5586fi.jpg

Vijf dingen die mijn peuter leuk vindt, maar ik niet

30/05/2024

Onze kleine meid is een echte ontdekkingsreiziger. Als ze niet slaapt of eet, dan is ze de wereld aan het ontdekken. Binnen of buiten, er zijn genoeg leuke dingen om te doen. Maar wat zij geweldig vindt om te doen, daar hou ik niet altijd van!

1. Alles gebruiken als klimrek

Amélie heeft het klimmen ontdekt. Nu is dat haar favoriete activiteit. Meestal gaat het niet zozeer om het klimmen, maar wel om het grijpen van alles waar ze niet aan kan. Ze klimt in de zetel en op stoelen. Voor we het weten zit ze zelfs op tafel! Ze hangt aan de kasten om een beetje hoger te raken. En stilaan begint ze ook te ontdekken dat je op een open lade ook kan klimmen. Zelfs de hond is niet veilig voor de klimdrang van onze kleine meid.

Mama en papa moeten nu dus ogen op hun rug hebben. Want in de zetel of op een stoel klimmen, daar kunnen we nog mee leven. Maar hoe hoger ze gaat, hoe gevaarlijker het natuurlijk wordt. Tijd om in te grijpen!

2. Billendoekjes uithalen

Aapt mijn kleine meid mij nu na of heeft ze het ergens anders gezien? Echt duidelijk kan ik het niet zeggen. Poetsen blijkt echter een geweldige bezigheid te zijn. Meestal gebeurt dat met een handdoek, een cheeky wipe en zelfs met een hydrofiele luier. Dan gaat ze vol overgave over de salontafel wrijven.

Nog leuker is het om billendoekjes uit de verpakking te halen. Amélie heeft ook nooit één billendoekje nodig. Ze gebruikt er vijf of zes. En als het even kan nog een paar meer. Mama en papa zullen wel opletten om niet teveel wegwerpspullen te gebruiken, Amélie haalt de schade wel weer in!

3. Kasten leegmaken en weer vullen

Nu Amélie kan stappen, lukt het haar ook steeds beter om kasten open te maken. Hiervoor kon ze zich wel rechttrekken aan de handvatten, maar nu u kan ze ook de kast helemaal open maken. Dat betekent ook dat ze de spullen die in de kast zitten eruit kan halen.

Haar favoriet? De lade met potten en pannen, want die maken zo’n heerlijk geluid. Ook de kast met servies is leuk om leeg te maken. En al vindt ze het even leuk om de spullen ook weer in de kast te stoppen, mama mag nog veel opruimen. Niet alles gaat weer in de kast. Amélie is namelijk nog geen krak in het stapelen.

4. Knopjes uitproberen

Eigenlijk hebben we hier wel genoeg elektronisch speelgoed in huis. Speelgoed dat geluid maakt, is wel in de meerderheid. Toch is er niets leuker dan de knopjes van de wasmachine, de droogkast, het fornuis of de digibox. Zodra Amélie aan het knopje van een elektronisch toestel kan, gaat ze proberen wat het kan.

Niet alleen ontregelt ze zo wel eens een toestel, het is ook al gebeurd dat ik mijn wasmachine ga legen en dat die op een ander programma gewassen heeft dan ik het had ingesteld. Gelukkig is alle kledij nog in goede staat. Ze weet wel haar wasprogramma’s te kiezen.

5. Douchen met het water van de honden

Onze honden hebben twee drinkkommen. Een voor binnen, een voor buiten. De kom die binnen staat, is van steen. Het is niet zo makkelijk om die op te heffen wanneer hij vol water zit. Erin spetteren is natuurlijk wel de max. Regelmatig zijn haar broek en truitje nat van het spelen met hondenwater.

De kom in de tuin is echter heel makkelijk op te heffen. Het is dus wel al meer dan één keer gebeurd dat Amélie op een onbewaakt moment de hele inhoud over zich heen goot. En toen had ik wel een heel natte peuter!

Welke dingen doet jouw dreumes graag waar jij niet zo blij mee bent?

 

Deze blog verscheen eerder op Galabria.