mama met zoontje

Ouderschapsverlof: zo vraag je het aan

14/06/2022

Elke seconde met je kleine schat is kostbaar, toch? Oké, die driftbuien misschien niet, maar voor het overige is alle tijd die je samen kan doorbrengen met je kindje kostbaar. Ouderschapsverlof is daarvoor ideaal. Maar hoe regel je dat precies? Een beetje uitleg.

Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof. Maar hoe vraag je het aan? En wat moet je verder nog weten?

Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

Elke mama of papa, meemama, ouder die het kind erkend heeft of adoptieouders.

Als je in de privésector werkt, moet je in de 15 maanden voor je aanvraag wel al 12 maanden (niet noodzakelijk opeenvolgend) contractueel bij je werkgever gewerkt hebben. Werk je in de openbare  sector of sta je in het onderwijs? Dan heb je recht op ouderschapsverlof ongeacht hoelang je al bij je werkgever aan de slag bent.

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Stap 1: kies je formule

Er bestaan verschillende formules in het ouderschapsverlof. Je hoeft dus niet per se enkele maanden na elkaar op te nemen.

 • Volledig ouderschapsverlof: je werkt 4 maanden niet
 • Halftijds ouderschapsverlof: je werkt 8 maanden halftijds
 • 1/5 ouderschapsverlof: je werkt 20 maanden 4/5
 • 1/10 ouderschapsverlof: je werkt 40 maanden 9/10

Ouderschapsverlof neem je op voor je kind 12 jaar oud is. Als je kind voor minstens 66% mentaal of fysiek gehandicapt is, neem je je ouderschapsverlof op voor je kind 21 jaar is.

 

Stap 2: vraag het aan bij je werkgever

Als je ouderschapsverlof wil, breng je natuurlijk je werkgever op de hoogte. Je doet dit het best 3 maanden voor het moment waarop je wil dat je verlof start met een aangetekende brief of door deze schriftelijk aan je werkgever te overhandigen.

 • Bij werkgevers in de privésector en de gemeentebesturen, provinciale besturen en de diensten die ervan afhangen, moet je de schriftelijke kennisgeving ten vroegste 3 maanden en ten laatste 2 maanden vóór de gewenste begindatum aan de werkgever overhandigen.  
 • Bij andere werkgevers moet je schriftelijke kennisgeving 3 maanden vóór de gewenste begindatum overhandigen. Zorg ook voor een dubbel exemplaar dat je werkgever kan ondertekenen voor ontvangst.

Wat zet je zeker in je brief?

 • Dat je ouderschap wil aanvragen.
 • Welke formule je daarvoor kiest.
 • De startdatum en hoe lang je ouderschapsverlof wil nemen.

Voeg de volgende documenten toe:

 • De geboorteakte van je kind.
 • Bij adoptie: het bewijsattest dat de procedure loopt of beëindigd is, én de gezinssamenstelling waarin het kind is opgenomen.
 • Bij een kind met een handicap: het attest van mindervaliditeit.

 

Stap 3: vraag het aan bij de RVA

Heeft je werkgever je ouderschapsverlof goedgekeurd? En ken je de begindatum? Dan is het tijd voor de laatste stap: doe je aanvraag bij de RVA. Dat kan je doen ten vroegste 6 maanden voor de begindatum en ten laatste 2 maanden na de aanvangsdatum van je verlof, of de datum van verlenging.

Je aanvraag indienen bij de RVA kan heel makkelijk online. Of je vult het formulier C61 of C61 OB (voor werknemers in een overheidsbedrijf) in. Vergeet ook niet het deel bestemd voor je werkgever door hem te laten invullen. Dat ingevulde document stuur je aangetekend op naar ‘Hoofdbestuur van de RVA, Cel OCR, Keizerslaan 7-9, 1000 Brussel’.

 

Handige gids

Nog meer info over de verschillende mogelijkheden van ouderschapsverlof? Download de handige gids ‘Ouderschapsverlof: wie mag wat wanneer?’ van Parentia.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Parentia