mama met baby in de keuken

Eenzaamheid als moeder

10/12/2024

Het thema eenzaamheid staat dezer dagen behoorlijk in the picture tijdens de Warmste Week. En het is ook iets wat mama’s kan treffen: wanneer je mama wordt, lijkt het misschien alsof jij alleen in je coconnetje zit, terwijl de wereld gewoon verder draait. Lies Clerx schrijft erover in het boek Moederziel maar nooit alleen. 

Terwijl jij bezig bent met je fysieke herstel, wennen aan dat nieuw leven (dat is nu echt van jou en je moet het niet meer teruggeven!) en het opbouwen van een band met je kindje, draait de wereld gewoon door. En wel zodanig dat jij er vanuit je kraamcocon geen deel van lijkt uit te maken.

De kraamzorg en de verloskundige trekken de deur achter zich dicht en je eventuele partner op een gegeven moment ook. De agenda met kraambezoekjes is wat rustiger (hoera!) en de whatsappvragen naar een foto van vandaag nemen ook af. Het leven gaat door en dat van jou lijkt bijna stil te staan.

Natuurlijk ben je dan soms jaloers op je partner die ’s ochtends in zijn of haar auto springt, een heerlijk warme koffie kan drinken en bij kan kletsen over alles en niets. Jouw dagen zijn in zekere zin kopietjes van elkaar: hoewel je continu bezig bent met van alles, lijkt er toch weinig te gebeuren.

Je vriendinnen fluisteren je toe dat ze jaloers zijn op dat hoopje mens dat jullie leven recent verrijkte. En doordat je omgeving vooral dat rooskleurige noemt, lijkt er soms weinig ruimte voor de andere emoties die jij kunt ervaren. Het lijkt misschien wel alsof die niet worden gezien en dus niet ‘mogen’ bestaan. Het moederschap kan dan ook heel erg eenzaam voelen. Misschien dacht je dat jij de enige was met deze gevoelens, well, let me tell you: dat is niet zo. Weet dat heel veel moeders dezelfde ervaring hebben, maar dat niet iedereen erover praat.

Hoewel ook die gevoelens vaak een fase zijn en je wereld vanzelf weer groter wordt, kan het potverdikke lastig zijn. Ik noem graag enkele zaken die je zelf actief kunt doen om hiermee om te gaan.

Hoe ga je ermee om?

Maak tijd voor jezelf

Ja, deze staat op één, omdat tijd voor jezelf als eerste van het lijstje valt bij een jonge mama (en ik bevestig: als mama met al wat meer kilometers op de teller ook nog). En hoewel het tegenstrijdig klinkt, is het juist in deze fase belangrijk om ook tijd voor jezelf alléén te hebben, tijd om opnieuw contact te maken met wie je was voordat je kinderen kreeg en rustig op zoek te gaan naar the new you

Maak tijd om de dingen te doen waar jouw hartje van gaat zingen, naast het moederschap. En hoewel het volkomen logisch is dat we tijd voor onszelf nodig hebben, ook om dat (existentieel) eenzame gevoel tegen te gaan, is het toch het eerste wat we loslaten. En het voelt misschien gek om die tijd te nemen, omdat je die eerste weken en maanden volledig bedolven bent (letterlijk en figuurlijk) onder dat kleine zachte mensje. Toch is het ook dan belangrijk om na enige tijd, al is het maar een kwartiertje, even zonder zorgen of to do’s bij jezelf te kunnen zijn.

Allez hop, naar buiten

Zet je baby in de kinderwagen of draagzak en ga wandelen. Adem frisse lucht in, luister naar al dat moois wat de natuur te bieden heeft en geniet van de stilte. Ga aan de slag met je zintuigen en vind zo wat rust voor jezelf tussen al dat zorgen door.

Haal voor jezelf een lekkere maaltijd of smoothie, luister al wandelend naar je favoriete muziek of podcast en laat je never ending to-dolijst zijn wat hij is. To-dolijstjes hebben de eigenschap dat ze heel goed kunnen wachten.

Omring je maar

Je verhaal kunnen doen tegen andere moeders kan ontzettend waardevol zijn. En hoewel digitaal contact via WhatsApp, Instagram en andere kanalen absoluut fijn en handig is, blijft face-to-face ook belangrijk.

Als je kinderen al wat groter zijn en naar crèche of naar school gaan, zul je zien hoe makkelijk het is om contact te leggen met ouders van vriendjes uit de groep waar je kindje in zit. Mensen die in dezelfde levensfase zitten, zijn enorm waardevol om je gehoord te voelen en stoom af te blazen, omdat jullie met dezelfde uitdagingen des levens geconfronteerd worden.

Deel je gevoelens

Spreek over de zaken die je bezighouden (dag en nacht), ook al voelt dat onwennig of eng. Kijk maar wat voor jou goed voelt – partner, familie en/of vrienden luisteren ongetwijfeld graag naar hoe het nu écht met je gaat. Ze snappen dat het zoeken is, dat er twijfels en onzekerheden zijn. Elke fase waar jij nu doorheen gaat, is onderdeel van het ouderschap. Je hoeft het nooit alleen te doen. De kans bestaat dat jouw partner niet in de gaten heeft wanneer het moeilijk gaat, aangezien hij/zij op een gegeven moment wellicht weer heel wat uren van huis is. Probeer de momentjes die jullie samen hebben te nemen om zaken uit te spreken naar elkaar.
 

Meer lezen: Moederziel maar nooit alleen

Moederziel

Kinderen veranderen niet alleen je blik op de wereld, maar ook de relatie met jezelf en anderen. Als moeder sta je voor de uitdaging om jezelf trouw te blijven, terwijl je je weg vindt in het soms eenzame avontuur van het ouderschap. Matrescentie (of het proces van moeder worden) is een diepgaand proces, het overstijgt alles en is best moeilijk – en juist dat is wat het zo menselijk maakt.

In Moederziel maar nooit alleen leert Lies Clerx je niet hoe je het beter moet doen, want je doet het al geweldig. Wat ze wel doet, is je begeleiden in je groei als vrouw en moeder, door te leven vanuit je kern in plaats van vanuit de delen die je verzwaren. Met praktijkverhalen, reflectieoefeningen en visualisaties biedt het boek je de tools om bewust om te gaan met stress, angst, perfectionisme en schuldgevoelens. Het moedigt je aan om goed voor jezelf te zorgen, zonder schuldgevoel, zodat je datzelfde ook aan je kind kunt geven.

Aan het einde van de dag ben jij de enige die jezelf de liefde en aandacht kunt geven die je nodig hebt. Dit boek is jouw gids om die verbinding met jezelf te versterken en je te begeleiden op de boeiendste reis van je leven: het moederschap.