mama's aan het werk

Een nieuw schooljaar: zo neem je ook als mama een frisse start in je loopbaan

4/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het schooljaar is weer van start gegaan, en voor veel mama’s betekent dat niet alleen een nieuw hoofdstuk voor hun kinderen, maar ook een kans voor henzelf. Als loopbaanbegeleider begrijp ik maar al te goed hoe uitdagend het kan zijn om jouw professionele doelen na te streven terwijl je de zorg voor je gezin prioriteit geeft. Gelukkig zijn er strategieën en tips die je kunnen helpen om dit schooljaar een frisse start te maken en jouw loopbaan als mama te bevorderen.

1. Maak tijd voor jezelf

Geeft toe, het is één van de grootste uitdagingen die we hebben als werkende mama. Onthoud hier dat je beter voor anderen kunt zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Plan dus die tijd voor jezelf in! Zorg voor een dagelijkse routine met zelfzorg.

Dit kan betekenen dat je ’s ochtends vroeg opstaat om een boek te lezen of te sporten, maar het kan ook simpelweg zeggen dat je een paar minuten neemt om rustig wakker te worden.

2. Stel duidelijke doelen

Een effectieve manier om jouw loopbaan als mama te verbeteren, is door duidelijke doelen te stellen. Weet jij al wat je wilt bereiken in je carrière? Maak zowel korte- als langetermijn doelen en deel ze op in haalbare stappen. Je weet wel, die SMART techniek ;-). Dankzij een duidelijk plan kan je gerichter werken en successen behalen.

3. Netwerken

Veel mama’s weten dit niet, maar het opbouwen van een sterk professioneel netwerk is essentieel voor loopbaansucces. Je kan hiervoor gebruik maken van lokale evenementen, online platforms en sociale media. Als je eenmaal een netwerk hebt opgebouwd kan dit leiden tot nieuwe kansen en waardevolle inzichten.

Ook privé kan je een netwerk met mama’s opbouwen, altijd handig om snel een vraag aan te stellen als je even niet meer weet hoe je die vlek uit je kind zijn nieuwe broek krijgt.

4. Overweeg loopbaanbegeleiding

Als je merkt dat je vastzit in je loopbaan of moeite hebt om de juiste balans te vinden, overweeg dan loopbaanbegeleiding. Een loopbaancoach kan je helpen bij het identificeren van je sterke punten, het stellen van doelen en ontwikkelen van een plan om jouw loopbaan naar het volgende niveau te tillen. Het is een investering in jezelf en je toekomst.

5. Flexibiliteit benutten

Het schooljaar brengt vaak een gestructureerd(er) schema met zich mee. Maak optimaal gebruik van deze structuur door je werktijden en taken zo in te plannen dat je tijd hebt voor zowel werk als gezin. Bespreek indien mogelijk flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden met jouw werkgever.

6. Leer nee te zeggen

Nog zo eentje die de meeste wel kennen maar (nog) niet toepassen. Het is verleidelijk om jezelf te overbelasten met verplichtingen, maar het is belangrijk om jouw grenzen te respecteren.

Dit schooljaar beidt je de kans om een frisse start te maken en je loopbaan als mama verder te ontwikkelen. Met de juiste strategie en de nodige ondersteuning kun je je professionele doelen bereiken terwijl je nog steeds een geweldige mama bent. Vergeet niet dat je niet alleen staat, er zijn veel andere mama’s die dezelfde uitdagingen aangaan.

Dus mama’s, laat dit schooljaar het begin zijn van een nieuwe fase in jouw loopbaan. Je hebt het in je om te schitteren, zowel op het werk als thuis. Veel succes! 

Lynn Vandecappelle - jobcoach 
LynnCo
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes