onze dochter heeft twee mama's. Zal dat haar beïnvloeden?

27/07/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Two moms make a right. -

ER ZIJN STEEDS MEER KINDEREN DIE ONTSTAAN UIT ZOGENAAMDE ‘ROZE RELATIES’. Ik vind het zelf een beetje een ironische benaming, maar daarmee weet blijkbaar iedereen waarover het gaat. Roze relaties zijn relaties tussen twee vrouwen of twee mannen, niet-heteroseksuele relaties. Er gebeuren nu ook vaker onderzoeken naar het effect van twee mama’s (of twee papa’s) op een kind. En algemeen kan er gesteld worden: een kind uit een roze gezin is heel gewoon. Ze zijn kind, net als alle andere kinderen.

Een paar cijfers

6 tot 8% van de bevolking is homo, lesbisch of bi. Zes op de tien meisjes die bi of lesbisch zijn, willen graag kinderen, met daartegenover vier op de tien homojongens. De meeste lesbische koppels kiezen ervoor om zelf hun kind te dragen en gaan niet voor een draagmoeder. Wellicht omdat het in ons land en de omringende landen verboden is om te betalen voor draagmoederschap (commercieel draagmoederschap).

In de Verenigde Staten en India is dit bijvoorbeeld niet het geval en komt draagmoederschap vaker voor, ook bij homokoppels (versus adoptie). Net als bij andere koppels komt scheiding ook voor bij lesbische koppels, zelfs iets meer dan bij heterokoppels, maar uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen een positieve relatie behouden met hun ex-partner.

Vooroordelen

Vroeger waren er best veel vooroordelen over het krijgen van kinderen in een lesbische relatie. Kan dat wel goed gaan? Moet een jongetje geen mannelijk rolmodel hebben? Wat is de invloed op het kindje? En hoe kan een jongen zich nu spiegelen aan twee vrouwen? Nochtans blijkt uit onderzoeken dat die vooroordelen absoluut niet nodig zijn. Kindjes uit een roze relatie ontwikkelen zich op alle domeinen even voorspoedig als kinderen uit traditionele gezinnen.

Roze ouderschap

Er wordt wel vastgesteld dat twee lesbische mama’s soms last hebben van minderheidsstress. Dit is de spanning die discriminatie sowieso met zich meebrengt, maar ook de angst om gediscrimineerd te worden speelt daarin een rol. Daardoor hebben deze ouders de neiging om echt heel erg hun best te doen, en dat kost ze veel energie en spanningen.

Deze minderheidsstress komt nog eens boven op de stress waarmee iedereen te kampen heeft. Daarnaast hebben roze ouders vaak last van ongepaste vragen: ‘Wie is de vader?’, ‘Wie is de biologische moeder?’, ‘Zijn de kinderen van dezelfde vader?’, ‘Hebben jullie echt seks gehad of was het via een ivf-behandeling?’, ‘Voelen jullie als mama’s een verschil?’

Deze vragen kunnen roze ouders echt onzeker maken, en daardoor voelen ze zich soms aangetast in hun identiteit. Eigenlijk zijn het niemands zaken hoe de kinderen zijn verwekt. Daarin mag je dus ook heel duidelijk optreden.

De ontwikkeling van de kinderen

Uit onderzoek blijkt dat de emotionele ontwikkeling van kinderen in roze gezinnen helemaal gelijkloopt met die in een traditioneel gezin. Ook qua intelligentie en seksevoorkeur blijkt er geen verschil te zijn. Wat wel uit onderzoeken blijkt, is dat meisjes uit roze gezinnen minder traditionele beroepskeuzes maken dan meisjes uit heterogezinnen.

Wat mij een zeer goede zaak lijkt. De band met de niet-biologische moeder blijkt erg sterk te zijn en zelfs sterker dan de band met de vader in een traditioneel gezin. Dit komt omdat de mee-moeder vaak erg betrokken blijkt. De kwaliteit van de ouder-kindrelatie is daardoor hoger dan bij een andere ouder-kindrelatie.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de rolverdeling in het huishouden gelijkwaardiger is dan bij heterokoppels. Veel lesbische koppels willen graag een mannelijk rolmodel wanneer ze een jongetje hebben, maar uit onderzoek blijkt dat dit nooit of nauwelijks invloed heeft op de ontwikkeling van jongens. Ook maakt het geen verschil uit voor hun welzijn.

Onthoud:

  • Zoek een school waar er aandacht is voor seksuele diversiteit, zodat je kindje niet bekeken wordt als een vreemd geval. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat het gepest wordt of uitgesloten.
  • Zorg ervoor dat je andere roze ouders kent. Hierdoor leert het kind dat er nog kinderen zijn met twee mama’s, en dat het zich hierover dus niet onzeker moet voelen. Ook voor jullie als ouders is het zeker een meerwaarde, bijvoorbeeld om ervaringen te kunnen uitwisselen.
  • Voed je kind weerbaar en assertief op met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Hierdoor zal het zeker gesterkt worden wanneer het voor uitdagingen komt te staan die te maken hebben met het feit dat het twee mama’s heeft.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.