Vaak hebben zuigelingen door deze ademhalingsproblemen moeite met het drinken van borstvoeding of hun fles, wat kan leiden tot uitdroging. Ongeveer een week na de besmetting kunnen baby’s zo ziek worden dat ze ademnood krijgen en extra zuurstof nodig hebben. In dat geval is een ziekenhuisopname noodzakelijk, en in zeldzame gevallen moeten ze zelfs beademd worden. Dit kan dan uitmonden in een gevaarlijke longziekte.
RSV is zeer besmettelijk: twee op de drie kinderen raken besmet met RSV vóór hun eerste verjaardag. Het seizoen begint meestal in november en duurt twee tot drie maanden. In de winter liggen de kinderafdelingen vaak vol met patiëntjes die RSV hebben. Voor kinderartsen is dit een spannende periode, omdat het moeilijk te voorspellen is welk kindje ernstig ziek zal worden. Helaas is er weinig dat kan helpen bij de behandeling van een baby met RSV: we geven zuurstof en voeden de baby’s via een sonde, maar soms kunnen we echt niets meer doen dan dat.
Immunisatie
Voor baby’s bestaat er nog geen vaccin tegen RSV, maar we kunnen wel antilichamen geven om hun immuunsysteem voor te bereiden. Dit heet immunisatie. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem van baby's sneller de juiste antilichamen aanmaakt wanneer ze besmet raken met RSV. Hierdoor worden ze niet ernstig ziek en zijn ze ongeveer zes maanden beschermd.
Het medicijn dat nu in België beschikbaar is en wordt terugbetaald, heet Beyfortus®. Het actieve bestanddeel daarvan heet nirsevimab, een monoklonaal antilichaam. Het gaat om een een eenmalige injectie die gegeven wordt vóór de leeftijd van één jaar, en die wordt toegediend in de spier, net zoals klassieke vaccins. Er bestaan twee doseringen: 50 mg voor baby’s die minder dan 5 kg wegen, en 100 mg voor zwaardere baby’s.
RSV, COVID, de griep... Moet dat allemaal?
RSV is de gevaarlijkste luchtweginfectie voor kinderen jonger dan een jaar. Zij hebben 16 keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden door RSV dan door de griep. De griep en COVID verlopen bij deze jonge kinderen meestal zonder ernstige klachten. In Frankrijk en sommige delen van Spanje werden baby’s vorige winter al geïmmuniseerd, en het resultaat was dat er 80% minder ziekenhuisopnames waren door RSV.
Wie krijgt de prik?
In België komen baby’s die geboren zijn vanaf 1 april 2024 in aanmerking voor immunisatie in oktober, omdat zij nog geen RSV-seizoen hebben meegemaakt en extra kwetsbaar zijn. Zij moeten geïmmuniseerd worden in de maand oktober 2024. Nadien is het enkel voor kinderen die geboren zijn vanaf 1 oktober 2024. Je kindje kan al vanaf de geboorte geïmmuniseerd worden.
Baby’s geboren vóór 1 april 2024 komen helaas niet in aanmerking voor terugbetaling van de immunisatie, zelfs niet als ze te vroeg geboren zijn (prematuren). Voor hen is er een ander medicijn beschikbaar: Synagis®, dat wel wordt vergoed voor te vroeg geboren kinderen of bij andere specifieke voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking.
Voor zwangere vrouwen is er sinds kort een vaccin beschikbaar: het Abrysvo®-vaccin. Als de moeder tussen januari en maart 2024 dit vaccin heeft gekregen, hoeft de baby geen Beyfortus® meer te krijgen, omdat hij of zij al beschermd is via de vaccinatie tijdens de zwangerschap. In dat geval wordt Beyfortus® ook niet terugbetaald, omdat het niet nodig is.
Hoeveel kost het?
Zonder terugbetaling kost Beyfortus® €800. Terugbetaling is afhankelijk van een goedkeuring via het systeem CIVARS. Als je arts de terugbetaling heeft aangevraagd en goedgekeurd krijgt, kost het €12. Bespreek met je arts of je kind in aanmerking komt, en wees je ervan bewust dat terugbetaling niet altijd gegarandeerd is. Om in aanmerking te komen voor Beyfortus® moet je kind een Belgisch Rijksregisternummer hebben. Alleen ingeschreven zijn bij een Belgische mutualiteit is niet genoeg; dit moet per geval bekeken worden met instanties zoals Fedasil of het OCMW.
Wat als ik het zelf wil betalen?
Sommige ouders willen de immunisatie zelf aanschaffen voor hun kind, bijvoorbeeld als hun kind ouder is dan 1 jaar. De focus ligt echter eerst op pasgeborenen en de jongste, meest kwetsbare baby’s, omdat zij het grootste risico lopen op ernstige infecties en ziekenhuisopnames door RSV.
Is het veilig?
De ontwikkeling van deze medicatie begon in 2016 en werd getest in grote klinische studies bij zowel gezonde zuigelingen als baby’s met onderliggende aandoeningen. De resultaten zijn geruststellend. Zoals bij elk medicijn dat je aan een kind geeft, of dat nu via injectie of siroop is, zijn er risico’s, maar de voordelen wegen zwaar op tegen de nadelen.
Na het prikje blijf je het beste 15 minuten in de buurt van de arts of het ziekenhuis om een eventuele allergische reactie op tijd te herkennen.