2825fi.jpg

Als het zwanger worden uitblijft

10/02/2015

Zwanger worden gaat niet altijd vanzelf. In de meeste gevallen zal 90 procent na een jaar zwanger zijn. De overige 10 procent heeft meestal gewoon pech gehad en heeft nog geen reden om te panikeren. Prof. dr. Spitz legt uit wanneer je wel sneller naar de specialist moet gaan.

Wanneer sneller advies inwinnen?

In heel wat gevallen lukt het zwanger worden toch nog vanzelf (lees meer hierover in ons artikel Wat bij een onregelmatige cyclus?). Maar soms hebben jij of je partner bepaalde symptomen of hebben jullie iets meegemaakt wat de vruchtbaarheid kan verstoren en waarvoor het best vlugger advies wordt ingewonnen.

Bij de vrouw

 1. Het is belangrijk om zowel naar de vrouw als naar de man te kijken. Vruchtbaar of onvruchtbaar is men samen, en meestal nooit absoluut. Men neemt aan dat bij één geval op drie van vruchtbaarheidsproblemen de oorzaak hoofdzakelijk bij de vrouw ligt, maar even vaak is dit bij de man of ligt ze bij beiden. Vruchtbaar zijn blijft ergens een kansspel, waarin men met twee zijn steentje bijdraagt en waarin men ook in zekere mate dingen voor elkaar kan goedmaken.
   
 2. Bij velen zal een beetje geduld voldoende zijn, maar als je geen menstruaties, heel lange of onregelmatige cyclussen of erg veel pijn bij de menstruaties of tijdens betrekkingen hebt of je een zware ontsteking in je onderbuik of een verwikkelde heelkundige ingreep hebt gehad, dan lijkt het begrijpelijk wat vroeger om medische hulp te vragen. 

Bij de man

 1. Heb je vroeger een ingreep moeten ondergaan voor een niet-ingedaalde teelbal, voor een liesbreuk of omwille van een trauma? 
   
 2. Teelballen houden ook niet van warmte. Ben je daar beroepsmatig aan blootgesteld, of heb je misschien spataders in het scrotum/de balzak, dan kan de kwaliteit van je sperma wellicht verbeterd worden.  
   
 3. Als je langdurig bepaalde geneesmiddelen moet innemen tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk, chronische ontstekingen van darmen of gewrichten, of voor stemmingsstoornissen is het ook aangewezen dit te vermelden en na te laten gaan of er betere alternatieven voorhanden zijn. 
   
 4. Ook blootstelling aan zware metalen, bepaalde chemische producten, herbiciden en pesticiden kan het sperma negatief beïnvloeden en laat door het nemen van preventieve maatregelen verbetering toe.
   
 5. Het is een beetje vervelend om te herhalen, maar in de praktijk zijn het waarschijnlijk weer roken en alcohol die het meest negatieve effect op de spermakwaliteit hebben. Soms is dit een goede motivatie om te helpen stoppen, al is er vermoedelijk meer nodig… Om van een verslavingsproblematiek af te raken helpen tips, maar professionele hulp is toch veelal geen luxe.

Kun je als man de kwaliteit van je sperma verbeteren?

Zonder daar openlijk voor uit te komen lijken veel mannen dit enorm belangrijk te vinden. 

 1. Ook hier is een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding, een normaal gewicht en voldoende fysieke activiteit het belangrijkste. Als je rookt en drinkt kan je door te stoppen alleszins het grootste succes boeken. Start niet op eigen houtje een geneeskundige behandeling. 
   
 2. Hypofysaire (pijnappelklier-) hormonen of antivrouwelijke hormonen kunnen in bepaalde omstandigheden het sperma verbeteren, zonder dat dit altijd resulteert in een hogere zwangerschapskans. 
   
 3. Vitamine C of andere antioxidantia, spoorelementen en carnitine kunnen in normale dosissen nu wel niet veel kwaad, maar meer is niet altijd beter en hoed je voor megadosissen die in bepaalde milieus al eens aangeraden en kwistig gebruikt worden.
   
 4. Doping met anabolica die vaak van het mannelijk hormoon testosterone zijn afgeleid en nu misschien buiten de professionele en meer gecontroleerde sportmiddens weliger tiert, kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en is ook om deze reden absoluut af te raden. Misschien geven ze je wel een viriel postuur, onderaan kan het tegenvallen…

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes