peuter weegschaal

Wanneer kampt je kind met over- of ondergewicht?

5/11/2024

We kunnen niet ontkennen dat er een obesitasepidemie bij kinderen heerst. Om te weten of je kindje een gezond gewicht heeft, moet je rekening houden met het gewicht en de lengte. In het boek Mijn Peuter wordt er dieper ingegaan op wanneer je kindje over- of ondergewicht heeft. 

Wanneer kampt je kind met overgewicht?

Een kindje ouder dan twee jaar met een BMI boven het 85ste percentiel heeft overgewicht. De BMI kun je berekenen vanaf de leeftijd van twee jaar. Afhankelijk van de evolutie van zijn curves en de ernst van zijn overgewicht moet je sneller reageren, afwachten is niet zo’n goed idee. Maar voordat je te snel conclusies trekt, moet je kijken naar de evolutie van je kind: was hij eerst veel ziek, dan zal hij gewicht inhalen op het moment dat hij zich beter voelt.

Het is belangrijk om overgewicht bij kinderen tijdig aan te pakken, omdat een te hoog gewicht bij kleine kinderen een reëel risico inhoudt op obesitas later. De eerste levensjaren zijn cruciaal om een gezond gewicht te krijgen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen en met je arts kunt bespreken.

Het gaat erom dat je kind gezond en gelukkig is. Sommige mensen komen sneller aan dan anderen; dat bepalen erfelijke factoren. Maar we kunnen er niet omheen dat in onze maatschappij energierijk voedsel heel erg makkelijk beschikbaar is. Daarnaast bewegen we met zijn allen niet genoeg. Oorzaken van overgewicht kunnen zijn:

  • onvoldoende mogelijkheden tot beweging:
    - te weinig buiten spelen;
    - te weinig actieve verplaatsingen (te voet, op de fiets);
  • te veel verleiding met takeaway of voorgefabriceerd eten;
  • te weinig verse gezonde voeding;
  • te veel gezoete dranken;
  • overvoeding: emotie-eten, troosteten;
  • roken in het gezin;
  • stress in het gezin.

TIP: Eten geef je beter niet als troost of beloning. We belonen of troosten snel met voeding: ‘Als je dat doet, mag je een snoepje.’ 

WAT IS BMI?
BMI, of Body Mass Index, is een maatstaf die wordt gebruikt om de verhouding tussen iemands gewicht en lengte te beoordelen. BMI-percentielen worden gebruikt om de BMI van een kind te interpreteren. Deze percentielen vergelijken de BMI van een kind met de BMI’s van andere kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Dit is een aanwijzing of het kind een gezond gewicht heeft in vergelijking met andere kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de BMI slechts één indicator is van de gezondheid en dat het niet altijd een nauwkeurig beeld geeft. Andere factoren, zoals spiermassa, botdichtheid en lichaamssamenstelling, spelen ook een rol bij het bepalen van de algehele gezondheid van een kind. Daarom is het altijd het best om met een arts te praten voor een uitgebreide beoordeling van de gezondheid van een kind.

Wanneer kampt je kind met ondergewicht?

Oorzaken van ondergewicht kunnen zijn:

  • te weinig inname van voeding (door ziekte, braken of problematisch eetgedrag met machtsstrijd);
  • verlies van gewicht door slechte opname; dit noemen we malabsorptie en dit is het geval bij ziektes zoals coeliakie of mucoviscidose;
  • te veel verbruik (veel ziek zijn, schildklierproblemen).

Om dit goed te kunnen inschatten moet het gewicht worden bekeken ten opzichte van de lengte en moet de evolutie gevolgd worden. Ook de voedingsgewoonten moeten worden bekeken. Dit bespreek je het best met een dokter.

TIPS VOOR EEN GEZOND GEWICHT

Een paar richtlijnen voor een gezond gewicht waarmee je rekening kunt houden:

  • Als er een duidelijk risico is op overgewicht, zul je als gezin moeten reageren: je zult samen gezonder moeten eten, samen meer moeten bewegen. Je kind moet een goed voorbeeld zien van zijn ouders en brussen.
  • Dat bordje hoeft niet altijd te worden leeggegeten en die melk hoeft niet altijd te worden opgedronken. Is je kind minder of weinig actief geweest op een dag, dan is het normaal dat hij niet zoveel honger heeft. Je kunt het als verspilling beschouwen, maar je verplicht je kind beter niet om het toch op te eten. Kinderen voelen meestal heel goed aan wanneer ze genoeg hebben. Durf het ritme van je kind te volgen. Normaal zijn onze lichamen heel goed in staat om te voelen wat de behoeften zijn. Als je bijvoorbeeld ziek bent geweest, heb je meer behoefte aan zout en suiker.
  • Wees voorzichtig met het uitoefenen van te veel druk om gezond te eten of met het vermijden van ongezonde voeding; het is zoeken naar een evenwicht.
  • Maak er een spelletje van, eet elke week zo veel mogelijk regenboogkleuren van groenten en fruit. Begin met de groenten.
  • Het moeten eigenlijk nieuwe gewoontes worden voor het hele gezin. Plan gezonde maaltijden in, eet samen. Een leuk boek is Eet je slim van Lisa Mosconi.
  • Je moet ook rekening houden met de mogelijkheden van je kindje: loopt hij nog niet, dan is hij misschien wat minder actief. Om overgewicht bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat ze gezond eten en genoeg bewegen: lopen, klimmen, dansen, kruipen, (loop)fietsen, alles telt mee. Stimuleer je kind om veel te bewegen, dans mee, ga samen naar de speeltuin of het parkje in de buurt en wandel ernaartoe.
  • Maak van wandelen een dagelijkse routine: wandel naar de crèche of naar school, parkeer als de auto onvermijdelijk is wat verderop, laat je kind fietsen op een loopfietsje… Neem hiervoor tijd en geniet ervan. Niet alleen als het zonnetje schijnt, maar ook als het regent; laat je kind dan springen in plassen (zorg voor een paar mooie rode laarzen).

Meer lezen: Mijn Peuter

mijn peuter

Stap binnen in de fascinerende wereld van je peuter. Mijn Peuter neemt je mee op een boeiende reis door het ouderschap en biedt, samen met het boek Mijn Baby, een diepgaand begrip van de eerste duizend dagen van je kind. Ontdek de wetenschap achter de ontwikkeling van het peuterbrein en krijg waardevolle inzichten in denkvermogen, tijdsbeleving, temperament en emotionele groei.

Mijn Peuter behandelt essentiële onderwerpen zoals slaap, voeding, groei en belangrijke mijlpalen. Van de komst van een broertje of zusje tot de overgang naar school en het omgaan met andere veranderingen, dit boek voorziet je van de kennis en handvatten om de terrible two-fase met glans te doorstaan.

Met talloze inzichten helpt Mijn Peuter je om je kind beter te begrijpen en zelfverzekerder te worden in je rol als ouder. Een onmisbaar boek voor iedere ouder die de unieke reis van het ouderschap ten volle wil beleven!