4373fi.jpg

Help, mijn peuter was zindelijk, maar doet terug in de broek!

30/11/2016

Herval hoort bij het zindelijk worden. We spreken pas over zindelijk zijn wanneer een kindje drie maanden droog is. Een geforceerde ‘training’ of een spannende gebeurtenis kunnen oorzaken zijn van herval. 

Belangrijk is om het te benoemen en te bevragen bij je kind.

Je kan je kindje op je schoot zetten bijvoorbeeld en vragen: ‘Is de pipi op het potje niet gelukt? Dat is niet erg, we zoeken samen een ander broekje. Was je misschien te hard aan het spelen? Had je er eventjes niet aan gedacht? Mag mama je af en toe eens vragen of je pipi moet doen?’ of ‘moet mama het potje eventjes wegzetten? Dan mag jij kiezen wanneer je het potje terug wil, ok?’

Probeer het gedrag van je kind te lezen, want echt een hele uitleg ga je niet krijgen natuurlijk. Je kind leert wel dat je er bent om naar hem of haar te luisteren als iets moeilijk loopt en dat je ook samen woorden zoekt voor wat er aan de hand is.

Moedig opnieuw elke positieve stap aan! Bij blijvend herval kan je het best even langs de huisarts gaan. 

Vaak vuile onderbroekjes?

Het geurtje verraadt het ongelukje meestal. Kaka in de broek. Kan iedereen overkomen toch? Maar wat als de broekjes wel heel vaak vuil zijn? Een paar mogelijke oorzaken... 

  1. Een broekje vol lopende stoelgang of diarree? Diarree is vaak al moeilijker op te houden, zeker als er wat krampjes en verhoogde stoelgangsdruk mee gepaard gaat en het toilet net te veraf is... Virussen, bacterien of parasieten kunnen aan de oorzaak liggen. De arts zal je bij aanslepende klachten vragen een stoelgangsstaaltje binnen te brengen. Een parasiet zoals een giardia lamblia komt bijvoorbeeld vaker en vaker voor bij kinderen en is erg besmettelijk.  In principe kan het nodig zijn om drie staaltjes binnen te geven, om het gespuis zeker te spotten in de stoelgang.
  2. Wanneer het waterige stoelgang is of er een 'veegje' stoelgang in de slip te bespeuren is, moet je ook aan overloopdiarree te denken. Overloopdiarree is stoelgang die 'ontsnapt' langs de massa's harde stoelgang die de darmen bezetten, in mensentaal: het kind is geconstipeerd.
  3. Peuterdiarree is uiteraard ook een winner met heel typisch een normale stoelgang 's ochtends en een perfect gezond en levendig kind zonder klachten. 
  4. Gaat het eerder om 'normaal' gevormde stoelgang, dan is er een grote kans dat we even een 'psychologische' grens over moeten. Een grote verandering, school... Veel kindjes houden zich ook te lang op, waardoor de druk op een bepaald moment te groot wordt en ze hun stoelgang niet meer kunnen ophouden. Tijdens een leuk spel, als ze opgewonden zijn kunnen er dan sneller ongelukjes gebeuren...

Heb je alles uitgesloten, dan is het een meestal een kwestie van een paar weken volharden en 'loslaten'. Plaats zoon of dochter regelmatig op het toilet zonder druk te zetten, bijvoorbeeld na de maaltijden. Schenk weinig aandacht aan ongelukjes, ook al gebeurt het in het midden van de supermarkt. 

Help zelf met het broekje te verversen zonder boos te worden. Dat is namelijk ook aandacht voor hen (negatieve, maar dat maakt hen niet uit). 

Wanneer je voelt dat het een strijd wordt kan je beter een pauze inlassen van een paar weken en wachten op de signalen van je kind om terug te starten. 

Doet hij of zij het goed? Geef maar een dikke knuffel en geef hem of haar een extra halfuurtje 'aandacht' via knuffels, boekjes lezen, gezelschapsspel, gek doen... Elk klein stapje is er eentje in de goede richting. Interesse tonen in het potje, de pop op het potje zetten, er met de pamper aan op gaan zitten: dat zijn allemaal redenen voor complimentjes en aandacht!

Blijvende problemen? Vraag dan zeker advies aan je arts!