7462fi.jpg

Eerste stapjes: met vallen en opstaan + WIN een leuk pakket

20/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Er is niks schattiger (en grappiger soms) dan een beginnend stappertje. Je hart smelt volledig als je peuter voor het eerst naar je toe komt gewaggeld, toch? Enkele tips en nuttige info voor die mijlpaal in het leven van je kleintje.

Eerste stapjes, wanneer?

Op het moment dat je kindje er klaar voor is. Ongeveer 2 maanden nadat je kleintje rondkruipt en zich begint op te trekken, volgen de eerste voorzichtige stapjes aan bijvoorbeeld een stoel of de salontafel. Even later staat je spruit enkele seconden alleen, zonder steun. Voor je het weet, zijn de eerste stapjes alleen een feit!

De meeste kindjes zetten hun allereerste pasjes tussen 10 en 13 maanden, de eerste losse stapjes zijn voor rond 13-15 maanden. Maar geen paniek als jouw peuter er nog niet aan toe is. Vroege wandelkont of laatbloeier die rustig z’n tijd neemt, het is allemaal oké.

Kan je een kindje ‘leren’ stappen?

Neen, het is een stadium waarin je kleintje vanzelf terechtkomt. Natuurlijk kan je supporteren. Ga gerust voor je peuter staan, strek je armen uit en moedig aan om tot bij jou te komen. Maar forceer je kindje nooit. Laat het zélf maar leren.

En wat met een loopstoeltje? Is dat done of niet? Wel, eigenlijk heeft je baby zeker geen loopstoeltje nodig om te leren lopen. Het zal er niet sneller of beter door stappen. Integendeel, je kindje leert er eerder op de verkeerde manier mee lopen en gaat meer op de tenen lopen.

Tips voor de eerste stapjes

1. Keep it safe

Je kleintje kan stappen en er gaat een hele nieuwe wereld open. Maar op die ontdekkingstocht schuilen wel wat gevaren natuurlijk. Een gouden raad: maak je huis voldoende babyproof.

Enkele tips:

·      Hou deuren dicht en zet een hekje voor de trap. Een hekje voor de deur van de keuken – als dat kan – is ook een goed idee.

·      Zorg dat je kleintje niet (of toch niet makkelijk) op lage tafeltjes, stoelen, ladders … kan klimmen. Zo voorkom je een valpartij en de bijhorende blutsen en builen.

  • Leg alles wat op tafels ligt buiten het bereik van je kindje. 
  • Hoekbeschermers op alle meubels met een scherpe hoek: zeker doen!
  • Stopcontacten zijn zo verleidelijk voor die grijpgrage kinderhandjes. Met een kleine plastic slotje kan je ze beveiligen.
  • Verstop ook zoveel mogelijk de elektriciteitskabels. Want die zijn o zo aantrekkelijk om aan te trekken.
  • Haal giftige planten weg.  
  • Scherm een kachel of haard af met een hekje.
  • Medicijnen en schoonmaakmiddelen: stop die ver weg in een gesloten kast! 

 

2. Gezonde voeding

Om je kindje goed te laten groeien en de eerste stapjes zo goed mogelijk te laten verlopen, geef je hem/haar voor een gezonde, gevarieerde voeding. Alleen … kindjes en (gezond) eten is niet altijd een even vlotte combi. Gelukkig hebben we wel wat tips hiervoor ;-).

Het is niet altijd makkelijk om dagelijks alle nodige voedingsstoffen te voorzien. Bambix groeimelk is gemaakt op maat van de voedingsnoden van je kindje vanaf 1 jaar en de ideale aanvulling op de vaste voeding. Alles wat nodig is, zit erin: de juiste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetten (omega 3 en omega 6), complexe koolhydraten en vitaminen en mineralen. En vooral ook zonder toegevoegde suikers! Zo weet je zéker dat je kleintje alle nodige energie binnenkrijgt, voor de dagelijkse ontdekkingsreis.

Handig om te weten: de Bambix Complete Care-formule geeft je kindje alle essentiële voedingsstoffen door de groei:

·      IJzer en vitamine C: voor een normale werking van het immuunsysteem.

·      Calcium en vitamine D: voor sterke botten.

·      Vitamine B: voor energie.

 

3. Wie het schoentje past …

Het is verleidelijk hé, zo’n ieniemienie schoentjes kopen :-). Maar eigenlijk heeft je baby pas schoenen nodigals hij echt stapt. Laat je kindje gerust zoveel mogelijk rondstappen op blote voetjes.

Eens je stappertje vlot rondloopt, is het tijd voor de eerste schoentjes. Belangrijk om op te letten: een soepele zool, een stevigecontrefort (het hieldeel van de schoen dat rond de hiel zit) en voldoende bewegingsruimte voor de voetjes. Je gaat het best naar een schoenwinkel waar je degelijk advies krijgt, want kleine kindjes kunnen zelf niet echt vertellen of een schoentje goed zit.

Schoenen moeten niet gewoon mooi zijn, maar vooral de voetjes en teentjes beschermen. Goede schoenen zijn enorm bepalend voor gezonde voeten later.

TIP voor binnenshuis eens je kindje al stappend op verkenning gaat: kousen met een antislipzool.

WEDSTRIJD: film de eerste stapjes van je spruit en WIN een Bambix-pakket

De eerste stapjes, ze zijn goud waard! Houd je smartphone in de aanslag en leg die schattige, waggelende pasjes van je kindje vast. Stuur ons je leukste filmpje (of moeten we zeggen blooper ;-)) door en maak kans op een van de leuke Bambix-koffertjes met tal van producten (groeimelk, koekjes …), inclusief het guitige beertje Bambix.

Je filmpje kan je insturen via onze Facebookpagina.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Bambix. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes