De meeste vitamines die je kindje nodig heeft, krijgt het via de voeding. Door borstvoeding (aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie aan voor baby’s) en/of flesjes in die allereerste maanden, nadien komt er ook vaste voeding bij – en een kliederfeest ;-).
Welke vitamines heeft je baby zeker (extra) nodig?
1. Vitamine D
Vitamine D is er eentje die we allemaal nodig hebben. Ze zorgt voor de ontwikkeling van normale botten en tanden. Bovendien speelt ze een belangrijke rol in de ondersteuning van ons immuunsysteem.
Vitamine D maken we zelf aan onder invloed van het zonlicht. Daarnaast kunnen we het uit voeding halen die er van nature veel bevat, zoals vette vis, eigeel … of uit voedingsmiddelen waaraan vitamine D wordt toegevoegd, zoals melk, yoghurt, sojaproducten …
Maar baby’s en jonge kindjes hebben vaak een tekort aan vitamine D. Vandaar dat je dagelijks moet aanvullen met een supplement. Baby’s leg je namelijk niet zomaar en al zeker niet onbeschermd in de zon en ook uit hun voeding krijgen ze niet altijd voldoende mee.
In moedermelk zit vitamine D, maar niet voldoende. In start- en opvolgvoeding zit vitamine D, maar ook daarmee krijgt je baby er te weinig van binnen.
Hoeveel vitamine D heeft je kindje dagelijks nodig?

Het advies (van de Belgische Hoge Gezondheidsraad) luidt: baby’s (jonge kinderen) geef je dagelijks 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg vitamine D (vanaf de geboorte).
Dat zijn bijvoorbeeld 2 druppeltjesNANCARE® Vitamin D (tenzij je dokter iets anders voorschrijft).

Hoe? Je kan de druppeltjes met een lepeltje of rechtstreeks in de mond van je baby geven. Of je kan ze in een flesje moedermelk of in zuigelingenmelk geven, op voorwaarde dat je baby het flesje altijd leegdrinkt.
Houd je aan die dosis van 400 IE of 10 µg per dag. Meer geven is niet nodig, omdat ons lichaam vitamine D als reserve kan opslaan. Je kindje mag ook niet té veel van die vitamine hebben.
Geef vitamine D het hele jaar door, niet enkel tijdens de winter en onafhankelijk van het soort voeding dat je geeft. Dag doe je zeker tot en met de leeftijd van 6 jaar.
TIP: kies voor een product waarbij je zeker bent van de hoeveelheid vitamine D. Check de verpakking en kijk of er ook echt vitamine D in de druppels zit. Neem een supplement zonder toegevoegde suikers, smaakstoffen of andere additieven, zoals NANCARE® Vitamin D. Die druppeltjes bevatten ook geen lactose noch gluten.
2. Vitamine K
Vitamine K hebben we nodig voor een goede bloedstolling. Mama’s die borstvoeding geven, kunnen helaas zo niet meehelpen om het vitamine K-gehalte van hun kindje zo op peil te houden. Die vitamine zit maar in een lage hoeveelheid in moedermelk.
Sommige ziekenhuizen geven je baby bij de geboorte daarom een eenmalige injectie met vitamine K. Dan heeft je kindje nadien geen extra vitamine K meer nodig.
Kreeg baby de vitamine K bij de geboorte oraal? En geef je borstvoeding? Dan is het aanbevolen om elke week 2 milligram vitamine K te geven tot je kindje 3 maanden oud is.
Als je borstvoeding combineert met flesvoeding en minstens één volledige voeding via een flesje per dag geeft, dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven aan je baby.
3. IJzer
Na ongeveer 6 maanden heeft je baby de ijzervoorraad die je meegeeft via moedermelk (of flesvoeding) opgebruikt.
Groentepap heeft je kindje dan ook nodig om de hoeveelheid ijzer op peil te houden. Je mag het menu van je kindje ook uitbreiden met vlees, vis, ei of vleesvervanger.
Tips nodig bij die start met vaste voeding?
- 6 topfavorieten om mee te starten bij de introductie van vaste voeding
- Van melk naar meer: starten met vaste voeding – met handig voedingspaspoort
Wat met melkproducten?
Melk is niet alleen een belangrijk voedingsmiddel voor je baby tijdens de eerste maanden. Je start met moedermelk of aangepaste melkvoeding. Maar ook terwijl je kindje vaste voeding eet, vul je nog altijd aan met melkvoeding.
Als je kindje gezond en evenwichtig eet en een supplement vitamine D krijgt, kan je tussen 12 en 18 maanden overschakelen naar volle melk(producten) of producten verrijkt met calcium. Tot de leeftijd van 3 jaar geef je je kindje volle melkproducten.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.