Baby slaapt in inbakerslaapzak

De kracht van inbakeren: goede slaap voor je baby vanaf het eerste moment

19/09/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een pasgeboren baby krijgt veel prikkels. Tijdens de eerste maanden komen er elke dag heel wat (nieuwe) zaken af op zo’n kleintje. Die indrukken moet het ook kunnen verwerken. En wanneer gebeurt dat? Als de oogjes dichtgaan, tijdens de slaap. Inbakeren kan je baby helpen om op dat moment de nodige rust te vinden. En pssst ... we mogen 5 inbakerslaapzakjes van Puckababy weggeven!

Waarom je baby inbakeren?

We moeten niet vertellen dat een baby al eens last kan hebben met slapen – ahum, dat verraden je wallen al ;-). De massa aan te verwerken indrukken is daar deels een verklaring voor.

Baby’s kunnen soms moeilijk rust vinden en niet goed de slaap vatten. Gevolg: ze zijn overweldigd, raken overstuur en huilen.

Baby ligt in bek in inbakerslaapzak

Als ze vier-vijf weken oud zijn, kennen ze vaak een piek in die onrust. Korte slaapjes, snel wakker schrikken, niet uitgerust zijn … Prikkels kunnen ze niet voldoende verwerken, waardoor ze nog onrustiger worden.

Inbakeren to the rescue! Je baby in een inbakerslaapzak stoppen is ideaal bij onrust. Hoezo?

Inbakeren

  • geeft extra geborgenheid en een gevoel van veiligheid. Als je je kindje in een inbakerslaapzak legt, creëer je weer het gevoel van die tijd in je buik. De unieke vorm van de slaapzak doet denken aan je baarmoeder en stelt je baby gerust.
  • voorkomt dat je kindje ongecontroleerde bewegingen – zogenaamde Moro-reflexen of molenwiekende armpjes bij het verwerken van prikkels – maakt die hem of haar onbewust uit die nodige slaap houden. Een zucht van verlichting: dat kleine lijfje vindt rust (door de uniek vorm van de inbakerslaapzak) en je je baby valt makkelijker in slaap.
  • zorgt ervoor dat je baby niet alleen beter, maar ook langer slaapt.

 

Wanneer en hoe inbakeren?

Je kan je baby al in een inbakerslaapzakje te slapen leggen vanaf de geboorte.

  • Zorg voor een ‘lief coconnetje’, dus vermijd strak inbakeren.
  • Kies een slaapzakje dat voldoende bewegingsruimte biedt, de groei niet belemmert én een goede lucht- en warmteregulatie heeft.
  • Hoe lang je je baby inbakert voor het slapen, hangt af van kindje tot kindje. Zo rond vier tot vijf maanden is het meestal tijd voor een volgende slaapfase. Je zal zien dat je kindje dan ook zelf signalen geeft, zoals omrollen en andere gerichte bewegingen (grijpen, optrekken …). Dan kan je het inbakeren afbouwen.

 

Inbakerslaapzak versus inbakerdoek

Het traditionele, strakke inbakeren met een doek is eigenlijk pas nodig als je baby heel erge onrust kent – en voor de meeste kindjes is dat dus geen must. Artsen raden het niet standaard aan. Het feit dat je kindje met een inbakerdoek haast geen bewegingsruimte meer heeft, schrikt ouders vaak ook af.

Daarom is een inbakerslaapzak een prima hulpmiddel voor rustige slaapmomenten. De slaapzak zorgt voor een mildere variant van inbakeren. Het is niet zo’n grote stap.

De slaapzak ziet er gezellig en comfortabel uit, je baby heeft toch nog bewegingsruimte en de overgang naar gewoon slapen gaat makkelijker.

Piep (hier ben ik)

Baby slaapt in inbakerslaapzak in bedje

De Piep slaapzak is ideaal voor een pasgeboren baby. Het is een inbakerslaapzakje (0-3 maanden) dat past voor kindjes tussen 44 en 62 cm, met een gewicht van 2,5 tot 5,5 kg.

  • Zit niet te strak (veilig dus). De slaapzak belemmert de groei van je kindje niet, dankzij de aangepast vorm.
  • Is makkelijk aan te doen en heeft een handige buikband die krampjes verlicht en de slaapzak op zijn plaats houdt.
  • Met een beschermingsflapje aan de rits bovenaan (geen kleine irritaties dus voor dat teer babyvelletje).
  • Reguleert warmte goed.