Dé 11 items op de lik-checklist van een baby of peuter … en hoe je de weerstand toch boost

11 dingen die je peuter moet aflikken … euh afvinken
- Ramen (overal). Een raam gespot? Dan weet je wat je te doen staat. Je neus ertegen plakken! Of nog beter: gooi je tong ertegenaan! En zéker als mama of papa je erop wijst dat je dat maar beter niet doet.
- De grond (ook overal). Niks fijner dan rondkruipen en de grond verkennen. En waarom er dan ook niet eens van proeven? Binnen, buiten, maakt niet uit.
- Stenen. Bij voorkeur stenen die je buiten én op een modderige plek vindt. Neem er ook altijd voldoende mee naar huis. Voor je persoonlijke schatkist. Daarvoor dienen zakken in een jas of broek, toch?
- Potgrond. Hebben je ouders planten in huis? Ideaal! Van de blaadjes blijf je af – dat werd intussen duidelijk door de reactie van mama of papa toen je dat een eerste keer probeerde. Maar de potgrond is perfect om mee te experimenteren en je smaakpalet op punt te stellen.
- Tutjes van andere kindjes. Ga je naar de crèche of onthaalouder? Dan heb je toegang tot een rijkdom aan fopspenen! Een vergelijkende studie tussen je eigen exemplaar en dat van je ‘klasgenootjes’ is een prima idee. Krijg je een tutje van iemand anders in handen? Niet twijfelen, in je mond ermee!
- Alles van andere kindjes (inclusief andere kindjes zelf). Waarom stoppen bij een fopspeen als je nog zoveel andere dingen kan delen en dus samen eventjes van kan proeven met andere kinderen? Speelgoed, bestek, drinkbekers, kleren … Samen spelen, samen delen. Dat is toch de leuze?
- De afstandsbediening. Sorry, dat is gewoon een magneet. Dat ding moet en zal je zoveel mogelijk proberen te bemachtigen. Het is het babyaccessoire bij uitstek en dat wil zeggen: in je mond stoppen.
- Speelgoed van een huisdier. Huisdieren zijn de beste vrienden van mensen. En ook met je vrienden deel je. Trouwens, je hond of kat nemen die dingen toch ook in hun mond? Wel dan?
- Boeken. Die zijn saai, zeg je? Dan lees je ze niet op de juiste manier. Woorden neem je het best op met je tong. Boeken worden zoveel interessanter als je erop sabbelt.
- Papieren zakdoekjes. Dat is er eentje voor de meer ervaren baby of peuter. Heb je al geoefend met andere objecten? Dan kan je je wagen aan een papieren zakdoekje. Het valt heerlijk uit elkaar eens het lang genoeg in je mond zit en in contact komt met voldoende speeksel. Een aparte sensatie!
- Sleutels. Die blinkende metalen dingen waarmee volwassenen deuren openen … magisch! Daar moet je toch even je tanden – als je die al hebt – inzetten. Of op zijn minst aan likken.
Immuunsysteem een handje helpen*

Wie een baby of peuter in huis heeft, helpt de weerstand die jonge avonturier dus graag een handje. Maar hoe?
Dé tip: start bij de darmpjes. Want evenwichtige darmen zijn de basis van ons immuunsysteem. Onze darmflora bestaat uit een mengeling van verschillende levende bacteriën. Voor een sterke weerstand is het belangrijk om een goed evenwicht te bewaren tussen die bacteriën.
De eerste 1000 dagen van je kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. De eerste bacteriën die je kleintje krijgt, hebben een belangrijke rol en worden meestal tijdens de geboorte overgedragen via het geboortekanaal en daarna via de borstvoeding. En een van de bacteriën die uit moedermelk geïsoleerd werd is de bacteriestam Lactobacillus reuteri Protectis.
Op het einde van de eerste 1000 dagen heeft het darmmicrobioom van je kind zich ontwikkeld tot een samenstelling die lijkt op die van volwassenen.
Hoe boost je de weerstand van je kindje?
1. Gezonde voeding
Eens je baby vaste voeding mag en kan eten, kunnen de vitamines van groenten en fruit hun werk doen. Een gezonde en evenwichtig voedingspatroon is essentieel voor de weerstand van je kindje.
Vermijd snoep of zoetigheid, want suiker ondermijnt de weerstand. Laat je peuter ook voldoende water drinken. Dat is nodig om afvalstoffen af te voeren door het lichaam.
2. Een extra boost
Als je kindje last heeft van een mindere weerstand of als je geen borstvoeding kan (blijven) geven, kan je wat extra ondersteuning* geven.
Ook als je baby naar de opvang (crèche of onthaalouder) begint te gaan, is het geen slecht idee om de weerstand wat extra wapens te geven. Plots zit je kleintje namelijk tussen verschillende andere kindjes en dat maakt het veel vatbaarder voor allerlei virussen.


Ondersteunen kan je met druppeltjes, zoals Protectis® EasyDrops*.
Het is een supplement waarin de belangrijke Lactobacillus reuteri Protectis zit. Protectis EasyDrops is een ideale 2-in-1, want naast de levende bacteriën bevat het ook vitamine D, waarvan je kindje ook een dagelijkse dosis nodig heeft – en dat je dan niet meer apart hoeft te geven.
Met de handige EasyDropper kan je de 5 dagelijkse druppeltjes makkelijk doseren (goed schudden voor gebruik). Veilig (wetenschappelijk onderzocht) en zonder lactose, gluten, glucose of geur- en smaakstoffen.
Een prima bondgenoot om de weerstand van je baby vanaf de geboorte te ondersteunen*.
3. Voldoende rust
Je kindje heeft voldoende nachtrust nodig om te ‘herstellen’ van een drukke dag. Zo kan het de volgende ochtend weer met hernieuwde – soms niet iets te veel aan ;-) – energie aan de dag beginnen.
Het lichaam bestrijdt ’s nachts trouwens ook ziekteverwekkers. Ook wanneer je kindje ziek is (of geweest is) moeten het voldoende tijd krijgen om te recupereren.
Protectis EasyDrops is een voedingssupplement op basis van miljoenen levende bacteriën L. reuteri Protectis en vitamine D3.
*Vitamine D3 draagt bij tot het behoud van een goede werking van het immuunsysteem. ID6144 10/2024.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Protectis® EasyDrops (EG). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.