Peuters in bad

10 redenen waarom 2-jarigen gewéldig zijn (en niet 'terrible')

2/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik ben twee en ... dat zal je geweten hebben. Ik ben twee ... en ik zeg nee. Ik ben twee ... en ik heb een stevig karaktertje. Tweejarige peuters kunnen ons af en toe de kast opjagen. Maar tegelijk zijn het schatjes van patatjes. En dit is waarom.

1. Peuters houden van je op je slechtst

Je ochtendadem kan misschien minder fris ruiken, toch kussen ze je nog altijd enthousiast. Je hebt misschien een dag of twee niet gedoucht, maar ze zeggen nog altijd dat je mooi bent. Als je huilt na een vreselijke dag op het werk, geven ze je een dikke knuffel en troosten ze je - zonder oordeel.

Hun liefde is loyaal en vergevingsgezind en fel en aanhankelijk - allemaal goed voor je ego en je hart.

2. Peuters herinneren ons eraan om in het moment te leven

's Avonds rondrennen met mijn dochter, voordat ze naar bed gaat - zotjes doen en opgaan in het moment - is het beste gevoelen ter wereld. Het is puur geluk.

Op zo'n momenten realiseer ik me dat ik me nergens zorgen over maak, dat mijn stress (tijdelijk) helemaal verdwijnt, en dat mijn to-do lijst ergens is opgeborgen - uit het zicht en uit het hoofd.

3. Ze houden je 'gekheid' levend

Je kan je gedragen als een kind met je kind. En wat een fantastisch gevoel is dat! Gek doen zijn met een 2-jarige kan je onmiddellijk terugkatapulteren in de tijd, met één luide boer, gevolgd door vrolijke schatergelach.

Hoe harder jij lacht, hoe harder je tweejarige lacht. En wat is er leuker dan lachen om scheetjes, boertjes en snotjes? Niet veel, mama, niet veel.

4. Ze helpen je de eenvoudige dingen te waarderen

Kleine peuteroogjes kijken altijd, nemen altijd dingen waar die je normaal misschien over het hoofd ziet. 'Ja schatje, die kever die voorbij vliegt is prachtig!' 'Je hebt gelijk, dat was een vliegtuig in de verte. Waar denk je dat die heen gaat?'

Ze zijn vaak net zo enthousiast over een nieuw stickerboek van als over helpen stofzuigen. Hun kijk op het leven en de wereld om hen heen straalt op jou af. Ze dwingen je te stoppen en echt rond je te kijken - om te waarderen wat er voor je ligt.

5. Ze wakkeren je verbeelding weer aan

Hoe vaak 'trainde' je je fantasie voor je kinderen kreeg? Waarschijnlijk lang niet zoveel als nu! Doen alsof je een sprookjesprinses bent die koeien moet melken op de boerderij, of een piraat die een haai moet verslaan in de enge oceaan, herinnert je eraan dat spelen leuk is! En die momenten kunnen je op vele manieren inspireren.

6. Ze kunnen communiceren en dingen begrijpen

Je baby zien opgroeien is ongelooflijk en beangstigend en op een bepaalde manier hartverscheurend. Je zal je kleine baby altijd missen, maar hoe geweldig is het om te zien hoe je kleintje zich ontwikkelt tot een wandelend, pratend en assertief kind.

In dit stadium kun je in principe een gesprek met ze voeren - misschien met veel woorden, of misschien doordat ze je laten zien wat ze willen of nodig hebben.

Ik kan mijn dochter om hulp vragen als ik geen natte doekjes binnen handbereik heb, maar met haar zusje op schoot zit met een explosieve luiersituatie. En meestal komt ze daadwerkelijk terug met de doekjes! (En op de een of andere manier ook met haar Rapunzelpop, Thomas de trein en een willekeurige mueslireep die ze heeft gevonden ...)

Ze worden elke dag volwassener en begrijpen steeds meer.

7. Ze zijn authentiek en eerlijk

Deze kleintjes weten hoe ze het moeten zeggen zoals het is, en ze zijn niet bang om dat te doen. Ze hebben geen filter, dus kunnen ze zich niet echt inhouden. En in een wereld waar andere volwassenen je gevoelens willen beschermen of bang zijn om je iets te vertellen, krijg je van je peuter de eerlijke waarheid.

Hangt er iets op mijn gezicht? Dank je, schat. Ruik ik raar? Feedback is zeer gewaardeerd.

8. Ze doen nog altijd dutjes (hopelijk)

Ben je nog gezegend met een peuter die dutjes voor je doet, ik groet je. We vrezen dat deze tijd vluchtig is, en willen nooit dat ze stopt. Geniet van die momenten van rust als je kleintje slaapt.

Lees een boek, doe de was, beantwoord e-mails, kijk naar je favoriet serie, of doe zelf een dutje - jouw tijd, jouw keuze.

Want op een dag heb je een vierjarige voor je die zal verklaren: 'geen dutjes meer, mama'. En ja, die dag komt eraan.

9. Ze zeggen en doen grappige dingen en vinden jou hilarisch

Ik durf te gokken dat het niet zo schattig is als een volwassene iets zegt als "Ik sta in mijn blootje, in mijn blootje!' of "Eén minuut. Ik doe kaka'. Maar uit de mond van een tweejarige ...

Peuters bedenken de meest willekeurige dingen om te zeggen en te doen, en het is onmogelijk om niet te lachen. Plus, die kleintje lachen bijna altijd om jouw grappige gezichten en melige grappen.

Voor hen ben je eigenlijk een inwonende stand-upcomedian (zonder de one-night-stand grappen en het gevloek), en dat kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen.

10. Ze zullen altijd je baby blijven

Hoe hard ze groeien en veranderen, ze lijken soms nog altijd op je onschuldige kleine baby (vooral als ze slapen!) en weet je wat? Ik denk niet dat dat ooit zal veranderen. Ze zullen altijd je baby blijven, en ze hebben je nog altijd nodig.

Je voelt het als ze hun knie hebben geschaafd en naar je toe komen rennen. Of wanneer ze uitgeput naast je in de zetel kruipen en perfect in je armen passen. Je voelt het als ze opfleuren als je thuiskomt van je werk en je je afvraagt hoe je in hemelsnaam zoveel geluk hebt gehad.

En je voelt het als ze je roepen na een nachtmerrie, en je hun tranen afveegt terwijl je ze weer in slaap wiegt - hun zorgen wegnemend, zoals alleen hun mama of papa dat kan.

Ze groeien zo snel op, maar ze hebben je nodig. En wij hebben deze magische tijd ook nodig.

 

Bron: Mother.ly

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes