oppas

Hoe bereid je je kinderen voor op een oppas?

24/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een avondje uit, een weekendje weg met z’n tweeën, een late shift op het werk of wanneer er iets onverwachts gebeurt … Er zijn veel redenen waarom je soms beroep moet doen op een oppas, of misschien zelfs een nanny. Maar hoe bereid je je kind (en jezelf!) daarop voor? 

Een oppas of een nanny kan ervoor zorgen dat kinderen niet te veel onderbrekingen in hun dagelijkse routine ondervinden, op het moment dat de ouders niet thuis zijn. Een handige oplossing voor de ouders, maar soms kunnen kinderen het moeilijk vinden om zich aan te passen aan iemand nieuws die voor hen zorgt. Ze kunnen bang zijn voor vreemden, of het niet leuk vinden dat hun ouders weggaan. Wees gerust! Er zijn manieren om je kleintje voor te bereiden op het wennen aan een nieuwe oppas of nanny.

Enkele tips:

Organiseer een eerste ontmoeting. Als je eenmaal een oppas of nanny hebt gevonden, maak dan een eerste afspraak om elkaar te ontmoeten. Dit is een goed moment om eens samen door het huis te lopen en de kinderen voor te stellen aan hun oppas. Probeer dit gesprek op een ander tijdstip te houden dan wanneer de oppas voor het eerst alleen is met de kinderen, zodat de kinderen de tijd hebben om zich aan te passen.

Overweeg een overgangsperiode. Overweeg, indien mogelijk, een paar momenten waarin de kinderen worden opgevangen door de oppas, maar jij nog in huis bent. Zo kunnen ze zich meer op hun gemak voelen, terwijl jij nog steeds in de andere kamer bent.

Zorg dat er eten beschikbaar is. Dit is een belangrijke! Zorg ervoor dat kinderen eten krijgen. En als ze oud genoeg zijn, laat ze dan weten wat voor eten ze krijgen. Vertel de oppas ook welke allergieën of beperkingen kinderen hebben.

Zorg voor een slaaproutine. Routines kunnen kinderen helpen met hun executieve vaardigheden en het beheersen van angsten. Zorg er dan ook voor dat je de oppas de details van de bedtijdroutine vertelt, zodat ze consistent kunnen blijven met wat jullie hebben gedaan. Dat geldt ook voor troostspullen, zoals een deken of knuffel waar je kind mee slaapt.

Laat je kind activiteiten kiezen die het wil doen. Betrek je kind bij het proces! Vraag ze wat ze graag met de oppas willen doen, zoals bepaalde activiteiten of spelletjes. Overweeg om je kind een speciale activiteit met de oppas te laten doen, zoals een ijsje halen, naar het park wandelen ...

Stel enkele regels op. Een van de moeilijkste onderdelen van een oppas-kindrelatie is het opstellen van regels waaraan je kind zich moet houden. Die regels kunnen betrekking hebben op bedtijd, veiligheidsregels, eten geven en andere belangrijke activiteiten. Wanneer je regels opstelt, zorg er dan voor dat je dit zowel aan de oppas als aan je kind vertelt. Dat kan eventuele weerstand helpen verminderen.

Herinner je kinderen eraan dat ze met je kunnen praten. Het kan zijn dat je kind veel tijd doorbrengt met de oppas of nanny. Herinner je kind eraan dat ze je alles over hun oppas kunnen vertellen, vooral als ze bang zijn. Meestal zijn kinderen snel gewoon aan een nieuw persoon in huis, maar het is nog altijd belangrijk om je kind te laten weten dat ze je kunnen vertellen hoe ze zich voelen.

 

Bron: vrij vertaald naar Pathways