Eten tijdens de bevalling, mag dat? En wat eet je dan best?

  • door Mamabaas

Mama An moet binnen enkele weken bevallen en leest in de infobrochure van de materniteit dat ze iets lichts mag eten. Maar wat is dat dan, iets lichts? Onze diëtisten Katrien en Lobke van Gezond Gezin geven meer uitleg.

Ja, ja, iedereen kent wel iemand die op minder dan een uur tijd bevallen is. Maareuh… dat soort supersnelle bevallingen zijn echt grote uitzonderingen. En al helemaal als het om een eerste bevalling gaat. Nieuwsflash: een doorsnee bevalling varieert van enkele uren tot (sorry, dames) enkele dagen! Zo’n topinspanning kun je natuurlijk moeilijk aan zonder goed op krachten te blijven.  

Nochtans kregen vrouwen ‘in arbeid’ vroeger het advies om helemaal niets te eten of zelfs maar te drinken. Die strenge maatregel was er voor het geval er een spoedkeizersnede nodig zou zijn: dan is je maag best leeg. Nu blijkt het risico dat er tijdens die ingreep eten of drinken uit je maag terugvloeit naar je longen eerder klein, en dus werd het advies aangepast.  

Lichte snack toegelaten

Oké, eten tijdens de bevalling wil niet zeggen dat je dan maar twee zakken chips of een kingsize pizza naar binnen moet werken. De meeste vrouwen hebben daar trouwens ook niet meteen zin in. Prioriteit numero uno: die -*phmfgrfp#gfmhpfrg!*- baby eruit krijgen! Heb je plots toch honger of voel je je slap, dan mag je zeker iets lichts eten.  

Handige snacks voor tijdens Het Echte Werk:

  • Licht en gemakkelijk mee te nemen: yoghurt, pudding, droog koekje, mueslireep, cracker, bouillon, stukje chocolade, gummies ... 
  • Eigenlijk is eten niet het belangrijkst. Drinken wel! Drink bij voorkeur water of een isotone sportdrank. Thee, bouillon of appelsap verdraag je het makkelijkst. Bruisende frisdranken en troebele vruchtensappen kunnen je misselijk maken, maar dat is niet altijd zo.  
  • Geen zin om te eten, maar wel wat slapjes? Zuig op een tablet druivensuiker voor instant energie. 

Eet of drink niet teveel ineens, maar spreid de snacks en eet telkens kleine beetjes. Kies op voorhand enkele dingen uit die je kan meenemen in je ziekenhuiskoffertje. 

Eten als je zwanger bent

In het boek ‘Eten als je zwanger bent’ hebben diëtisten Katrien en Lobke het over hun ervaringen, die van andere mama’s en geven ze tips en recepten voor toekomstige mama’s. Meer info over het boek vind je hier.

Meer tips, info en recepten kan je vinden op de facebookpagina of instagramaccount van @gezondgezin1