peuter zit aan tafel met bordje en beker met water

De 9 eetgeboden van een peuter (en tips daarbij) + DOWNLOAD gratis 5 fruitige receptjes

17/10/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een peuter of jonge kleuter aan tafel kan je al eens voor hete vuren zetten. Het kan een stevige uitdaging zijn om alle nodige vitamines en voedingsstoffen naar binnen te krijgen. Zeker omdat kleintjes er hun geheel eigen eetgeboden op nahouden.

De eetgewoontes en smaken van kleine kinderen zijn niet altijd even voorspelbaar …

Peuter, als gij eet, zult gij u houden aan …

  1. Wat op het bord van iemand anders ligt, is sowieso lekkerder dan wat op het jouwe ligt. Ook al ziet het er exact hetzelfde uit en krijg je de bevestiging dat het exact hetzelfde is. Het eten van een ander smaakt gewoon beter.
  2. Wat vandaag super lekker is, kan morgen gruwelijk vies zijn. Het is niet omdat je de ene dag iets heel graag lust en wel elke dag zou willen eten, dat het morgen nog altijd je favoriet moet zijn. Smaken veranderen nu eenmaal.
  3. Eten hoort niet alleen in je mond, maar ook in je haar en zeker op de grond. En extra punten voor wie ook de muur raakt.
  4. De vorm waarin eten op je bord ligt is van levensbelang. Een boterham die in driehoekjes gesneden is, is NIET hetzelfde als een die in vierkantjes komt. En ja, of je de vorm kan appreciëren, mag je gerust laten afhangen van het humeur van de dag.
  5. Honger heb je als jij het beslist, niet per se op maaltijdmomenten. Het is uiterst belangrijk om je eigen stempel te drukken op een eetritme.
  6. Klaar is klaar. Gedaan met eten, is écht gedaan. Ook al is dat na slechts één hap. Onderhandelen is uitgesloten.
  7. Geen honger meer, is geen honger meer. Behalve … als er nog tussendoortje, koekje, ijsje of snoepje te bespeuren is. Dat eet je bij voorkeur ook 30 minuten tot een uur na de afgesloten maaltijd.
  8. Als je een snackje ziet, moet je dat metéén hebben. Zo niet, creëer het nodige drama.
  9. Bespeur je iets op je bord wat je nog niet kent, onderzoek dat dan eerst grondig. Pas nadien kan je eraan beginnen denken om het in je mond te stoppen. Nieuwe dingen zijn niet direct te vertrouwen. Je weet maar nooit welke groente of fruit je ouders je nu weer proberen te verlappen.

 

Tips om je kindje vlot(ter) te laten eten

1. Wees creatief

Met wat creativiteit kan je bij een moeilijk etertje of op een minder eetmoment soms scoren. Een vrolijk gezichtje in het bord, een coole naam geven aan het gerecht, boterhammen of aardappelen uitduwen in een leuke vorm (bijvoorbeeld met een koekjesvorm), een speciaal superbestek gebruiken …

2. Experimenteer met vorm

Het is niet de bedoeling om groenten en fruit altijd volledig te verbergen, maar je kan aan de slag met de vorm waarin je kindje op het opeet. Maak een groente interessanter door die te verwerken in een saus, hartige wafel, ‘burger’ …

Fruit kan je dan weer veel makkelijker ‘verkopen’ als dat eenvoudig kan binnenglippen. Daarvoor is een knijpzakje met fruit ideaal.

Een aanrader is het heerlijke fruithapje ‘Astro Fruits’ van Nestlé – funky naam ook al check! Met appel, banaan en stiekem een verborgen groente (wortel). Het is een iets groter formaat (150 gram), dus perfect voor een peuter vanaf 1 jaar. En er zitten geen toegevoegde suikers*, conserveermiddelen, kleurstoffen of kunstmatige aroma’s** in.

Een extra voordeel: zo’n knijpzakje is lekker smosproof. En er zijn nog redenen waarom een fruitpuree een redder in nood kan zijn.

*bevat van nature aanwezige suikers  **in overeenstemming met de huidige wetgeving

 

3. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Moet je af en toe toch de verstoptruc bovenhalen? Dan zijn er tal van mogelijkheden om de nodige vitamines ongemerkt op tafel te zetten. Enkele ideetjes: een pizza met bloemkoolbodem, spaghettisaus of lasagne bomvol (fijn gesneden of gemixte) groentjes, een lekkere kom soep. Voilà, je kind eet groentjes maar weet het niet!

4. Geen extra tussendoortjes

Probeer je te houden aan de normale tussendoortjes. Compenseer dus niet als je bang bent dat je kindje (te) weinig heeft gegeten tijdens de maaltijd. Wat fruit tussendoor? Zeker, maar probeer geen hele fruitmand op te dringen.

5. Combineer nieuw met gekend

Heeft je kindje moeite met een nieuwe smaak, vorm of textuur? Serveer ongekende voeding altijd met iets wat je kindje graag lust of goed kent. Zo kan je proberen om je kind te laten proeven van iets nieuws, al is het één hapje, en heeft hij daarnaast ook iets ‘vertrouwds’ dat hij zeker lust. En houd de portie ‘nieuw’ klein genoeg.

6. Prijs je kind

Strooi maar met complimentjes als je peuter flink heeft gegeten (dat staat trouwens niet per se gelijk aan het volledige bord leegkrijgen). Met een positieve houding of sfeer gaat alles altijd net dat tikkeltje vlotter.

DOWNLOAD gratis: e-book ‘Go bananas! 5 originele fruitreceptjes voor durvers’

Cover e-book go bananas

Je peuter of kleuter aan tafel krijgen en daadwerkelijk iets laten eten … het kan bijna een olympische prestatie worden.

Geen paniek! We hebben een geheime troef: fruit! Of beter gezegd: lekker, kleurrijk, fun fruit dat bijna vráágt om opgegeten te worden.

In dit e-book vind je fruitrecepten die niet alleen gezond zijn, maar ook een beetje fun aan de (toch al chaotische) eettafel brengen.

Wil je het e-book downloaden? Dat kan heel eenvoudig.

Dankzij onze samenwerking met Nestlé kan dat zelfs GRATIS.

Hoe?

  1. Klik op de knop hieronder en laat je gegevens na.
  2. Meteen daarna (of maximaal enkele minuutjes later) ontvang je het gratis e-book.

Smakelijk!

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.