zwangere buik

Je zwangerschap: 36 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Nog een maandje en het waanzinnige zwangerschapsavontuur is afgelopen. Ook al wegen de laatste loodjes het zwaarst, geniet er van nu dat het nog kan. 

Je baby bij 36 weken zwangerschap

courgette

Je baby is nu even groot als een courgette. Dat betekent dat hij ongeveer 45 centimeter groot is en 2420 gram weegt. Jouw ongeduld, en dat van de baby, neemt toe. Het wordt ook wat krap daarbinnen en soms krijg je al eens een harde buik. Tussen week 32 en 36 neemt de baby de definitieve positie aan, het liefst natuurlijk met het hoofdje naar beneden. Dat is de ideale positie voor de bevalling.
 
Soms liggen kindjes met hun hoofd wat schuin in het bekken: dat wordt asynclitisme genoemd of een ‘sterrenkijkertje’. Het hoofdje wordt dan via een ‘knoopsgatmechanisme’ geboren: de voorste of de achterste helft van het hoofdje zakt het eerst door het bekken, neemt er steun en daarna zakt het achterblijvende achterste of voorste deel van het hoofdje. Sterrenkijkertjes zorgen meestal voor meer rugweeën en meer pijn tijdens de bevalling.

Waggelen is het nieuwe lopen.

Jij bij 36 weken zwangerschap

De laatste loodjes kunnen zwaar wegen. Gelukkig is dit de periode waarin je eigen gewicht zich stilaan stabiliseert. Tijdens je zwangerschap wordt een vetreserve aangelegd van ongeveer 3,5 kilogram. Dat gebeurt als voorbereiding op de borstvoeding, waar veel energie voor nodig is. Je lichaam heeft voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden en is er nu wel klaar voor. Ben jij dat ook?
 
Wist je dat je vanaf week 36 verplicht met zwangerschapsverlof moet in Nederland? Bij ons is dat een beetje anders. In Vlaanderen kan je maximaal 6 weken zwangerschapsverlof (dat betekent vakantie voor de geboorte) nemen en je moet minstens 1 week verplicht vakantie nemen. Het volledige moederschapsverlof in Vlaanderen telt 15 weken. Als je een meerling verwacht, dan mag het wel wat meer zijn. Het moederschapsverlof duurt dan 17 weken, maar kan verlengd worden tot 19 weken.

Lees meer over je zwangerschap in week 37.

banner podcast
banner shop

Boek in de kijker

Handleiding tot het perfecte moederschap

Handleiding tot het perfecte moederschap

(nu ja, het net haalbare niveau van het moederschap)

  • Dé opvoedingssurvivalgids voor ouders!
  • Met totaal onwetenschappelijk onderbouwde tips.

€17.99
Hardcover 
128 pg

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes