man in de keuken

Waarom mannelijke vruchtbaarheid net zo belangrijk is

18/03/2025

Als we aan een kinderwens en aan vruchtbaarheid denken, ligt de focus vaak op de vrouw. Jammer, want de fertiliteit van de man speelt een even grote rol. Bij koppels met vruchtbaarheidsproblemen ligt de oorzaak in 30% van de gevallen bij de man, en in 50 jaar tijd zou spermakwaliteit met maar liefst 50% gedaald zijn! Hoog tijd dus om stil te staan bij mannelijke vruchtbaarheid en hoe je die kan verbeteren.

Een goed spermiogram is niet alles

Een klassieke spermatest kijkt naar aantal, beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen. Maar dat vertelt niet alles over de kwaliteit. Als het DNA in de zaadcellen beschadigd is – bijvoorbeeld door leeftijd, oxidatieve stress, ongezonde gewoontes of omgevingsfactoren – kan dit leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en verhoogt het de kans op een miskraam, zelfs als het spermiogram er “goed” uitziet.

Hoe verbeter je de spermakwaliteit?

Zaadcellen rijpen in ongeveer twee maanden, en tijdens die periode worden ze sterk beïnvloed door leefstijl en voeding. Hier zijn enkele eenvoudige, maar doeltreffende manieren om de spermakwaliteit te ondersteunen:

  1. Eet gezond
    Eet gevarieerd en kies voor antioxidantenrijke voeding zoals groenten, fruit, noten en vette vis. Vermijd ultra-bewerkte producten, geraffineerde suikers en slechte vetten.
  2. Beperk stress
    Chronische stress verhoogt oxidatieve stress, wat schadelijk is voor zaadcellen. Ontspanning en voldoende rust zijn essentieel.
  3. Slaap voldoende
    Een slechte nachtrust verlaagt testosteron en kan de spermakwaliteit negatief beïnvloeden. Mik op minstens 7 uur kwalitatieve slaap per nacht.
  4. Vermijd alcohol, roken en hormoonverstoorders
    Alcohol en nicotine hebben een bewezen negatief effect op vruchtbaarheid. Ook hormoonverstorende stoffen (zoals BPA in plastic) kunnen de spermakwaliteit aantasten.

De kracht van supplementen

Sommige voedingsstoffen zijn extra belangrijk voor een goede spermakwaliteit. Overweeg dus zeker volgende supplementen:

  • Vitamine E & C: krachtige antioxidanten die DNA-schade verminderen.
  • Selenium & Zink: essentieel voor de aanmaak en beweeglijkheid van zaadcellen.
  • Folaat (Methylfolaat, 5MTHF): ondersteunt DNA-synthese en celontwikkeling.
  • Vitamine D: belangrijk voor testosteronproductie.

Bij een voorgeschiedenis van miskramen, IVF-mislukkingen of slechte spermakwaliteit zijn volgende extra supplementen een must:

  • CoQ10 & Alfa-liponzuur: verbeteren de energieproductie in zaadcellen.
  • L-Carnitine: bevordert beweeglijkheid van sperma.
  • NAC (N-acetylcysteïne): vermindert oxidatieve stress.

Conclusie

Mannelijke vruchtbaarheid wordt vaak onderschat en een goede mannelijke vruchtbaarheid mag dan ook niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Door bewuste keuzes te maken in voeding, levensstijl en supplementen, kan de kwaliteit van zaadcellen aanzienlijk verbeteren. Zo vergroot je als koppel de kans op een succesvolle zwangerschap!

 

Eugénie Wiart
Hormoontherapeut