mama luistert met oortjes naar gsm

Best of 2024: de 5 meest beluisterde podcasts van Mama Baas

23/12/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Op deze laatste dag van 2024 blikken we graag even terug op het voorbije jaar. Deze 5 podcasts werden in 2024 het meest beluisterd! 

1. Peuterpuberteit – met Karolien Raeymaekers 

Ik ben twee en ik zeg nee! Een hysterische huilbui of koppige kwaadheid als mama of papa ‘neen’ of ‘niet doen’ zeggen bij datgene waarop een peuter z’n zinnen heeft gezet. Enter: de peuterpuberteit.

Als je kindje tussen 18 maanden en drie jaar is, lijkt het soms op een oorlogszone bij je thuis. Da’s niet zo gek, net dan zetten peuters een grote stap in hun ontwikkeling. Jep, zoals pubers. Geen zorgen: bij een peuter beperkt het ‘puberen’ zich tot een aantal maanden – nog even tijd voor het de echte werk eraan komt :-).

Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers helpt al vele jaren mama's en papa's die ten einde raad zijn bij de driftbuien, slaap- en eetproblemen van hun peuter of kleuter.

2. Dochters opvoeden met minder druk en meer zelfvertrouwen – met Ilse Vandewalle

Niet alleen wij, ouders, ervaren veel druk vanuit onze resultaatgedreven maatschappij, ook onze kinderen krijgen hiermee te maken. Uit de praktijk blijkt dat onze jeugd steeds vroeger de gevolgen ondervindt van een drukke en veeleisende wereld. Steeds meer kinderen, vooral meisjes, kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs faalangst. 

In deze aflevering van onze podcast gaat host Tine De Donder in gesprek met kindertherapeute Ilse Vandewalle. Hoe komt het dat kinderen steeds vroeger last krijgen van druk? Klopt het dat meisjes meer druk ervaren dan jongens? Hoe komt dit? En vooral: wat kunnen we doen om onze dochters te beschermen? 

3. Taboes rond het moederschap – met Lorentia Veppi 

Lorentia Veppi kwam, zag en overwon sociale media. Jonge (en misschien ook minder jonge) ouders herkennen zich helemaal in haar hilarische filmpjes. Ze is de ongekroonde koningin van de dikke vette knipoog naar het hedendaagse ouderschap. Geen enkel taboe of cliché blijft gespaard van een scherpe sneer of satirische draai. 

Lorentia is dus de perfecte persoon om te praten over … taboes rond het jonge moederschap! Wat denken we allemaal maar durven we amper uit te spreken? Met welke kronkels en vragen blijven veel mama’s alleen zitten? 

In onze nieuwste podcast praat Lorentia openhartig over al die taboes. 

4. Parentale burn-out – met Lies Clerx 

Eén op de twaalf ouders in België krijgt te maken met een parentale burn-out. Dat is veel. Je belandt natuurlijk niet van de ene dag op de andere in zo’n burn-out, daar gaat een hele weg aan vooraf.  Maar wanneer kan je spreken van een echt probleem?

Dat het een hele aanpassing is om mama of papa te worden, dat is een understatement. Het is compleet normaal dat het ouderschap met momenten behoorlijk vermoeiend is en dat het niet altijd gemakkelijk is. Maar wanneer gaat het verder dan die normale vermoeidheid en is er echt sprake van een parentale burn-out? 

Een parentale burn-out is een onderwerp waarover steeds vaker gepraat wordt, zowel in de media als in onze omgeving. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, zo’n parentale burn-out? Wat is het verschil met een depressie of een “gewone” burn-out? Is het een fenomeen van de laatste jaren, of hadden de vorige generaties ouders hier ook mee te kampen? 

Samen met Lies Clerx, klinisch psycholoog en doctor in de psychologie, gaan we in onze podcast op zoek naar antwoorden. 

5. Hoe reageer je het best op het gedrag van je kind?  - met Anky De Frangh  

Hoe reageer je op bepaald gedrag van je kind? Waarom is het ene kind ‘lastiger’ dan het andere?  Zijn sommige kinderen temperamentvoller en stellen zij meer ‘ongepast’ gedrag? 

In onze podcast gaan we in gesprek met gedragspyschologe en kindertherapeute Anky De Frangh. Alle gedrag is communicatie. Kinderen doen dit vaak onbewust en als ouder moet je op zoek gaan naar wat er onder dat gedrag zit. 

Onvervulde behoefte, onrealistische verwachtingen en overprikkeling of overweldigende emoties zijn vaak de oorzaak van gedrag dat wij als lastig ervaren.  Anky gaat dieper in op deze oorzaken en hoe we hiermee om kunnen gaan.