We leven met behoorlijk wat druk: op het werk, uit de maatschappij, van onszelf. Als ouders weten we hoe resultaatgedreven ons leven is.
Spijtig genoeg krijgen onze kinderen er ook (steeds vroeger) mee te maken. ‘Goede resultaten halen hé!’ En de foutenmarge zo klein mogelijk tot onbestaande houden.
4 opvoedtips voor meer zelfvertrouwen
STOP! Want het gevolg is dat het zelfvertrouwen van veel meer kinderen, en dan vooral meisjes, er enorm onder lijdt. Ja, zelfs al bij kinderen in de kleuterklas. Erger nog, het leidt bij een aantal tot faalangst. Stop met de druk leggen, maar zeker niet met spelen.
Daarom lanceert de LEGO Groep de ‘Play Unstoppable’ campagne. En daaruit blijkt dat er een aantal aandachtspunten – punten en de bijhorende druk vermijd je wel het best bij je kind ;-) – zijn waarop je als ouder kan inspelen.
Coach en therapeut voor kinderen Ilse Vande Walle is expert op het gebied van de ‘growth mindset’. Zij deelt enkele belangrijke tips:
1. Kijk naar jezelf
Wees je bewust van de druk die je zelf ervaart. Hoe kijk je naar een bepaalde situatie? Moet je iets in orde brengen voor het werk? Voel je dan dat je het perfect wil doen? Ben je bang voor fouten of boze reacties van collega’s of je baas? Of neem je eerder een houding aan waarbij je overtuigd bent dat je je best doet en er het beste uithaalt wat je kan? Misschien zijn er nog werk- of verbeterpunten, maar dat is oké.
De manier waarop je er zelf in staat, straal je vaak (onbewust) uit naar je kind(eren). Als ouder heb je natuurlijk verwachtingen voor je kind en maak je je al een keer zorgen. Alleen uit zich dat vaak in stress, je gaat paniekerig denken en je geeft het idee dat iets niet gaat lukken.
2. Kies je woorden zorgvuldig
Onderzoek toont aan dat de druk voor meisjes groter is dan voor jongens. Ze hebben ook meer last van perfectionisme. Veel heeft te maken met hoe we kinderen aanspreken.
Bij een meisje zeggen we vaker hoe ‘mooi’ of ‘schattig’ ze zijn. En we gebruiken die woorden zelfs bij hun creatieve werk. Bij jongens doen we dat minder. Zij krijgen vaker innovatieve woorden als ‘cool’, ‘geniaal’ of ‘moedig’ te horen. Het gevolg? Hun zelfvertrouwen wordt er veel minder door aangetast.
3. Denk minder resultaatgericht
We leven in een competitieve maatschappij. Vind maar eens sport voor je kind die niet competitief is en draait om winnen. Resultaten zijn dus belangrijk, en niet alleen in de schoolomgeving. Meteen koppel je daar als ouder verwachtingen aan voor je kind.
Maar wil je eigenlijk niet vooral dat je kind plezier beleeft aan wat het onderneemt? Dan is procesgericht denken veel beter.
Kijk naar de positieve ervaringen. Waarop ben je trots? Focus niet op wat (nog) niet lukt. Belangrijk is het plezier van bezig te zijn, het aanboren van de eigen creativiteit en de rust die je kind daarin vindt.
4. Leer falen
Kinderen zijn het niet meer gewoon om eens te falen of om fouten te maken. Ze panikeren snel als iets niet lukt. Het klinkt misschien als een cliché, maar van fouten kan je net leren. Zou het nog leuk zijn om naar school te gaan en dingen te leren, als je alles al weet of kan? Of als je élke zwemwedstrijd wint? Beleef je er nog plezier aan? Verander het taalgebruik. Vervang bijvoorbeeld de zin ‘Oh nee, ik heb een fout gemaakt’ naar ‘Joepie, ik heb een fout gemaakt, wat kan ik nu nog leren?’.
Luistertip
In de aflevering van onze podcast met kindertherapeute Ilse Vandewalle kom je nog meer te weten!
Hoe komt het dat kinderen steeds vroeger last krijgen van druk? Klopt het dat meisjes meer druk ervaren dan jongens? Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we doen om onze dochters te beschermen?
Geen nieuwe ideeën zonder fouten
Volgens het grootschalige onderzoek dat de LEGO Groep wereldwijd liet uitvoeren blijkt dat 72% van de kinderen zijn of haar ideeën niet durft te delen.
Daarnaast ziet 80% van de ouders ook in dat de taal die ze gebruiken om de creatieve ideeën en het werk van hun kind te beschrijven belangrijk is. En dat woorden net dat creatieve zelfvertrouwen (en hun carrière en zelfs hele latere leven) kunnen beïnvloeden.
Het onderzoek toont ook aan dat er een enorm maatschappelijk vooroordeel is mét een enorme impact op meisjes. Als reactie op hun creatieve uitingen krijgen zij vaak woorden als ‘lief’, ‘knap’, ‘schattig’ te horen. Terwijl meer innovatieve woorden als ‘geniaal’, ‘cool’, ‘moedig’ worden gebruikt om het creatieve werk van jongens te beoordelen.
Als ouder speel je een belangrijke rol voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind. Als wij fouten zien als leermomenten en meer interesse tonen in het creatieve proces dan in het eindresultaat, dan krijgt 89% van de kinderen meer vertrouwen om hun werk te tonen. Wel 88% van de kinderen leert zo dat fouten maken normaal is, en onderdeel uitmaakt van nieuwe ideeën.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de LEGO Groep. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier